Gündem
  • 21.4.2006 18:20

SARIKAYA'NIN İHRACI MECLİS GÜNDEMİNDE

DEVLET ARIK
ANKARA - Şemdinli iddianamesini hazırlayan Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) kararıyla meslekten ihraç edilmesi Meclis gündemine taşındı.
AK Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün, Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in cevaplandırması istemiyle Meclis'e soru önergesi vererek, "Bu kararın yargıya müdahale olduğunu düşünüyor musunuz?" dedi. Akgün, meslekten ihraç kararının çok ağır bir karar olduğunu da belirterek, "Bundan sonra bu tür davalarda hakim ve savcıların rahat ve özgür görev yapmaları çok zorlaştı" uyarısını yaptı.
HSYK kararıyla meslekten ihraç edilen Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya hakkındaki karar AK Parti tarafından Meclis gündemine getirildi. AK Parti Karaman Milletvekili Akgün, Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in cevaplandırması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi. Akgün önergesinde, görevi dolayısıyla iddianame tanzim edilen Van Cumhuriyet Savcısı'nın görev sınırını aşması halinde cezalandırılmasının hukuk devletinin gereklerinden olduğunu bildirdi.
Akgün, yargı bağımsızlığı dikkate alındığında görev yapan hakim ve savcıların kanuna, vicdana ve hukuka uygun olarak hiçbir baskı altında kalmaksızın görevlerini yapmalarının da hukuk devletinin bir gereği olduğunu hatırlattı. Hukuk devleti ve yargı bağımsızlığı ilkesi göz önüne alındığında HSYK'nın Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın meslekten ihraç kararının çok ağır bir karar olduğunu düşündüğünü ifade eden Akgün, "Hukuk devleti Türkiye'de yaşayan herkesin hukukunu korumayı zorunlu kılar. Özellikle Adalet Bakanlığı, görev yapan hakim ve savcıların bağımsızlığına özen göstermek ve sahip çıkmak durumundadır" dedi.
Akgün, Bakan Çiçek'ten Van Cumhuriyet Savcısı Sarıkaya'nın meslekten ihraç kararının yargıya müdahale olduğunu düşünüp düşünmediğini açıklamasını isteyen, "Hakim ve savcıların bu ve benzeri soruşturmalar sebebiyle hiçbir etki altında kalmadan görev yapabileceklerine inanıyor musunuz?" diye sordu.
Akgün, soru önergesiyle ilgili İHA'ya yaptığı açıklamada da yargı mensuplarının görevlerini yaparken herhangi bir etki altında bırakılmaması gerektiğini vurguladı. Savcılar hakkında işledikleri suçlarla ilgili soruşturma açılmasının normal olduğunu ancak görevden almanın çok ağır bir ceza olduğunu belirten Akgün, "Artık bu tip davalarda hakim ve savcıların rahat, özgür ve etki altında kalmadan görev yapmaları çok zor. Herkes bu konuda hassa olmalı" diye konuştu.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 07:21

İLGİLİ HABERLER