Gündem
  • 14.2.2005 00:26

YALÇIN KÜÇÜK'TEN OLAY AÇIKLAMALAR : ORHAN PAMUK YAHUDİ DÖNMESİDİR

Ordoğu Gazetesi'nde Orhan Pamuk ile ilgili olarak devam eden yazı dizisinde, "Yahudi dönmesi olduğunu inkar eden Orhan Pamuk meğer neymiş... Türkiye'yi karalamaya soyunan ve kendisini en çok okunan yazar ilan eden Orhan Pamuk'un kitaplarını nasıl yazdığı nerelerden emir aldığı ortaya çıktı" spotuyla verilen haberde Küçük'ün kitaplarından yapılan alıntılara yer verildi.


ORHAN Pamuk'un Türkiye'yi karalayan sözlerine tepkiler artarken Yalçın Küçük'ün "Şebeke" adlı her şeyi ortaya seriyor. Pamuk'un "En renkli ve en iyimser romanım", dediği "Benim Adım Kırmızı", tamamıyla Sabetaycılık'ın etkisiyle yazılmıştır " diyen Küçük, " Onun bu kadar popüler ve ünlü olmasının ardında da, Sabetaycı kimliği yatmaktadır " ifadelerine yer veriyor.

Bunlar rastlantı olamaz

Yalçın Küçük'e göre, Pamuk'un romanının önce İbraniceye çevrilmesi ve Yahudi Ansiklopedisi Yayınevi tarafından basılması da rastlantı değildir. Küçük'e göre Pamuk, Türkiye'nin en çok okunan yazarı değil, aksine hiç okunmayan belki de tek yazarıdır. Küçük'e göre " Benim Adım Kırmızı'nın kahramanlarından Ester, Yahudi Ansiklopedisi'nde geniş yer ayrılan gerçek bir kişi.

Orhan Pamuk'un, bir İsviçre dergisine verdiği röportajda "Kimse söylemediği için söylüyorum. Türkiye'de 30 bin Kürt öldürüldü. Bir milyon da Ermeni" sözlerine tepkiler çığ gibi artarken, kitaplarının okunmaması için de kampanyalar başlatıldı.

Yahudi kökenli mi?

Bugünlerde "Türkiye'yi karalayan sözleriyle tekrar gündeme gelip yeni kitaplarını tanıtmaya çalışan Orhan Pamuk'un nasıl bir kişiliğe sahip olduğu ve geçmişi ile ilgili YALÇIN KÜÇÜK'ün " ŞEBEKE-NETWORK " isimli kitabında önemli bilgiler veriliyor.

Ilgaz zorlu ile yapılan röportajdan pasajlar alınan kitapta "Orhan Pamuk ve Pamuk ailesi kendi iddialarının aksine Sabetayist kökenlidir. Bu yazar bizzat kolejden arkadaşı olan ve benim de müştereken tanıdığım bir ortak dostumuza New York'ta Sabetayizim hakkında hareketli mülakatlar vermiştir. Ayrıca kendisinin bu dostuma ilettiği şu sözler dikkat çekicidir: "Sabetayistlerin bir devlete ihtiyaçları vardı. Çünkü Yahudilerle aynı kaderi paylaşmak istemediler. Bu devlet, kurucusu oldukları Türkiye Cumhuriyeti'dir." Bay Pamuk'un ailesinin tarihine lütfen dikkat edelim. Tıpkı Celal ve Rasih Nuri İleri gibi kendilerini köken olarak Girit'e bağlamaktadırlar. Sabetayizm ekolü sadece Selanik'te değil daha pek çok Osmanlı kentinde XIX. yüzyılın sonlarında büyük bir hızla yayılmıştır. Bay Pamuk'un akrabası olduğu ve bu yazıda adı geçmeyen vali Muhittin Üstündağ sabateyist kökenlidir.

