Sağlık
  • 4.5.2006 09:29

UÇAKTA KULAĞINIZ TIKANMASIN, İŞTE ÖNLEMLER...

Uçak yolculukları sırasında ortaya çıkan kulak problemleri, kimi zaman kişinin hayatını kâbusa çevirebiliyor. Özellikle nezle, sinüs enfeksiyonu veya bir alerji atağı olanlarla, kulak ameliyatı geçiren kişilerde basınç değişikliğine bağlı olarak çıkan bu problemler, işitme kaybına kadar varan sonuçlara yol açabiliyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tamer Haliloğlu, uçak yolculuğu sırasında oluşabilecek kulak sorunlarının ciddiye alınması gerektiğini belirterek, "Kişi kulak tıkanmasına karşı yolculuk öncesinde ya da yolculuk sırasında bazı önlemler alabilir. Eğer kulaktaki tıkanıklık yolculuk sona erdikten sonra da devam ediyorsa, mutlaka doktor kontrolü gerekir" diyor.

UYUMAMAYA ÇALIŞIN

Dr. Haliloğlu, uçakta kulak tıkanmasını önleyici önlemleri şöyle sıralıyor :

    Bol bol yutkunun. Yutkunma işlemi östaki tüpünü açan kasları hareketlendirir.  Ciklet çiğneyin. Ciklet daha fazla yutkunmayı sağlar.  Esneyin. Kaslar esneme sırasında daha fazla aktive olur. İniş sırasında uyumamaya dikkat edin. Çünkü basınç değişikliklerinde yeterince yutkunamayabilirsiniz. Esneme ve yutkunma etkili olmamışsa, burun deliklerinizi tıkayın, ağzınızı hava ile doldurun, yanak ve boğaz kaslarınızı kullanarak havayı genzinize itin. Ya da ağız ve burun kapalı iken yutkunun.  Bebekler bu işlemi yapamazlar. Bu yüzden bebeğinizi iniş sırasında besleyin ve uyumasına izin vermeyin.  Kulaklarınızı havalandırırken akciğer veya karnınızı kullanarak çok zorlamayın. Çünkü gereğinden fazla basınç ortaya çıkabilir.  Eğer nezle, sinüs enfeksiyonu veya bir alerji atağınız varsa ya da kulak ameliyatı geçirdiyseniz uçak yolculuğunu erteleyin.  İnişten bir saat önce dekonjestan bir hap veya burun spreyi kullanın. Bu yolla burun mukozası küçülür ve kulaklara kolay hava gönderilebilir.  Eğer alerjik probleminiz varsa, uçuşa geçmeden ilâcınızı alın.

KULAĞINIZ AÇILMAZSA HEMEN DOKTORA

Uçaktan indikten sonra da basınç eşitleyici teknikler uygulanabiliyor. Dekonjestanlar ve burun spreyleri kullanılabiliyor. Kulaktaki tıkanıklığın açılmaması ve ağrının devam etmesi durumunda ise mutlaka bir hekime görünmek şart. Op. Dr. Haliloğlu, "Hekimin kulaktaki basıncı düzeltmek veya oluşan sıvıyı boşaltmak için kulak zarını çizmesi gerekebilir” diyor.

ORTA KULAK ÇOK HASSAS

Kulağımızın uçak yolculuğu sırasında rahatsızlık yaratan bölüm, basınç değişikliklerine karşı son derece duyarlı olan orta kulak. Op. Dr. Tamer Haliloğlu, kulak tıkanmasının nasıl meydana geldiğini şöyle anlattı: "Yutkunma sırasında normalde kulağımızda bir açılma sesi duyarız. Bu sırada genzimizden küçük bir hava kabarcığı orta kulağa ulaşmıştır. Hava, genzimizden ve orta kulağı birbirine bağlayan 'östaki' borusundan geçer. Orta kulaktaki hava, boşluğun duvarları tarafından emilir, fakat yutkunmalar sırasında östaki borusu yoluyla tekrar yenilenir. Bu şekilde kulak zarının her iki tarafında hava basıncı eşit olur. Eğer hava basıncı eşit olmazsa kulaklarda tıkanıklık hissi oluşur.”

(bugün)

 

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 06:10

İLGİLİ HABERLER