Ekonomi
  • 16.4.2013 15:36

“Yoksa bize amelelik yaptırırlar”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye’nin inşaat sektöründe üretilen malları yurt dışında pazarlayabilen teknik müşavirler yetiştirmek zorunda olduğunu belirterek, “Hem ekolojik binalar yapacağız, hem malzeme üretimimiz gelişecek, hem ara teknik elemanlarımız gelişecek. Yoksa bize amelelik yaptırırlar” dedi.
Konferansta konuşan Bakan Bayraktar, dünyanın hızla artan nüfusu ile kıt olan kaynakları tükettiğine dikkat çekti.
Dünyanın hızla ısındığını, buzulların görülmemiş bir hızla erimeye başladığını vurgulayan Bayraktar, dünya için tehlike çanlarının çaldığını kaydetti.
Türkiye’nin dünya ile bütünleşme gayreti kapsamında milli gelirini ve kalkınmasını da arttırması gerektiğini belirten Bayraktar, “Türkiye’nin genel fotoğrafına baktığınızda biz inşaat sektöründe ilerideyiz. Dünya ile bir yarışa girmemiz söz konusu olursa inşat sektörü bizim yarış atlarımızdan birisi olur. İnşaat malzemesi de aynı şekilde dünya ile yarışıyoruz. Gerçekten inşaat malzemelerinde artık çevreye duyarlı ekolojik malzeme üretiminde de güzel adımlar atmaya başladık. Bu malzemeyi sadece kendi ülkemizde kullanmamız değil satmamız da lazım. Satmak için hem kaliteli ürün hem çevreye duyarlı hem ucuza mal etmek gerekiyor” dedi.
Kaliteli malzemeyi dünya pazarına çıkarma konusunda gençlere büyük görev düştüğüne değinen Bakan Bayraktar, “Biz Türkiye olarak ne yapabiliriz. Hangi konuda daha başarılı olabiliriz bunu tartmamız lazım. Dünyaya baktığınız zaman bir icat yapacak, buluş yapacak, dünya çapınla bir ilaç bir makine üretecek bir konumdan ziyade genç nüfusumuzla teknolojiyi çok iyi okuyan, bilimi çok iyi transfer edebilen ve bu bilimi teknolojiye uyarlayıp kaliteli ürün elde edebilen bir avantajımız var. Bizim meslek lisesi mezunu olarak değil belki ön lisans mezunu olarak değil lisans eğitimi almış ama teknik eleman uygulamayı çok iyi bilen eleman yetiştirmek zorundayız. Dünyanın en iyi ülkesi inşaat malzemesi noktasında ne üretiyorsa aynısını biz de üretiyoruz. Fakat satma noktasında lisan düzeyinde eğitim alan kardeşlerimizin uygulama ayağı yeteri düzeyde olmadığı için zayıf kalıyoruz” diye konuştu.
Erdoğan Bayraktar, Türkiye olarak üretilen malları yurt dışında pazarlayabilen teknik müşavirler yetiştirmek zorunda olduklarını belirterek, “Hem ekoloji binalar yapacağız, hem malzeme üretimimiz gelişecek, hem ara teknik elemanlarımız gelişecek. Teknik müşavirlik sektörümüz gelişecek yoksa bize amelelik yaptırırlar. Dünyanın her tarafından sayıca kemiyet bakımında çok fazla iş alır ama keyfiyet bakımından Türkiye’ye para transferi bakımından istediğimizi elde edemeyiz” ifadelerini kullandı.
Gençlere nasihatlerde de bulunan Bakan Bayraktar, “Gençlerimiz tabii ki eğlenecek, gençliklerini yaşacak ama diğer bakımdan gençliğin keyfini çıkartmak için bilgili de olacak. Tren kalkarken trene atlayarak olmaz. Önceden oturacak. Dersine çalışmış olacak. Önce asıl işini yapacak ondan sonra da arkadaşları ile gezecek eğlenecek” dedi.
(İHA)

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 16:11

İLGİLİ HABERLER