Medya
  • 11.6.2008 09:51

ATV'YE BÜYÜK ÖFKE !...

8 yıl aradan sonra Avrupa Şampiyonası heyecanını Türkiye’ye getiren Milli Takımımız ATV’nin şifresine takıldı. Avrupa Şampiyonası’ndaki yayın haklarını elinde tutan ATV, Digitürk, Kablolu TV ve normal antenden izlenebilirken, uydu yayınları şifreye takıldı.

Anlaşmaya göre ATV maçların sadece yurt içindeki yayın haklarına sahip. Uydu yayınlarının şifrelenmemesi halinde yayının yurtdışından da izlenmesi mümkün olacağından, anlaşmaya aykırı bir durum ortaya çıkıyor ve şifreleme zorunlu bir hal alıyor. Yayın anlaşması gereği ATV, yayınını şifreliyor ve uydu sahipleri maç saatlerinde kararmış ekranlarla karşı karşıya kalıyor.

ÇÖZMEK İŞKENCE

Uydu anteni olanların maçları izleyebilmek için ’decoder’ine bir dizi işlem yapması gerekiyor. Öncelikle decoder’inde ’şifre yazılımı’ olması şart. Eğer bu yazılım varsa uydu menüsünden girerek şifreleri doğru yerlere yazmak gerekiyor. Ancak ’şifre yazılımı’ decoder’e yüklenmemişse o zaman bir uydu tamircisinin yolunu tutmak gerekiyor.

10 yıldır televizyon ve uydu tamiri yapan 48 yaşındaki Ahmet Büyük böyle karışıklık görmediğini belirtirken “Portekiz maçının olduğu saatlerde kriz zirveye çıktı. Dünya Kupası da şifreliydi ancak uydu firmaları uyarıldığı için sorun çıkmamıştı. Şimdi ise sonda bilgisi verildiği için özellikle yeni uydularda sorun çıktı. Bazı firmalarının şifreden haberi olmadığı için yazılımı yüklememiş. Şifre yazılımı yükleme işini biz 20 YTL’ye yapıyoruz. Günde en az 15 müşteri geliyor. İlk günler daha yoğundu ama şimdi azaldı.”

(VATAN)

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 08:45

İLGİLİ HABERLER