Gündem
  • 28.4.2006 20:47

SEZER ''NÜFUS HİZMETLERİ KANUNU''NU ONAYLADI

ANKARA - Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 5490 sayılı ''Nüfus Hizmetleri Kanunu''nu onayladı.
     Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, kanun yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi.
     Kanuna göre, Türkiye'de aile kütüğü bulunmayan ve yabancı ülkelerde oturan vatandaşlar, İçişleri Bakanlığı'nın göstereceği bir nüfus müdürlüğünde açılacak aile kütüğüne kaydedilecek. Nüfus kayıtları ve ilgili belgeler gizli olacak.
     Türk vatandaşları, nüfus kütüğüne kaydolmak ve nüfus cüzdanı almakla zorunlu olacak.
     Her çocuk, doğumdan itibaren yurtiçinde 30 gün içinde nüfus müdürlüğüne, yurtdışında ise 60 gün içinde dış temsilciliğe bildirilecek.
     Nüfus müdürlükleri, süresi içinde bildirilmeyen çocuk veya nüfusa işlenmeyen erginlerin varlığını haber almaları halinde, erginlerin kendilerini; çocukların ise veli, vasi veya kayyımlarını, bunların bulunmaması halinde ise büyükanne, büyükbaba, kardeşlerini veya muhtarları, beyan için davet edecek.
     Babanın evlilik dışı çocuğunu tanıması, babanın yazılı başvurusu üzerine, mahkemece ya da noterce tanımanın yapıldığı tarihten itibaren 10 gün içinde nüfus müdürlüğüne bildirilecek.
     İlgili kişi ya da kurumlar; ölümleri, yurtiçinde ölüm tarihinden itibaren, yurtdışında ise 10 gün içinde bildirmekle yükümlü olacak.
     Aile kütüklerinde din bilgisine ilişkin talepler, kişinin yazılı beyanına uygun olarak kaydolunacak, değiştirilecek, boş bırakılacak veya silinecek.
     Nüfus cüzdanının kapsamı, şekli, ebadı ile yürürlük, değiştirme ve geçerlilik tarihlerini belirlemeye, taklit, tahrif ve sahtecilikten korumak maksadıyla nüfus cüzdanı üzerine konulacak güvenlik unsurlarını, basım ve vatandaşa teslimat aşamasında uygulanacak sistem ve teknolojiyi cüzdanın kaybı ve değiştirilmesi halinde yapılacak işlemleri tespit etmeye, İçişleri Bakanlığı yetkili olacak.
     Aslına uygunluğunun nüfus müdürlüğünce onanmasıyla elde edilen nüfus kayıt örnekleri, aksi ispat edilene kadar geçerli olacak.
     İçişleri Bakanlığı'nca, ''kimlik ve adres paylaşım sistemleri'' kurulacak.
     Kimlik numarası, kişiye bir defa verilecek ve değiştirilemeyecek.
     Kişiler adına düzenlenecek her türlü form, beyanname, kimlik kartı, ehliyet, pasaport gibi bütün tanıtıcı belgelerde, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası yer alacak.
     Yerleşim yeri adres değişiklikleri, 20 gün içinde nüfus müdürlüklerine bildirilecek.
     Gerçeğe aykırı ikametgah veya cüzdan talep belgesi veren köy veya mahalle muhtarı ile herhangi bir işlem nedeniyle nüfus müdürlüğüne gerçek dışı beyanda bulunanlar ve bunlara tanıklık edenler, 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 06:37

İLGİLİ HABERLER