Soyadına dikkat

Kendisinin soyadına dikkat edelim. Sabateyistler kendilerini Yahudilerin elit aileleri olarak algıladıkları için, bazı soyadlarını özellikle almışlardır. Bunun ispatı için, Bülbülderesi mezarlığı'ndaki 2. ve 3. paftada bulunan ve hiçbir şekilde klasik Müslüman mezarlarına benzemeyen mezarlara bakmak yeterli olacaktır. Bay Pamuk'un Girit'e dayanan aile kökleri beni bir başka ailenin tarihine götürmüştür. Yeni Asrın Selanik Yılları isimli kitapta Bilgin ailesi de kökenlerini Orta Asya'dan İspanya'ya oradan da Selanik'e gelen bir aile olarak göstermektedir. Tarihte böylesine komik bir başka iddia bulunmamaktadır " ifadeleri yer alıyor.

" Benim Adım Kırmızı"

"Kar" adlı romanında Mevlana'ya ağır eleştirilerde bulunan Pamuk'la ilgili, ünlü yazar Yalçın Küçük'ün Şebeke adlı kitabı, edebiyat dünyasını sarsacak nitelikte, son derece ilginç argümanlar da içeriyor.

Bilindiği gibi Orhan Pamuk'un "En renkli ve en iyimser romanım", dediği "Benim Adım Kırmızı", 1591 yılında, yani III. Murat döneminde, İstanbul'da karlı dokuz kış gününde geçiyor. 'Benim Adım Kırmızı', ilk bakışta, herkesin kendi sesiyle konuştuğu, ölülerin, eşyaların dillendiği, ölüm, sanat, aşk, evlilik üzerine bir kitap gibi gözüküyor. Oysa Yalçın Küçük'e göre durum son derece farklıdır. Küçük, Orhan Pamuk'un kitabını analiz edebilmek için, İbranice öğrenmeye başlamıştır, zira, 'Benim Adım Kırmızı'tamamıyla bir tür Yahudi mistisizmi olan Kabalistik Sabetaycılık'ın etkisiyle yazılmıştır ve Pamuk'un bu kadar popüler ve ünlü olmasının ardında, Sabetaycı kimliği yatmaktadır: "Yahudi mistisizmi, Kabala ve bunu ayrı bir din olarak geliştiren Sabetayizm'de, ölümden sonra yaşam, eskatoloji, çok güçlü bir külttür ve bu, Pamuk'un incelediğim iki kitabında da nerede ise temel anlatım olmaktadır.'(Şebeke, sf. 37)

Yahudi manifestosu

Kitabin isminin 'Benim Adım Kırmızı' olması tamamıyla bir Yahudi manifestosudur. Zira romandaki hikayenin geçtiği III. Murat döneminde, ekonomik güçlüklerin baş gösterdiği bir sırada Yahudi bir kadının 40.000 duka değerinde bir elmas takıp gezmesinin yarattığı büyük tepki üzerine Sultan, 27 Nisan tarihli bir fermanla Yahudilerin bundan böyle kırmızı bir şapka giymelerini emreder. 'Üçüncü Murat dönemiyle ilgili bir roman yazma iddiasındaki bir kimsenin Murat'ın bu çok yankı yapan icraatını bilmediğini düşünmek çok zordur. Bu ayrı, Lizi Behmoras'a " Yahudilerle birlikte büyüdüm. " diyen ve yurtdışında " Sen Yahudi misin? " ve yurt içinde " Sen Selanikli misin " sorularıyla pek sık karşılaştığını açıklayan birisinin de Yahudi tarihinin bu çok kaba olayını bilmemesi imkansızdır.'(Şebeke, sf. 41)

" Bu nedenle Pamuk'un bu kitabını görenlerin, kitabın içindeki kısa ve hiç anlaşılmayan 'Benim Adım Kırmızı'bölümünü açıp, 'Kırmızı olmaktan mutluyum! İçim yanıyor, kuvvetliyim, fark edildiğimi biliyorum, bana karşı koyamadığınızı da.'veya bunun arkasından 'Ohh ne güzel kırmızı olmak.'cümlelerini birer dinsel metin tarzında okuduklarını tahmin edebiliyoruz. Pamuk'u bir dinsel metin olarak saymak verimlidir. " (Şebeke, sf. 43)

