Dünya
  • 31.1.2007 10:45

AKDENİZ'DE PETROL ARAYAMAZSINIZ

Türkiye, Rumlar’ın Lübnan ile Kıbrıs çevresinde petrol ve doğalgaz anlaşmasına sert bir notayla tepki gösterdi. Notada Kıbrıs civarında petrol ve doğalgaz aranmasına izin verilmeyeceği vurgulandı

Kıbrıs Rum Kesimi'nin Lübnan ile adanın deniz alanlarında petrol ve doğalgaz arama anlaşması imzalamasına Türkiye sert bir notayla yanıt verdi. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de meşru ve yasal hak ve çıkarlarının mevcut olduğu hatırlatılarak, "Rum Kesimi'nin yapmaya niyet ettiği ikili anlaşmaların konusunu teşkil eden deniz alanlarının bir bölümü bu hak ve çıkarları da ilgilendirmektedir. Türkiye Doğu Akdeniz'deki hak ve çıkarlarını korumakta kararlı olup, bunların aşınmasına yönelik teşebbüslere müsaade etmeyecektir" denildi.

BÖLGEYE DE MESAJ

Ankara bu açıklamayla tüm Doğu Akdeniz ülkelerini bu yönde bir anlaşmaya gitmemeleri konusunda uyardı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bu bağlamda, Kıbrıs Adası'nın deniz alanlarında Rum Kesimi'nin vermeye teşebbüs edebileceği hükümsüz ruhsatlara dayanarak petrol-doğal gaz araştırmasıyla ilgili çalışmalar yapmayı düşünebilecek ülkelerin ve şirketlerin, durumun hassasiyetini ve adadaki diğer kurucu halk olan Kıbrıs Türkleri’nin iradesini de dikkate almaları, her halükarda Kıbrıs meselesinin çözüm sürecine olumsuz etkide bulunacak girişimlere yönelmemeleri gerektiğini hatırlatıyor ve buna göre davranmalarını bekliyoruz."

KKTC’NİN DE HAKKI VAR

Adanın deniz alanlarında KKTC'nin de hak ve yetkilerinin bulunduğunun belirtildiği açıklamada, Rum Kesimi'nin adanın tümünü temsil etmediği, bu nedenle Rumlar’ın çıkardığı yasaların veya ilgili ülkelerle yaptığı anlaşmaların Türkiye açısından hükmü bulunmadığı vurgulandı. Bu doğrultuda, itirazlara rağmen Mısır ile Rum yönetimi arasında 17 Şubat 2003 tarihinde imzalanan münhasır ekonomik bölge sınırlandırma anlaşmasının Türkiye tarafından tanınmadığının hem Mısır nezdinde, hem de Birleşmiş Milletler örgütünde kayda geçirildiği belirtilirken, Mısır ile bu konudaki temasların devam ettiği ifade edildi. Ayrıca Lübnan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı nezdinde de girişimde bulunulduğu belirtildi.

RUMLAR: TÜRKiYE’YE YANITI LÜBNAN VERSiN

Kıbrıs Rum yönetimi sözcüsü Hristodulos Paşardis, "Petrol konusuyla ilgili Türkiye’nin protestosuna Lübnan’ın yanıt vereceğini" söyledi. Hristodulos Paşardis, dün yaptığı açıklamada, Güney Kıbrıs’ın "münhasır ekonomik bölgedeki" petrol arama çalışmalarıyla ilgili olarak kamuoyunda tartışmanın hiçbir yararı olmadığını kaydetti. Petrol konusuyla ilgili Türkiye’nin protestosuna Lübnan’ın yanıt vereceğini ifade eden Rum Sözcü, "Eğer Ankara Lübnan’a sert veya yumuşak bir protesto yaptıysa, anladığım kadarıyla, buna Lübnan yanıt verecek" dedi. Kıbrıs Rum hükümetinin şu ana kadar konu üzerinde aldığı kararları açıkladığını ifade eden Paşardis, konu üzerinde başka açıklama yapmak istemediğini belirtti.



Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 22:27

İLGİLİ HABERLER