Gündem
  • 24.9.2004 12:04

YAYIN YÖNETMENLERİ CEVAPLIYOR: ERDOĞAN İSLAMCI MI, REFORMCU MU?

Erdoğan İslamcı mı?
 
Almanya’nın 4.5 milyon tirajlı gazetesi Bild, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Brüksel ziyareti öncesinde Türkiye’nin önde gelen gazetelerinin genel yayın yönetmenlerinin görüşlerini yayınladı.
‘Erdoğan, gizli bir İslamcı mı?’ sorusunu genel yayın yönetmenleri
Bild’e şöyle yanıtladı:
 
Amacını gizlemiyor
 
Ertuğrul Özkök (Hürriyet) Başbakan Erdoğan, gerçek amacını gizleyen biri değil. Erdoğan, katı bir İslami gelenekten geliyor. Erdoğan, Türkiye’deki çoğu genç gibi, radikal bir dönem geçirdi ama İstanbul Belediye Başkanı olduktan sonra siyaset ve ekonomideki gerçekleri öğrendi. Değişti, liberal-muhafazakar bir çizgi izliyor. Şimdi de dik bir şekilde Avrupa’nın demokratik ideallerini izliyor. Ve gerçekten de modern, Avrupalı bir Türkiye yaratmaya çalışıyor.
 
İslamcı kurt değil
 
Mehmet Yılmaz (Milliyet) Erdoğan, kuzu postunda İslamcı bir kurt değil. O, demokratik, özgür bir Türkiye istiyor. AB üyeliği sayesinde, ülkesindeki demokrasinin uzun vadede güvence altına alınmasını umuyor. Erdoğan’ı, İstanbul Belediye Başkanlığı döneminden bu yana tanırım. Bu yüzden, İslamiyet üzerindeki eski düşüncelerinden gerçek anlamda uzaklaştığını biliyorum.
 
Gerçek reformcu oldu
 
İsmet Berkan (Radikal) Erdoğan reformlarıyla ciddi. Gerçi İslamcı geçmişi kendisini hálá takip ediyor. O zamanlar, İslami bir Türkiye gibi çocuk rüyası vardı. Ama o büyüdü ve Türkiye’yi modern bir demokrasi olarak geleceğe taşıyacak, gerçek bir reformcuya dönüştü.
 
Liberal Türkiye istiyor
 
Ergun Babahan (Sabah) Kurttan söz etmek mümkün değil. Ben, Erdoğan’ın reform isteğinden eminim. Ben Erdoğan’ın çalışmalarını üç yıldır takip ediyorum ve şunu biliyorum: Erdoğan, eski düşüncesi olan İslami Türkiye düşüncelerini tamamen bir kenara bıraktı. O, Avrupa Birliği’ne demokratik, liberal bir Türkiye sokmak istiyor.
Radikal geçmişi bıraktı
 
Ekrem Dumanlı (Zaman) Erdoğan gerçek bir reformcu. Son zamanlarda TCK konusunda tartışma yaşandı. Ama ben, onun bu sorunları çözeceğine eminim. Erdoğan, radikal geçmişini çoktan geride bıraktı. Erdoğan kamuoyuna, artık dürüst bir demokrat olduğunu söyledi. Dünyayla birlikte Türkiye’nin de değişmesi gerektiğini söyledi. Ben eminim ki, o ciddi.

Serdar Turgut (Akşam)
Erdoğan’ın reformcu olduğunu düşünüyorum. Kendisi siyasetçidir. Türkiye gibi hassas bir ülkede siyaset yapmaktadır. Kurttur aynı zamanda. Bunu kötü anlamda söylemiyorum.
 
Eyüp Can Sağlık (Referans) Bu tartışmada iki tane pis gerçek var. Biri bugüne kadar ‘gericilikle’ suçlanan Erdoğan, ‘en ilerici reformlara’ imza attı. İkincisi reformların arasına sıkıştırılmış zina tartışmasıyla ‘kuşku’ yarattı. Erdoğan içindeki kurtla kuzuyu barıştırmaya çalışan başarılı bir reformcu.
 
Selahattin Sadıkoğlu (Yeni Şafak) Tayyip Erdoğan reformcudur. Samimidir, samimi olduğu için de inandığı konularda taviz vermeden bugüne kadar yürüyegelen bir siyasetçidir. Bu bakımından tanıdığım kadarıyla hep reformist olmuştur.
 
Ekrem Kızıltaş (Milli Gazete) Kategorize etmenin anlamı yok. İslamcı olmadığını zaten Erdoğan kendisi söylüyor. Erdoğan, fırtınalı bir okyanusta pusulasız dolaşan bir gemi.   

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:58

İLGİLİ HABERLER