Yalçın Küçük'e göre, Pamuk'un romanının önce İbraniceye çevrilmesi ve Yahudi Ansiklopedisi Yayınevi tarafından basılması da rastlantı değildir. Küçük'e göre Pamuk, Türkiye'nin en çok okunan yazarı değil, aksine hiç okunmayan belki de tek yazarıdır. Küçük şöyle diyor: " Bu kitabı yazmak için zorla ve zorlanarak okuduğum iki kitabından çıkardığım sonuç; Pamuk, Türkiye nüfusu içinde yazar olacak en son birkaç kişiden birisidir. Türkiye'de hiç okuyucusu yoktur.

Çalıntı mı?

Küçük, diğer taraftan Orhan Pamuk'un 'ben yarattım'dediği pekçok yerde, Yahudi rivayetlerini okuyucusuna 'kaktığı'sonucuna varıyor. Örneğin romanın kahramanlarından Ester, Pamuk'un yarattığı bir karakter değil, Yahudi Ansiklopedisi'nde geniş yer ayrılan gerçek bir kişidir. Küçük, kitapta kullanılan isimlerin de tamamiyla İbrani literatüründe karşılıklarının olduğunu iddia ediyor. Kitabın 113. sayfasında ise Pamuk'un, Güncel Yayıncılık tarafından Ocak 1996'da yayımlanan Fuad Carım çevirisi "Pedro'nun Zorunlu İstanbul Seyahati" adlı kitaptan yaptığını iddia ettiği intihaller bulunuyor ki bir yazar için en ağır itham herhalde bu olmalı.

Pamuk'tan ihanet dansı

Yazar Orhan Pamuk'a ülkü ocaklarının tepkisi sürüyor. Serik Ülkü Ocakları Başkanı Fuat Aktaş, "Pamuk Türk milletini küçük düşürmeyi meslek edindi" dedi.

Yazar Orhan Pamuk'un "Türkiye'de 30 bin Kürt öldürüldü, 1 milyon da Ermeni" sözlerine Ülkü Ocaklarının tepkisi devam ediyor. Antalya'nın Serik Ülkü Ocakları Başkanı Fuat Aktaş, yaptığı yazılı açıklamada, Orhan Pamuk'un Batılılar karşısında ezilmiş ve aşağılanmış duygular taşıdığını ileri sürerek, "Hiçbir Türk'ün duygusu bu olmayacağına göre, Orhan Pamuk'un durduğu 'soy alanı' da tartışmanın ana unsuru olmuştur. Türkiye'nin kendisine verdiği 'edebiyatçı' sıfatının sağladığı imkanlarla beslenen Orhan Pamuk, Türk milletinin değer yargılarını Avrupa karşısında sürekli küçük düşürmekte ve milli davalarında ihanetle dans etmektedir. Her fırsat bulduğunda bunu yansıtmak için çaba göstermektedir" dedi.

Yahudi lobileriyle kol kola

Orhan Pamuk'un, Avrupa ve Amerika'daki Yahudi lobileriyle sağlam diyalogları olduğunun altını çizen
Aktaş, "Orhan Pamuk Yahudi lobileriyle kol kola gezmeye devam ediyor. Pamuk, geçtiğimiz günlerde de bir İsviçre dergisiyle yaptığı söyleşide, 'Kimse söylemediği için ben söylüyorum. Türkiye'de 30 bin Kürt öldürüldü, 1 milyon da Ermeni' diyerek, Türk'e düşmanlığın artık kendisinde bir mesleki saplantı haline geldiğini göstermektedir" ifadelerini kullandı.


Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 11:05

İLGİLİ HABERLER