Gündem
  • 6.5.2007 13:37

CHP : SEÇİM TARİHİ ÖNE ALINMALI

CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz, “Seçimlerin 22 Temmuzdan daha öne alınması mümkünse, bunun yapılması gerekir” dedi.

Topuz, TBMM'de gazetecilere yaptığı açıklamada, Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı adaylığından çekilmesi halinde, derhal seçimin devreye gireceğini söyledi.
“Meclisin cumhurbaşkanı seçememesi halinde, Anayasa gereği derhal seçime gidilir” diyen Topuz, 45 günlük sürede seçimin yetiştirileceğini; bu sürenin ise 24 Hazirana denk geldiğini kaydetti.
YSK'nın, makul hareket eden, yansız ve tarafsız bir kurum olarak düşünülmesi gerektiğine dikkati çeken Topuz, “YSK'nın üyeleri takvimi inceleyecek olurlarsa bu takvimin sıkıştırılabileceğini görürler. 24 Hazirana önce 'evet' demişler. YSK'dan daha çok bu işlemlere muhatap olmuş biri olarak söylüyorum. Anayasa bu sıkıştırmayı emrediyorsa YSK'nın, Anayasanın bu gerekliliğini dikkate almayacağını düşünemeyiz. Seçimlerin 22 Temmuzdan daha öne alınması mümkünse, bunun yapılması gerekir. Öne almazlarsa bizim yapacağımız bir şey yok. Kimsenin zorla bir şey yaptırması söz konusu değildir” diye konuştu.
Temmuz ayının, seçmenin sandığa gitmesi için büyük zorluklar getiren bir ay olduğuna değinen Topuz, kimi seçmenin yaylada olacağını, kiminin tarım için Doğu'dan Çukurova'ya; kiminin ise yazlığa gideceğini vurguladı.

-GÜL'ÜN ADAYLIKTAN ÇEKİLMESİ-

Anayasa Mahkemesine yaptıkları başvurunun seçim takvimiyle bir ilgisi bulunmadığını belirten Topuz, cumhurbaşkanı seçim turları arasına yeterince süre konulmadığına ilişkin itiraz ettiklerini söyledi.
Topuz, Abdullah Gül'ün adaylıktan çekilmesi halinde başvurularının Anayasa Mahkemesinde incelenmesinin gereğinin ortadan kalkacağını bildirdi.

-“RUTİN VE ZORUNLU İŞLER”-

Topuz, bir soru üzerine, Meclisin artık rutin ve zorunlu işleri yapmasının siyasi etik gereği olduğunu kaydederek, “Meclis, hiç şüphe yok yetkilerini kullanabilir. Ama seçim kararı almış olan bir Meclisin toplumda tartışma yaratacak yeni konular yaratmak amacıyla faaliyet göstermesi hem gerginliğe neden olur, hem de siyasi etiğe aykırı olur” dedi.
Anayasa değişikliği paketine ilişkin düzenlemenin de seçimden sonra yapılması gerektiğini vurgulayan Topuz, “Anayasa Komisyonunda, arkadaşlarımızın sözünü kısmak, önerge verme hakkını kısıtlamak, yapılmayan bir müzakere yapılmış gibi sahte tutanaklar düzenlemek, yürekler acısı bir şeydir. Bunlara tevessül edilmesini, giderayak beklentilerini elde edememiş insanların hırçınlığı içinde, onlara yakışmayan davranışlar olarak değerlendirmek mümkündür” diye konuştu.

-“YENİ GELEN MECLİS BUNLARI DÜŞÜNÜR”-

Seçimden sonra oluşacak yeni Mecliste, cumhurbaşkanı seçiminden önce Anayasa değişikliğinin yapılacağını belirten Topuz, şöyle devam etti:
“Yeni Mecliste uzlaşma sağlanırsa, cumhurbaşkanının yetkisini de kısabilirler, halka da seçtirebilirler. O günkü iradenin ortaya koyacağı bir şeydir.
Dönemi sona ermekte olan bir parlamentonun, halktan aldığı yetkinin bitmesine iki ay kala, önümüzdeki 5 yılı, 7 yılı, 10 yılı etkileyecek konularda, giderayak, yangından mal kaçırır gibi burada bir karar alması, siyasi etikle bağdaşmaz. Yeni meclis her şeyi yapar.”
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 19:26

İLGİLİ HABERLER