Gündem
  • 12.10.2007 12:25

"BEDELİ NE İSE ÖDERİZ"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Parlamentomuzda hükümet olarak bir sınır ötesi operasyon kararını vermemiz halinde, burada zaman kaybına tahammülümüz yok'' dedi.

Erdoğan, Marmara İlahiyat Vakfı Camisi çıkışında, basın mensuplarının bayramını kutladıktan sonra gündeme ilişkin soruları cevaplandırdı. ''Acıları dindirmek için bir tezkere gündemde, ayrıntıları belli olmaya başladı mı?'' sorusu üzerine Erdoğan, bu konudaki ayrıntıları daha önce açıkladığını, bunları Bakanlar Kurulunda tekrar müzakere edeceklerini söyledi.

Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti: ''Bir defa parlamentomuzda hükümet olarak bir sınır ötesi operasyon kararını vermemiz halinde, burada zaman kaybına tahammülümüz yok. Anında böyle bir adımı atabilmek için bu talimata hazır hale işi getirmektir ve tezkere içerisinde zaten çerçevesi belirlenmiştir. Detayları, gerek Genelkurmayımızla, gerek dış işlerimizle görüşülmek suretiyle böyle bir talimatı vereceğimiz zaman da belirlenecektir.''

Başbakan Erdoğan, ''Türk Silahlı Kuvvetleri hazır mı? Peşmergeler mevzilerini kazmaya başladılar'' şeklindeki sözleri üzerine, bu tür konular stratejik olduğu için konuşulamayacağını vurguladı.

Erdoğan, ''Bunlar stratejik konular olması hasebiyle, böyle medya önünde açıkça söylemek gibi bir yanlışın içine giremeyiz. Sizler de bu konuda bizlere yardımcı olun'' dedi. Türkiye'nin Washington Büyükelçisi'nin geri çağrılıp çağrılmadığına ilişkin bir soru üzerine Erdoğan, bu konuyu basından öğrendiğini belirterek, ''ABD'den büyükelçimizin geri çağrılması gibi bir şey söz konusu değil'' dedi.

SONSUZA DEK SÜRMEZ...

Türkiye'nin iki hafta içinde 30 şehit verdiğini ve bunlara ilanihaye (sonsuza kadar) katlanılmasının mümkün olmadığını belirten Erdoğan, ''Eğer komşuda terör besleniyorsa, orada da terör konuşlanmışsa, eğitimini, her şeyini orada alıyorsa, buna karşı tabii ki onlar bir şey yapmıyorsa, bizim yapacağımız bir şeylerin olması lazım'' diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, Marmara İlahiyat Vakfı Camisi çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, ''Olası bir sınır ötesi operasyonunun dış dünyada özellikle ABD ve AB'den tepki çekeceği söyleniyor'' sözleri üzerine Erdoğan, şunları kaydetti: ''Bu yola girdikten sonra artık onun hesabı yapılmıştır, faturası bedeli ne olursa olsun, bu bedel de karşılanır. O kararı vermeden önce enine boyuna zaten tartışılacaktır. Yapılacak olan iş budur. Bunun bir çok artısı eksisi vardır. Böyle bir kararı zaten verenler de bunun muhakkak değerlendirmesini yapacaklardır. Ama bu karar verilirken, burada ülkemizin menfaati esastır. Bizim, Irak'ın üzerinde, Irak'ın siyasi birliği, beraberliği, toprak bütünlüğü içerisinde Irak'ın merkezi yönetimi ile alakalı herhangi bir hesabımız, yaptırım düşüncemiz söz konusu değildir.''

 -''İSTİŞARE İÇİN...''-

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin üçlü mekanizmada hassasiyetle görev yaptığını, Irak merkezi yönetimi ile görüşmeleri olduğunu dile getirerek, hatta Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile bir mutabakat metnine de birlikte imza attıklarını hatırlattı.

Ardından güvenlik konularını içeren bir anlaşmayı İçişleri Bakanlığının karşılıklı olarak imzaladığını belirten Erdoğan, bunun henüz Irak Parlamentosundan geçmediğini ve geçmediği sürece de geçerliliği bulunmadığını vurguladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''İki hafta içinde 30 şehidimiz var. Bunlara bizim kalkıp da ilanihaye katlanmamız mümkün değil. Eğer komşuda terör besleniyorsa, orada da terör konuşlanmışsa, eğitimini, her şeyini orada alıyorsa, buna karşı tabii ki onlar bir şey yapmıyorsa, bizim yapacağımız bir şeylerin olması lazım'' diye konuştu. Erdoğan, bir soru üzerine, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy'un geri çekilmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirterek, kendisini Dışişleri Bakanlığının istişare için Türkiye'ye çağırmış olabileceğini söyledi.

-ÇOCUKLARA 5 YTL BAYRAM HARÇLIĞI-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Marmara İlahiyat Vakfı Camisi'nden sonra Emniyet Mahallesi'ndeki evine geçti. Erdoğan, evinin önünde kendisini karşılayan vatandaşlara ve çocuklara el salladı. Daha sonra Başbakanlık korumaları, çocuklara 5'er YTL bayram harçlığı verdiler. Bazı çocuklara da oyuncak hediye edildi. Bu arada, Devlet Bakanı Nimet Çubukçu da Bahçelievler Şeyh Zayed Çocuk Yuvası'nda kalan 0-12 yaş grubundan 5 çocukla birlikte Başbakan Erdoğan'a bayram ziyaretinde bulundu.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 16:04

İLGİLİ HABERLER