Medya
  • 6.6.2008 12:59

TÜRBAN YASAĞINI HANGİ GAZETE NE BAŞLIKLA DUYURDU

İşte bazı gazetelerin iptal kararına bakışı:

Hürriyet yeni bir içtihat saydı

“Anayasa Mahkemesi, üniversitelerde türbanın serbest bırakılmasına ilişkin Anayasa değişikliğini, davanın esasına girerek inceledi ve 2’ye karşı 9 oyla iptal etti. Yüksek Mahkeme, esasa girmesinin gerekçesini de “Meclis Anayasa’nın dokunulmaz maddelerini işlevsiz hale getirmeye çalışarak yetkisini aştı. Yetki aşımının tespiti için kaçınılmaz olarak esasa girilir” gerekçesine dayandırarak, yeni bir içtihata imza attı.”

Milliyet Ak Parti’yi kapattı!

“Anayasa Mahkemesi, AKP’nin, MHP ve DTP’nin desteğiyle, türban yasağının kaldırılması amacıyla yaptığı anayasa değişikliklerini iptal etti ve yürütmesini durdurdu.

Anayasa’nın 10. ve 42. maddelerinde yapılan değişikliği 2’ye karşı 9 oyla iptal eden Yüksek Mahkeme, değişikliklerin anayasanın değiştirilemez nitelikteki laiklik ilkesini işlevsiz kılmaya yönelik olduğu sonucuna vardı. CHP’nin, “hukuka karşı hile yapılarak laiklik ilkesinin içinin boşaltılmaya çalışıldığı” yorumunu paylaşan Yüksek Mahkeme, böylece anayasa değişikliğini dolaylı olarak esas yönünden denetledi. Karar, AKP’nin kapatılması istemiyle açılan davada, Yargıtay Başsavcılığı’nın elini güçlendirdi.”

Vatan’dan da kapatma davasına atıf

Kararı sürmanşetten duyuran ve askerin karar hakkındaki görüşlerine geniş yer ayıran Vatan şu ifadeleri kullandı: “Anayasa Mahkemesi’nin önünde şimdi AKP’ye açılan kapatma davası var. AKP’nin MHP ile birlikte yaptığı türban düzenlemesi, kapatma davasının en önemli delili sayıldığı için, iptal kararının bu davanın sonucu için de bir işaret olabileceği belirtiliyor.”

Radikal’e göre “kötü haber”

“Karar, AKP’ye açılan kapatma davası açısında son derece önemli olarak değerlendiriyor. Bazı hukukçular kararla Yargıtay Başsavcısı’nın iddiasının artık mahkeme kararı gibi somut bir delile kavuştuğunu öne sürdü. Aynı hukukçular Anayasa Mahkemesi’nin Fazilet Partisi hakkında verilen kapatma davasındaki türban gerekçesinin artık AKP için geçerli olduğunu belirtti.”

Akşam’da “darbe” sesleri

“İki darbe” manşetiyle çıkan Akşam gazetesinde kararla ilgili haberde şu satırlar öne çıktı:
“Anayasa Mahkemesi’nin “iptal” kararı, AKP’nin kapatılması talebiyle açılan ve iskeletini türbana serbestlik tanımaya yönelik eylem ve söylemlerin oluşturduğu davayı da yakından ilgilendiriyor. AKP iddianamesinde üniversitelerde türbanın serbest bırakılmasına yönelik girişimler için “Laiklik karşıtı eylemlerin odağı olmak” suçlamasına yer verilmişti. Bu kararla Başsavcının iddianamesi de önemli ölçüde güçlenmiş oldu.”


MUHAFAZAKAR BASINDAN SERT TEPKİLER

Vakit: 9 büyüktür 411’den

“Anayasa Mahkemesi’nin, CHP’nin başvurusu üzerine 2’ye karşı 9 oyla verdiği “başörtüsü aleyhindeki” karar, kamuoyuna “yazılı” olarak açıklandı… Oysa, mahkeme daha önceki kararlarını “sözcü” vasıtasıyla açıklıyordu… Bu durum, “Mahkeme üyelerinin milletin içine çıkacak yüzleri yok” şeklinde yorumlandı.”

“Hukuka tecavüz”

Yeni Şafak da sert bir manşetle kararı karşıladı:
“Anayasa Mahkemesi bu kararıyla Anayasa’nın 148. Maddesinde yer alan,” Kanunların şekil bakımından denetlenmesi, son oylamanın, öngörülen çoğunlukla yapılıp yapılmadığı; Anayasa değişikliklerinde ise, teklif ve oylama çoğunluğuna ve ivedilikle görüşülemeyeceği şartına uyulup uyulmadığı hususları ile sınırlıdır” hükmüne rağmen sınırsız hareket ederek yetkisinin sınırlarını aştı. 1982 Anayasa’nın yürürlüğe girmesinden bu yana Anayasa Mahkemesi ilk kez esas hakkında bir inceleme yaparak iptal kararı verdi. Böylece 82 Anayasa’sında ilk kez böyle bir karar alındı. Anayasa Mahkemesi’nin, Türban konusunda aldığı iptal kararı yazılı olarak açıklandı. Açıklamada, iptal kararının Anayasa’nın 2, 4. ve 148. maddeleri gözetilerek verildiği kaydedildi.”

Zaman CHP’ye işaret etti

“Köşk seçimlerindeki 367 kararıyla tartışma doğuran Anayasa Mahkemesi, hukukçuları ayağa kaldıran yeni bir karara imza attı. CHP’nin talebine uyarak, Meclis’in 411 oyla kabul ettiği anayasa değişikliğini şekil yerine esastan görüşen Yüksek Mahkeme, 9’a 2 oyçokluğuyla düzenlemeyi iptal etti.”

Milli Gazete’de sert tepkiler

Siyasilerin karar verdiği tepkilere yer ayıran Milli Gazete, haberi şu sözlerle duyurdu:
“Anayasa mahkemesi, başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin anayasa değişikliğini iptal etti ve yürürlüğünü durdurdu.

Anayasa Mahkemesi, CHP ve DSP milletvekillerinin başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin anayasa değişikliğinin “iptali veya yok hükmünde kabul edilmesi ve yürürlüğünün durdurulması” istemiyle açtığı davanın sonucunu yazılı açıklamayla duyurdu.”

“Hukuk utandı”

“Hukuk utandı” manşetiyle çıkan Star gazetesi, “Anayasa Mahkemesi, üniversitede başörtüsü serbestisi getiren Anayasa değişikliğini iptal ederken, uymakla yükümlü olduğu Anayasa’yı hiçe saydı” ifadelerini kullandı.

Sabah: Yeni yetki

“Yeni yetki: Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının bağlayıcılığını içeren 148. maddesine de işaret etti. Bu maddede “Anayasa değişikliklerini ise sadece şekil bakımından inceler ve denetler... Anayasa değişikliklerinde ise, teklif ve oylama çoğunluğuna ve ivedilikle görüşülemeyeceği şartına uyulup uyulmadığı hususları ile sınırlıdır” denilmesine karşın bu maddeye özellikle vurgu yapıldı. Mahkeme bu üç maddeyi sıralayarak, türbanla ilgili bundan sonra herhangi bir değişikliğin Yüksek Mahkeme’den onay görmeyeceğinin kesin olarak işaretini verdi.”

 

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 11:46

İLGİLİ HABERLER