Dünya
  • 10.6.2004 02:06

IRAK BAŞBAKANI CIA AJANI ÇIKTI

ABD'nin, kendisine yakın bir isim olarak İyad Allavi'yi Irak'a başbakan yapışının ardında yatan gerçek, New York Times gazetesinde yayınlanan bir haberle su yüzüne çıktı.

New York Times gazetesi, Irak'ın yeni başbakanı İyad Allavi'nin, 1990'ların başında hükümet binalarını bombalamak için Bağdat'a ajan gönderen sürgündeki bir grubun başı olarak Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) ile çalıştığını yazdı. Haberde, Allavi'nin grubu Irak Ulusal Mutabakatı'nın Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'i devirme faaliyetleri çerçevesinde, kuzey Irak'tan Bağdat'a bombalar ve diğer patlayıcı malzeme taşıdığı belirtildi. Gazetenin eski istihbarat kaynaklarından aldığı bilgiye göre, etkisi tartışmalı olan bu bombalar hiçbir zaman Saddam yönetimini sarsmadı. Haberde, Irak yönetiminin o dönemde bombaların çok sayıda sivilin ölmesine ve yaralanmasına yol açtığını iddia ettiği, ancak ABD'nin Irak'ta önemli istihbarat kaynağı bulunmadığı için bu iddianın doğru olup olmadığının bilinemeyeceği belirtildi. Allavi geçen ay, 30 Haziran'da yönetimi devralacak hükümetin başbakanı seçilmişti.

PEŞMERGE DAĞILMIYOR

Bu arada Irak Kürdistan Sosyal Demokrat Parti, geçici hükümetin, ülkede olası bir iç savaşı önlemek amacıyla milis güçlerin dağıtılmasıyla ilgili anlaşmasını reddetti. Parti lideri Muhammed Mahmud, Irak Başbakanı İyad Allavi'nin kararını reddettiklerini söylerek, ''Bir sosyal demokrat Kürt partisi olarak kendimizi milis değil, yurtsever güç kabul ediyoruz. Bu nedenlede tek bir silah bile bırakma niyetimiz yok'' dedi. Kürt partilerine bağlı 70 bin civarındaki Peşmergenin 1500 kadarını, merkezi Süleymaniye'de bulunan partiye bağlı olanlar oluşturuyor. Allavi, önceki gün yaptığı açıklamada, 9 milis örgütüyle yapılan anlaşma uyarınca, gelecek 15 ay içinde yaklaşık 100 bin milisin silah bırakacağını söylemişti. Anlaşmanın Kürt partilerine bağlı Peşmergelerle Irak İslam DevrimiYüksek Konseyi'ne bağlı Bedr Tugayı'nı içerdiği de belirtilmişti 

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:22

İLGİLİ HABERLER