Gündem
  • 22.11.2023 02:50

İşte HAMAS ile İsrail arasındaki anlaşmanın bütün detayları.. İsrail'e uçuş yasağı

Hamas rehine anlaşması: İlk aşamada 53 esir serbest bırakılacak, bunu 20 kişi daha takip edecek
Hükümet ve Güvenlik Kabinesi Salı günü ilerleyen saatlerde anlaşma teklifini oylayacak; İsrail, ilk aşamada savaşları dört gün durdurmayı kabul etti..

İsrail, ilk 53 ateşkes karşılığında Hamas'ın beş günlük talebinden daha kısa bir süre olan dört günlük ateşkesi kabul ediyor.

Anlaşmada Hamas'ın 20 esiri daha serbest bırakması halinde ateşkesin iki gün uzatılması hükmü de yer alıyor. Bu arada İsrail, daha fazla tahliye yapılmasına bağlı olarak ateşkesin potansiyel olarak altı günden fazla uzatılmasına hazırlanıyor.

Anlaşmaya göre İsrail, ateşkesin ilk günlerinde her gün altı saat boyunca Gazze Şeridi üzerinde hava faaliyetlerinden kaçınmayı taahhüt ederken, Hamas geri kalan esirlerin yerini tespit etmeye çalışıyor.

Hamas, İsrail'in konumlarını takip etmesini engellemek için bunda ısrar etti. İsrail'deki varsayım, ilave 20 esirin bir kısmının başlangıçta serbest bırakılmayan çocuklar ve annelerden oluştuğu yönünde. Listede İsrail vatandaşlığı olmayan yabancılar yer almıyor ve Hamas'ın daha az esir tespit etmesi halinde ne olacağı da belirsiz. Anlaşmanın yaşlı kadınların serbest bırakılmasını da içermesi bekleniyor.

Karşılığında İsrail, aralarında kadınlar ve çocukların da bulunduğu yaklaşık 140-150 mahkumu serbest bırakacak. Ayrıca İsrail, Gazze Şeridi'ne yakıt girişine izin verecek ve insani yardımı artıracak. Bu düzenleme, hem daha fazla tutuklunun serbest bırakılmasını sağlamak hem de ateşkesi uzatmak için Hamas'ı daha fazla tutukluyu serbest bırakmaya teşvik ediyor.

Serbest bırakılan esir sayısının 100'ü bulma ihtimali var. Böyle bir durumda İsrail 300 esiri serbest bırakacak ve ateşkes günleri 10 güne kadar uzayabilecek.

Son bilgilere göre Gazze Şeridi'nde 40'ı çocuk, 13'ü anne olmak üzere 236 İsrailli esir bulunuyor. İsrail, Hamas'ın anlaşma kriterlerini karşılayan 80 kişiyi esir tuttuğunu tahmin ediyor: çocuklar, anneler ve yaşlı kadınlar. İsrail'in toplamda 240 mahkumu Hamas'a nakletmesi ve sekiz günlük ateşkes ilan etmesi bekleniyor.

Başbakan Binyamin Netanyahu Salı günü Gazze'de tutulan rehinelerin serbest bırakılmasına ilişkin bir anlaşmanın yakında yapılabileceğine dair temkinli iyimserliğini dile getirdi.
Askerlerle yaptığı toplantıda "İlerleme kaydediyoruz. Bu aşamada bile çok fazla konuşmanın doğru olmayacağını düşünüyorum, ancak yakında iyi haberler geleceğini umuyorum." dedi.
Netanyahu, "İlk hedef olan Hamas'ın ortadan kaldırılması, bu hedefe ulaşana kadar durmayacağız" dedi.

Hamas ayrıca, çatışmalara ara verilmesinin, "İsrail'in uçuşları günde altı saatle sınırlayacağı kuzey bölgeleri dışında, Gazze üzerindeki İsrail uçuşlarının tamamen askıya alınmasını" gerektireceğini de belirtti.

Hamas'a göre gıda, tıbbi yardım ve yakıt taşıyan 300 kamyonun "Gazze Şeridi'nin tüm bölgelerine" girmesine izin verilecek. Hamas ayrıca İsrailli rehinelerin kademeli olarak serbest bırakılacağını ve her gün on kişinin serbest bırakılacağını bildirdi.

Güncellenme Tarihi : 22.11.2023 02:58

İLGİLİ HABERLER