Gündem
  • 13.1.2024 17:26

Türkiye İskoçya Başbakanının eşinin akrabalarını Gazze'den kurtarıp Türkiye'ye getirdi

Ankara, İskoçya Başbakanı'nın eşinin yakınlarının Gazze'den tahliyesine yardım etti.
İskoçya Birinci Bakanı Humza Yousaf'ın eşi Nadia El-Nakla, erkek kardeşinin eşi ve çiftin dört çocuğu olduğunu söyledi. Türkiye'nin yardımıyla Gazze Şeridi'nden kurtarıldılar.

Aileye Türkiye'de geçici koruma statüsü verildi.

The Guardian'a özel olarak konuşan El-Nakla, İngiliz hükümetini, Orta Doğu'da devam eden çekişme nedeniyle parçalanan ailelerin yeniden birleşmesini kolaylaştıracak, Ukraynalılara uygulanan vize programına benzer bir vize programı uygulamaya çağırdı.

Ukraynalılara yönelik başarılı kurtarma çalışmalarına paralellik gösteren El-Nakla, İngiltere'deki aileleri olan Gazzeliler için de benzer fırsatların sağlanmasının önemini vurguladı.

"Ukrayna'nın yeniden yerleşim programı pek çok hayat kurtardı. Gazzeliler de bu fırsata sahip olmalı, özellikle de aileleri İngiltere'de olanlar" dedi.

Ailesinin güvenliğinden dolayı minnettarlığını ifade eden El-Nakla, duygulu bir şekilde şunları ifade etti: "Kardeşim, çocuklarını kurtardığım için bana teşekkür etmeye devam ediyor."

'Kendi ülkemde kendimi ikinci sınıf vatandaş gibi hissediyorum'

Ancak yengesi ve çocukları için yeniden yerleşim seçeneklerinin bulunmamasından duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi.

El-Nakla, ülkesinde "ikinci sınıf vatandaş" olma duygusunu vurguladı ve kardeşini evine getirememekten yakındı.

"Kendi ülkemde kendimi ikinci sınıf vatandaş gibi hissediyorum çünkü kendi kardeşimi kendi evime getirmeye hakkım yok" dedi.

"Sokağın karşısında Ukraynalı aileleri ağırlayan insanları görebiliyorum, haklı olarak öyle. Ama kendi kardeşimi ağırlayamıyorum. Bu benim için üzücü olmanın ötesinde bir duygu. Burada doğdum. Vergilerimi ödüyorum. Topluma katkıda bulunuyorum. Ve Ancak beni temsil etmesi gereken hükümet o kadar kötü bir iş yapıyor ki" dedi.

El-Nakla, bayram sezonunda Gazze'deki çatışmanın ulusal haberlerde bu kadar az ilgi görmesi karşısında yaşadığı şoku ve üzüntüyü dile getirdi.

Gazze saldırılarını "soykırım" olarak tanımlayan durumun, halkın farkındalığından neredeyse ortadan kaybolduğunu vurguladı. "Radarda bile yok" diye yakındı. "İlk kez gerçek zamanlı olarak ders kitaplarındaki soykırımı görüyoruz ve haberlerde bile yer almıyor."

İngiltere'de seçim yılı yaşanırken El-Nakla, seçmenlerin siyasi partileri Gazze konusundaki tutumlarına göre değerlendirmeleri gerektiğine inanıyor. Birleşik Krallık hükümetinin Filistin davasına karşı görünürdeki kayıtsızlığını eleştirerek, bunun yalnızca ABD'nin dış politikasının bir yansıması olduğunu belirtti.

İnsan hakları avukatı Keir Starmer liderliğindeki İşçi Partisi'nin tutumuyla ilgili kafa karışıklığını dile getiren El-Nakla, partinin neden ateşkes çağrısı yapmadığını sorguladı. Siyasi liderleri tarihin doğru tarafında durmanın önemini düşünmeye çağırdı.

Filistinli bir İskoç olarak sesini bir platformda kullanan El-Nakla, ailesinin güvenliği ve şiddetin sona ermesi için yalvarmanın psikolojik bedelinin giderek zorlayıcı hale geldiğini itiraf etti.

Kardeşi, artan tehlikelerin ortasında Gazze'de acil servis doktoru olarak çalışmaya devam ederken, El-Nakla, ailesinin hissettiği derin bitkinliği ve çaresizliği aktardı.

"Onu rahatlatmak için söyleyebileceğim hiçbir şey yok" dedi ve Kur'an'daki şu sözü hatırlattı: "Zorlukla birlikte kolaylık gelir."

 

Güncellenme Tarihi : 13.1.2024 17:45

İLGİLİ HABERLER