Gündem
  • 2.5.2007 00:10

BAYKAL : ARTIK HİÇBİR PARTİNİN TÜRKİYE'YE CUMHURBAŞKANI DİKTE ETME ŞANSI YOKTUR

MÜGE TUTCALI
ANKARA  - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, daha önce belirlenen takvime göre cumhurbaşkanı seçme imkanının ortadan kalktığını belirterek, ''Bu kararın sadece bugün için değil, gelecek açısından da Türkiye'nin önünü açtığını düşünüyorum'' dedi.


CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa Mahkemesi'nin cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunu iptal etmesiyle ilgili yaptığı açıklamada, hukukun temel ilkelerinin Türkiye'deki bir siyasal bunalımı aşma doğrultusunda siyaset dünyasına önemli bir fırsat getirdiğini söyledi.

Baykal, "Bu konuyu Anayasa Mahkemesi'nin önüne götüren siyasi parti olarak bu kararın sadece bugün için değil, gelecek açısından da Türkiye'nin önünü açtığını düşünüyorum'' dedi.


Bu kararın bir kez daha cumhurbaşkanının bütün milletin uzlaşmasını yansıtan bir kişi olması gerektiğini gösterdiğini söyleyen Baykal, Anayasa Mahkemesi'nin kararının bu anlayışla bir cumhurbaşkanı seçimini sağlayacağını kaydetti. Bir siyasi parti dayatmasıyla cumhurbaşkanlığının Türkiye'ye dayatılmasına ve Türkiye'nin hukuk sisteminin, anayasal sisteminin ve toplumsal duyarlılıklarının yok sayılmasına fırsat verilmediğini belirten Baykal, "Bundan sonra cumhurbaşkanlığı toplumun tümünü kavrayacak bir
makam olarak anlaşılacaktır. Hiçbir siyasi parti kendi partizanca ölçülerini Türkiye'ye cumhurbaşkanı olarak dayatma durumunda olmayacaktır. Hiçbir siyasi partinin dar ideolojisi Türkiye'de cumhurbaşkanlığına yansımayacaktır, yansımamalıdır. Cumhurbaşkanlığı bütün Türkiye'yi Anayasa'nın temel ilkeleri ve özünü sahiplenen bir anlayışla temsil edilmelidir. Anayasa Mahkemesi'nin aldığı karar aslında bu karardır. Sadece bugün için kendisini gösteren bir krizi, bir tıkanıklığı bu kararla aşmış değildir. Aynı
zamanda Türkiye'de cumhurbaşkanının nasıl seçilmesi gerektiği konusunda çok önemli, çok doğru bir temel tercih ortaya koymuştur" diye konuştu.


Anayasa Mahkemesi'nin bu kararla Türkiye'de cumhurbaşkanının nasıl seçilmesi gerektiği konusunda çok önemli ve çok doğru bir temel taşı ortaya koyduğunu vurgulayan Baykal, "Artık hiçbir partinin Türkiye'ye cumhurbaşkanı dikte etme şansı yoktur. Ancak uzlaşmayla, toplumun tümünü kucaklayan bir anlayışla cumhurbaşkanlığı yapılabileceği ortaya çıkmıştır. Bugün için de, yarın için de Anayasa Mahkememizin bu kararı hukuk tarihimize ve siyaset tarihimize çok saygın, çok önemli bir karar olarak geçecektir''şeklinde konuştu.


Baykal, gazetecilerin hükümetin turları devam ettirme eğilimi olduğunu ifade etmeleri üzerine ise şunları kaydetti:


"Bu kararla bu parlamentonun artık cumhurbaşkanı seçme şansı kalmamıştır. Bu parlamento cumhurbaşkanı seçme olanağını kaybetmiştir. Bugün Mayıs'ın 1'i, ilan edilen takvime göre birinci tur yapılamamıştır. Birinci tur yapılmadan ikinci tura geçme olanağı yoktur. Bu takvim değişmeden birinci turu tekrar etme olanağı da yoktur. Bu takvimin değişmesi yeni bir adaylık sürecinin başlaması anlamına gelir. Yeni bir takvim ilan edeceksek, o takvim içinde birilerinin aday olma hakkına da saygı göstermek zorundayız. Yani işlemez hale gelmiş olan takvimin adayını, yeni takvimin tek adayı haline dönüştürmek mümkün değildir. Yeni takvim ancak yeni bir adaylık olanağının tanınmasıyla tasavvur edilebilir. O dahi hukuken tartışılabilir bir durum yaratır. Yeni adaylığın ilanı, 10 günlük adaylık süresinin tanınmasına artı 20 günlük, 4 turluk bir seçim takviminin belirlenmesini zorunlu kılmaktadır. 16 Mayıs'ta cumhurbaşkanının seçilmesi gereği vardı. 16 Mayıs'a kadar bunun yetişmesi mümkün değildir. Şimdi derhal Meclis Danışma Kurulu ve Başkanlık Divanı'nın toplanması ve bu takvime göre cumhurbaşkanı seçme imkanı kalmadığının tespit edilmesi ve bu doğrultuda cumhurbaşkanının 16 Mayıs'a kadar seçilemeyeceğinin ortaya çıktığının kabul edilmesi gerekmektedir.''


"Bundan sonra seçime gitmek hükümetin lütfü değildir" diyen Baykal, hükümetin seçime gitmeyi kimseyle pazarlık konusu yapmasının da mümkün olmadığını vurguladı. Seçimin kaçınılmaz olduğunu söyleyen Baykal, "Anayasa'nın emridir, gereğidir. TBMM ancak tespit etme şansına sahiptir'' dedi.


Yeni cumhurbaşkanını yeni meclisin seçeceğini de kaydeden Baykal, TBMM'nin işlemez hale gelen cumhurbaşkanlığı seçim takvimini ortadan kaldırarak seçim kararını öncelikle alması gerektiğini söyledi. Baykal, seçim kararının yaratabileceği sorunların çözümü için ne gerekiyorsa, bunların TBMM'nin sorumluluğu içinde değerlendirileceğini ifade etti.


25 yaşla ilgili Anayasa değişikliğinin ilk seçimde uygulanabilmesi için yapılacak yeni düzenlemeyle ilgili bir soru üzerine ise Baykal, "Seçim kararı alınır, seçim kararı alındıktan sonra 25 yaş açısından doğabilecek sorunlar nasıl çözülür bu konuda gerekli hazırlık yapılır ve TBMM o konuda gereken düzenlemeyi değerlendirir. Ama önce seçim kararının alınması lazım'' cevabını verdi. Baykal, erken seçiminin zamanı ile ilgili Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) değerlendirmesini ortaya koyması gerektiğini de belirterek, "Yazın ileri günlerine yönelmeden, bir an önce seçimi yapmak mutlak ihtiyaç olarak görünüyor. Yarın oylama yapılamaz. Çünkü birinci tur yapılamamıştır. Birinci turun tekrarı söz konusu değildir. Çünkü ilan edilmiş olan takvimde birinci tur yapılmıştır ve Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir. Yapılması gereken bu Meclis'in cumhurbaşkanı seçimini gerçekleştiremediğini derhal kabul etmek ve en erken tarihte seçim kararını almak ve erken seçim kararının yaratabileceği olumsuzluklar varsa, o konuda gereken düzenlemeleri yapmaktır. Meclis'in gündemi budur. Hükümetin bu tablo içinde erken seuk saygın, çok önemli bir karar olarak geçecektir'' çim konusunda muhalefetle pazarlık etme girişimi son derece geçersiz bir yaklaşımdır'' diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 19:36

İLGİLİ HABERLER