Gündem
  • 30.1.2007 20:44

'MAHMUR KAMPINI PKK'DAN TEMİZLEDİK!..'

ANKARA - Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, ABD'nin Terörle Mücadele Özel Temsilcisi emekli Orgeneral Joseph Ralston'u kabul etti.
    
Dışişleri Bakanlığında gün boyu temaslarda bulunan ve Türkiye'nin Terörle Mücadele Özel Temsilcisi emekli Orgeneral Edip Başer ile bir araya gelen Ralston, son olarak Bakan Gül ile görüştü.
    
Ralston, görüşmenin ardından Başer ile birlikte basına açıklamada bulundu.
    
Türkiye'nin Mahmur kampının kapatılması yönündeki beklentisinin hatırlatılması üzerine Ralston, bu konuyu bugün görüşmediklerini söyledi.Konunun Türk insanını yakından ilgilendirdiğini bildiğini söyleyen Ralston, pek çok gelişme kaydedildiğini, "kampı terör örgütü PKK unsurlarından temizlediklerini" belirtti.
    
Ralston, Türkiye'ye gelmeden önce Mahmur kampını ziyaret ettiğini ve askerlerle bir araya geldiğini hatırlatırken, orada "hala yapılması gereken şeyler" olduğunu belirtti.
    
Terör örgütü PKK ile mücadelede "daha yapılacak çok şey" olduğunu ifade eden Ralston, bunun üzerinde çalıştıklarını söyledi. Ralston, ancak bu konuda daha fazla detaya giremeyeceğini belirterek, "Bunlar tamamen kamuoyuna açıklanabilecek şeyler değil, sadece başarabileceğimiz şeylerin bir bölümünü açıklayabiliyorum sizlere" diye konuştu.
    
Bölgede BM'nin sürece dahil olduğunu, nüfus sayımı yapıldığını, insanların kaydının alındığını belirten Ralston, kimliği olanların kampta kalabildiğini, olmayanların kalamadığını ifade etti. Ralston, bu konuda çok çaba olduğunu belirtirken, Türkiye, Irak ve BM arasında yazılı bir anlaşma yapılması gereğine işaret etti.
    
Ralston, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin başkanı Mesud Barzani ile görüşmesine ilişkin bir soru üzerine de, Barzani'yi terör örgütü PKK'nın Irak'ın istikrarına ve Türk insanına tehdit olduğu yönünde ikna edebileceğini düşündüğünü kaydetti.

//

Türkiye'nin Terörle Mücadele Özel Temsilcisi emekli Orgeneral Edip Başer, terörle mücadele konusunda ilerleme kaydedildiğini ancak kısa zamanda sonuç beklenmesinin gerçekçi olmayacağını söyledi.
    
Başer, Dışişleri Bakanlığında ABD'nin Terörle Mücadele Özel Temsilcisi emekli Orgeneral Joseph Ralston ile yaptığı açıklamada, Orgeneral Ralston ile bu sabahtan başlayan müşterek çalışmalarının devam ettiğini, bu akşam ve yarın da görüşeceklerini söyledi.
   
Başer, "Bugüne kadar yapmış olduğumuz çalışmaları daha ileri bir aşamaya götürmek için uğraş veriyoruz. Bu uğraşta, bugünkü çalışmalarımızla belli bir mesafe alabildiğimizi sizlere söyleyebilirim" diye konuştu.
    
"Birçok şeyi sizlerle dolayısıyla kamuoyuyla paylaşmayı arzu etmemize karşın konunun hassasiyeti nedeniyle mümkün görünmüyor" diyen Başer, ileriki safhada daha somut bilgiler verme imkanı bulabileceklerini kaydetti.
    
Başer, Türk halkını ve Türk medyasının desteğinin de bu konuda önemli bir faktör olduğuna dikkati çekerek, "Bu konuda sizlerin yardımı, sizlerin desteği ve katkısı da bizim üstlendiğimiz bu görevde bir yerlere varabilmemizde çok önemli. Bu çok önemli bir faktör olacaktır" dedi.
    
Edip Başer, görüşmelerden ilerleme sağlanıp sağlanamadığıyla ilgili bir soruyu da, şöyle yanıtladı:
    
"Bana göre ilerlemeler var. Daha ileriye gitmemizi sağlayacak, daha ileriye bizi götürecek bazı adımlar var. Bunlar atıldı. Bunlar üzerine konuşuldu. Mutabakatlar var."
    
Üzerinde çalışılması gereken noktaların olduğuna dikkati çeken Başer, "Bunlar üzerinde çalışacağız. Ufukta ışığı görmeye devam ettiğim sürece bu konuda çalışmalarımız devam edecek. Bu ışık hala var ve bizim biraz daha ona yaklaştığımızı hissediyorum" diye konuştu.
    
Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin başkanı Mesud Barzani ile bir anlaşma yapılıp yapılmadığı konusundaki soruyu da yanıtlayan Başer, şunları söyledi:
    
"Barzani ile bir anlaşma yapmaları şu an söz konusu değil. Barzani ile sadece ABD olarak bir anlaşma yaparlar ya da yapmazlar, bu kendi verecekleri bir karardır. Ama bizim sözcümüz olarak ya da bizim adımıza Barzani ile herhangi bir şey yapmaları söz konusu değil."
    
Basın mensuplarının, "yeni adımların" askeri bir operasyon içerip içermediği sorusuna karşılık Başer, "Askeri operasyonlar her zaman masada olan bir hareket tarzıydı. Onu her zaman ifade ettik. Dolayısıyla her şeye açık demektir" dedi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 22:28

İLGİLİ HABERLER