Dünya
  • 24.4.2006 22:07

AHMEDİNEJAD: 'BÖLGEDE HİÇBİR ÜLKEYLE SORUNUMUZ YOK'

TAHRAN - İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ''bazı büyük güçlerin istemesine rağmen nükleer faaliyetleri durdurmayacaklarını'' bildirdi.
    
Ahmedinejad, düzenlediği basın toplantısında, hükümetinin yaptığı çalışmalara ilişkin bilgi verdi, ülkenin dış politikasına ilişkin açıklamalar yaptı ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.
    
Ahmedinejad, bazı nükleer silaha sahip ülkelerin ne Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'nı (NPT), ne ek protokolü kabul ettiklerini, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) müfettişlerinin tesisleri denetlemesine de izin vermediklerini söyleyerek, şunları kaydetti:
    
''Onlar resmi olarak biz atom bombasına sahibiz diyorlar, ama işlerine hiç karışılmıyor. Biz çok açıkça ifade ettik, ben kendim de söyledim. Biz nükleer teknolojiyi elde ettik ve bu teknolojiden barışçıl amaçlı yararlanacağız.''
    
''Uluslararası kurumların milletlerin hakkını korumak yerine birkaç büyük gücün elinde oyuncak haline geldiğini'' iddia eden Ahmedinejad, her konuda İsrail hariç bütün dünya ülkeleriyle müzakereye hazır olduklarını kaydetti.
    
Ahmedinejad, biyolojik ve nükleer silahların üretilmesine karşı olduklarını, bütün ülkelerle dünyayı nükleer silahlardan arındırmak için müzakere etmeye de hazır olduklarını söyledi.
    
Mahmud Ahmedinejad, Amerika ile direkt müzakere edip etmeyeceklerine ilişkin soruya, ''Biz İsrail hariç bütün ülkelerle müzakere etmeye hazırız. Ama her ülkeyle müzakere, kendi özel koşullarını gerektirir. Biz Rusya, Çin, Pakistan, Türkiye ile müzakere ediyoruz. Eğer müzakere koşullarının zemini hazırlanırsa, Amerika ile de görüşebiliriz'' yanıtını verdi.
    
''Bölge ülkelerinin İran'ın nükleer faaliyetlerinden rahatsız olduklarının'' ifade edilmesi üzerine de Ahmedinejad, şunları söyledi:
    
''Ben bölgede hiçbir gerginlik görmüyorum. Bu birkaç büyük gücün iddiası. Komşu ülkeler, bunu kendi milli çıkarlarına karşı bir tehdit olarak görmüyorlar. Bölgede hiçbir ülkeyle sorunumuz yok.'' Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 07:06

İLGİLİ HABERLER