Sağlık
  • 3.5.2006 12:11

BAKAN AKDAĞ'DAN, "DELİ DANALI KAN" AÇIKLAMASI...

ALPAY YALÇINKAYA
İSTANBUL (İHA) - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, basında yer alan İngiliz Sağlık Koruma Kurumu'nun Türkiye'nin de bulunduğu bazı ülkelere insanlarda deli dana hastalığına yol açabilecek kan ürünlerinin ihraç edildiği yönündeki haberlere ilişkin, ''İngiltere yetkili makamlarının 2004 yılından sonra bize ulaşmış yeni bir açıklaması yok'' dedi.
Madrid'e gitmeden önce Atatürk Havalimanı'nda bir basın toplantısı yapan Bakan Akdağ, İspanya'da bulunduğu süre içersinde bu ülkenin sağlık sistemini gözden geçireceğini kaydetti. Akdağ, ''Sağlıkta Dönüşüm Programı'nı oluştururken çoğunluğu AB ülkeleri olmak üzere çok sayıda ülkede ciddi araştırmalar ve değerlendirmeler yaptık. Sağlıkta Dönüşüm Programı bütün hızıyla devam ederken, bu aşamada İspanya'da da değerlendirmeler yaparak, programımıza buradan katkılar almaya çalışacağız. Ayrıca uygulamaya başladığımız modellerle ilgili olarak Avrupalı meslektaşlarımızla ciddi anlamda onlara model ihracı yapabilecek bazı özelliklerimizi de tartışmış oluyoruz. Ülkemizde kamuya ait sağlık binalarının yenileme, geliştirme ve yeni binalar hatta metropol kentlerimizde sağlık şehirleri oluşturmak amacıyla da kamu özel ortaklığının önünü açacak bir kanun yaptık. Bununla ilgili usül ve esasları Bakanlar Kurulu kararı olarak oluşturmamız lazım. Bunun da altyapısını hazırlamış durumdayız. İspanya'da kamu özel ortaklığıyla ilgili de görüşmeler yapacağız. İspanya bu konuda ciddi adımlar atmış ülkelerin başında geliyor'' dedi.
İngiliz Sağlık Koruma Kurumu'nun Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 14 ülkeye insanlarda deli dana hastalığına yol açabilecek kan ürünlerinin ihraç edildiği yönündeki haberlerle ilgili Bakan Akdağ, ''İngiltere'nin yetkili makamlarının 2004 yılından sonra bize ulaşmış yeni bir açıklaması yok'' diye konuştu. Akdağ, 2004 yılında İngiltere Büyükelçiliği'nin 1995 ve 1997 yılında o dönemde İngiltere'nin ürettiği ve Türkiye'de de satılan bazı kan ürünleri markalarıyla ilgili sorunların olabileceğini kendilerine ilettiğini kaydederek, "Biz o zaman gerekli değerlendirmeleri yaparak kamuoyunu aydınlatmıştık. Yaptığımız araştırmalarda bize verilen seri numaralarda Türkiye'ye kan ürünü girmediğini tespit etmiştik. Şimdi çıkan haberler de o günkü haberlerin tekrarı şeklinde. Bu markadaki kan ürünlerini kullanan hastalarla ilgili olarak bir takip çalışmasına da başlamıştık. Dolayısıyla şu anda herhangi bir risk düşünmüyoruz" ifadelerini kullandı.
İthal edilen bu tür ürünlerin kontrolünün Hıfzı-Sıhha Kurumu aracılığıyla yapıldığını anlatan Akdağ, ''Ancak bu veya buna benzer ürünlerle ilgili olarak zaman zaman yıllar sonra yeni bazı bulgular çıktığında, kuşkusuz o birimlerin sahipleri o ürünleri kullanan ülkelere belli uyarılarda bulunabiliyorlar. Dolayısıyla bugün bilimin sunduğu imkanlar çerçevesinde gerekli araştırmayı yapıyoruz'' diye konuştu. Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 06:13

İLGİLİ HABERLER