Gündem
  • 31.3.2013 17:27

Özür dilemeyi öğrenecekler

MANİSA'da bulunan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Salihli İlçesi'nde düzenlenen teşkilat içi eğitim toplantısında katıldı.

Başbakan Yardımcı Bülent Arınç ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AK Parti Genel Merkezi tarafından Salihli'deki Lidya Otel'de düzenlenen Manisa teşkilat içi eğitim toplantısına katıldı. Toplantının ilk gününde Başbakan Yardımcısı Arınç konuşurken, ikinci gününde Bakan Davutoğlu konuşma yaptı. Toplantıya ayrıca Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Recep Altepe de sonradan katıldı.

FİDAN ŞEHİR

Bakan Davutoğlu, ziyaret ettiği her şehirde, kendi medeniyetinin, şehre yansımasıyla ilgili tecrübeler yaşamak istediğini ve her şehri bir özelliğiyle nitelediğini dile getirdi. Manisa'yı, bu çerçevede 'Fidan şehir', 'Şifa şehri' ve 'Müzeyyen şehir' olarak tanımladığını belirten Davutoğlu, Manisa'nın, tarih boyunca devlet terbiyesinin odağı olduğunu, başlangıçlara imza attığını anlattı.

10 Yıl içinde yok ettikleri en önemli şeyin iç tehdit kavramı olduğunu vurgulayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu şunları söyledi:

"10 yıllardır AK Parti devralana kadar devlet stratejisi, dış tehdit veya dış vizyon kadar belki ondan daha fazla iç tehdit ayarlı çalıştı. Kurumlarımız 'Acaba vatandaşı nasıl kontrol edebiliriz', 'Vatandaş çizginin dışına çıkarsa nasıl müdahale ederim' diye refleks gösterdi. 28 Şubat dönemini hatırlayın, her birimiz, üniversite mensupları, başörtülü hizmet etmek isteyen öğretmenler, doktorlar herkes sanki muhtemel devlete zarar verecek unsurlar gibi takibat altında tutuldu. İşte bir milletin gücünü kırmak istiyorsanız, bir milletin hareket kabiliyetini yok etmek istiyorsanız, yapacağınız şey milletin bir kesimini tehdit ilan etmektir. Ondan sonra o milletin toparlanma şansı yok. Biz önce bunu yok ettik. Evet şimdi de gür bir sesle söylüyoruz; biz milletimizin hiçbir ferdini, hiçbir kesimini, hiçbir etnik grubunu ya da sosyal tabakasını tehdit olarak görmüyoruz. Her birisi bizim için devletin o hareket kabiliyetine güç katan etkenleri. Yıllarca bize 'Bu kış komünizm gelir' diye korkutarak hareket kabiliyetimizi sınırladılar. Ya da "Bu yaz bölüneceğiz' diye. Halbuki ne bu kışın komünizm geldi, ne de yazın bölündük. Çünkü bu milletin hamuru bir arada olmaya ayarlı.

'AB YOLU KAPANIRSA YOLUMUZA BAKARIZ"

Avrupa Birliği üyelik sürecine de değinen Davutoğlu şöyle konuştu:

"Üyelik sürecini açarsa eyvallah başımızın üstünde yeri var. Stratejik hedefimizdir, devam ederiz. Açmazsa onlar yollarına biz yolumuza. Kimin ne yol açacağını herkes görecek. Şu veya bu ülke bizimle ilişkiler içerisinde olursa, biz de her zaman herkesle iyi ilişkiler içerisinde olmak isteriz. Ama hiçbir zaman hiçbir dış politika kararını alırken milletin duygusu, hissiyatı ve değerleri dışında hiçbir şeyi kriter olarak almayız."

'HİÇBİR MİLLET SEÇİLMİŞ DEĞİL'

İsrail'in özür dilemesiyle ilgili birçok devletin arabulucuk yapmaya çalıştığını kaydeden Davutoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Herkes arabulucuk yapmaya çalıştı, 'Ne olur, özür diliyorum, yerine üzgünüm deseler. Bu kadar önemli mi' diye. Bu kadar önemli. Çünkü biz hiçbir milleti seçilmiş bir millet olarak görmüyoruz, aşağı bir tabaka olarak da görmüyoruz. Bizim için bütün insanlar eşit. Onlar da özür dilemeyi öğrenecekler. Öğrenecekler ki eşit olduklarını bilsinler, öğrenecekler ki Filistinliler'in acıları da bir nebze dinsin."

KAZAKLARI ZİYARET ETTİLER

Konuşmanın ardından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Kurtuluş Mahallesi'ndeki Kazak Türkleri Sosyal Dayanışma ve Kültür Derneği'ni ziyaret etti. Ziyarette Kazak Türkleri Davutoğlu ve Arınç'a yöresel kıyafetleri 'çapan'ı giydirirken, kurulan çadır içerisinde Kazak Türkleri'ne özgü yemekleri yediler. Kazak Türkleri, adetleri gereği, Davutoğlu ve Arınç'ın üzerine şeker fırlattı.

ARINÇ: BU TOPRAKLAR BİZİM

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da Kazak Türkleri'ne, "Türkiye'de yıllardır sizlerle bir arada yaşıyoruz. Hükümet olarak da Orta Asya Türkleri ile samimi ilişkiler kurduk. Orta Asya'daki Türk Cumhuriyetleri'nden kim gelirse gelsin başımızın üstünde yeri var. Bu topraklar bizim topraklarımız" diye hitap etti.

Konuşmaların ardından yerel sanatçı Muzaffer Altınmakas, yöresel çalgısı eşliğinde Kazakça şarkılar söyledi.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 16:42

İLGİLİ HABERLER