Gündem
  • 29.3.2012 15:47

Erdoğan, Ahmedinejad'la el ele...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Ahmedinejad görüşmesinde Suriye başta olmak üzere Tahran'ın nükleer faaliyetleri ve terör örgütü PKK ile mücadeleninin ele alınması beklenen görüşme sona erdi. Erdoğan Ahmedinejat ile görüştü

İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, BM'nin 5 daimi üyesi ile Almanya'nın oluşturduğu 5 artı 1 ülkeleriyle, Tahran'nın nükleer müzakerelere 13 Nisan'da başlayabileceğini açıklamıştı. Salihi, müzakerenin yeri konusunda ise açıklama yapmamıştı.

AB Dış Politika Yüksek temsilcisi Catherine Ashton ise, İran'la yapılacak nükleer müzakerelerin İstanbul'da yapılmasına sıcak bakıyor. İran da daha önce yaptığı açıklamada, müzakere yeri olarak İstanbul'u tercih edeceklerini açıklamıştı.

İran Press TV'ye göre, basına kapalı gerçekleştirilen kritik görüşmede Başbakan Erdoğan, 13 Nisan'da başlayacak olan Batı ile İran arasındaki nükleer müzakereler ile ilgili olarak İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad'a, "Türk hükümeti olarak her zaman İran'ın nükleer programını destekledik ve bundan sonra da desteklemeye devam edeceğiz" dedi.

İran lideri Ahmedinejad, Erdoğan'ın bu açık sözlü ve net duruşuna övgü ile yanıt verdi. "İran ve Türkiye uluslararası arenada her zaman birbirlerinin yanında durmuşlardır, batının emperyalist politikalarına karşı koymuşlardır, zira batı güçleri her zaman Türkiye ve İran gibi ülkelerin küresel güç olmalarına karşı ihtiyatlı davranmaktadırlar" diye konuştu. Ayrıca İran Meclis Başkanı Ali Laricani de, "hiçbir güç Türkiye ile İran arasındaki bağları bozamaz" açıklamasını yaptı.

Görüşmede ayrıca Suriye konusunun da konuşulduğu biliniyor. Başbakan Erdoğan'ın Suriye'nin en büyük destekçisi olan İran'dan, Esat yönetimine verdiği desteği çekmesini istediği kulislerde konuşuluyordu. Ancak İran televizyonu, Erdoğan-Ahmedinejad görüşmesinde Suriye konusuyla ilgili her hangi bir açıklamada bulunmadı.

HAMANEY'LE DE GÖRÜŞECEK

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün ayrıca Meşet kentinde İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'le görüşmesi bekleniyor.

Güney Kore'de düzenlenen Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, buradan İran'a geçmişti. Erdoğan dün Tahran'da İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi ile görüşmüştü.(ntvmsnbc) 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 19:13

İLGİLİ HABERLER