Gündem
  • 12.10.2007 11:49

BAKANIN BEĞENMEDİĞİ HEYKEL KALDIRILDI

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğurul Günay'ın Konya ziyareti sırasında görüp, Atatürk'e benzemediği için beğenmediğini söylediği balmumu heykel, Atatürk Müzesi'ndeki çalışma odasından kaldırıldı. Müzeye yeni bir balmumu heykel yapılacak.
      1928 yılında Konyalılar tarafından Mustafa Kemal Atatürk'e hediye edilen ve tapu kaydında ‘Reisicumhur Mustafa Kemal Paşa'ya aittir’ ibaresi bulunan 2 katlı ve bahçeli ev, 1940- 1964 yılları arasında Vali Konağı olarak kullanıldıktan sonra 1964 yılında ‘Atatürk Evi-Kültür Müzesi’ adıyla müzeye dönüştürüldü. Tarihi yapı, 2003 yılında Kültür Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nce restore edildi. 2005 yılında Ata'ya ait bir heykel yaptırılarak müzenin 2'nci katında bulunan çalışma odasında sergilenmesine karar verildi. 2 yıl önce Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyeleri tarafından 1.80 boyunda balmumu heykel yapıldı. Atatürk, takım elbisesi, siyah ayakkabısı, beyaz gömleği ve siyah çizgili kravatı ile masa başında çalışırken tasvir edildi.
     
     BAKAN BEĞENMEYİNCE KALDIRILDI
      Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 30 Eylül 2007'de Mevlana'nın 800'üncü doğum yıldönümü etkinliklerine katılmak üzere geldiği Konya'da ‘Atatürk Evi- Kültür Müzesi’ni de ziyaret etti. Atatürk'ün balmumundan yapılan heykelini dikkatle inceleyen Bakan Günay, yanında bulunan Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü yetkililerine, “Yüzü Atatürk'e benzemiyor. Ata'yı göründüğünden daha yaşlı gösteriyor. Bunu buradan kaldırın. Atatürk’ü daha iyi tasvir eden bir heykel yaptırın'' dedi.
      Bakan Günay'ın talimatı ile harekete geçen Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü yetkilileri balmumu heykeli çalışma odasındaki saldalyesinden kaldırarak depoya indirdi.
      Kültür ve Turizm İl Müdür Vekili Yaşar Sarıcan, “Bakan beyin şifai talimatı üzerine heykeli yerinden kaldırdık. Bakanlığı bir yazı göndererek müzeye yeni bir Atatürk heykeli yapılmasını için izin istedik. Müzeye Atatürk'e daha çok benzeyen, onun fiziksel özeliklerini daha iyi bir şekilde yansıtacak heykel yaptırmak istiyoruz'' dedi. Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 16:04

İLGİLİ HABERLER