Dünya
  • 25.8.2004 21:08

EBU GARİB'TEKİ İŞKENCEDEN 20 KİŞİ SORUMLU TUTULDU

WASHINGTON - Amerikan Kara Kuvvetlerinin, Irak'taki Ebu Garib Cezaevi'nde uygulanan işkencelerle ilgili olarak bugün yayımlanan raporunda, 20 kadar istihbarat yetkilisi, sivil koruma, CIA çalışanı ve tıbbi personel suçlanıyor.
     İsminin açıklanmasını istemeyen askeri yetkililer, General George Fay tarafından yürütülen soruşturma sonunda tamamlanan raporda, üst düzey subayların, göreceli olarak suçlamaların dışında bırakıldığını belirttiler.
     Raporda, üst düzey subaylar, emir-komuta zincirindeki kopukluğun sorumlusu olmakla gösterilirken ve yaklaşımlarının, işkencelerin sürmesine yol açan ortamı hazırladığı belirtilirken, rütbesi Albay Thomas Pappas'ın üstünde hiçbir subay doğrudan suçlanmadı.
     Amerikalı yetkililer, raporda 205. askeri istihbarat tugayının komutanı Albay Pappas'ın ise Ebu Garib cezaevindeki durumun doğrudan sorumlusu olarak gösterdi.
     General Fay'ın raporunda Irak'taki askeri cezaevlerinin eski komutanı General Janis Karpinski de eleştirilere maruz kalırken, tek sorumlu olarak gösterilmedi.

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:49

İLGİLİ HABERLER