Gündem
  • 15.11.2009 16:19

'ATAM, BİZ ÇALIŞIYORUZ ONLAR 'İZİN'DELER'

Başbakan Erdoğan: "Biz şimdi İzmir ile Ankara arasındaki mesafeyi kapatıyoruz. İzmir Ankara arasındaki seyahat süresini 7 saate indiriyoruz. Bunlar dikkatli olarak tespit edilmiş saatler. Sadece saatten değil yakıttan da tasarruf ediyoruz. Yıllık 150 milyon dolar yakıttan kaynak sağlıyoruz. Bu 569 km uzunluğundaki yol Ege ve İçanadolu'yu Doğu Anadolu'ya bağlıyor. Güzergah üzerinde yer alan il ve ilçe ekonomilerine de önemli katkılar sağlayacaktır. Bu yol İzmir limanı'na gelen ürünlerin iç bölgelere taşınmasında ve iç bölgelerin ihraç malların sevkiyatında da önemli rol oynayacaktır.

Ulaşımın kolaylaşması nedeniyle bu sektörlerdeki yeni yatırımın önü açılmış olacaktır. Bütün bunlardan daha önemli bir husus daha önemli bir kazanç daha var. Geçmiş yıllarda meydana gelen acı olaylardan dolayı bir çok aileler için kötü anılar taşıyor. Bu yolun içler acısı nedeniyle nice bayram dönüşü eve varamadan burada bu yolda ömrünü tamamladı. Nice insanımızı burada dram yaşadı. Nice insanımız hayatını kaybetti sakat kaldı. Nice insanımızın kurduğu hayaller bu yola saplanıp kaldı. Şimdi yeni bir bayrama daha geliyoruz. Bir başbakanınız olarak, bir kardeşiniz olarak rica ediyorum. Nasıl olsa yollar güzel bas basabildiğin kadar demeyelim. 'Yolların kralı olmaz yolların kuralı olur' İnanın biz savaşlarda kaybetmediğimiz insanımızı bu trafikte kaybettik. O mutluluğu paylaşalım ve kurallara uyalım. Bu yolu acı tatlı hatıraları ile tarihe havale ediyoruz. İnsanlarımızın hayallerinin yolda kalmaması için bu yatırımları yapıyoruz. Her zaman söylüyoruz yol hiç bir zaman tek başına sadece yol değildir. Yol medeniyettir, yol ufuktur, yol vizyondur, yol birlikteliktir, yol dostluktur. Büyük medeniyetler büyük yollar üzerinde inşaa edilir. Bizim de medeniyetimizi muassır medeniyetler üzerine çıkabilmemiz için yollarımızı modernize etmemiz gerekiyor. Sanayi Üretim, Kültür, Emniyet, Kalkınma demektir. Biz göreve geldiğimizden bu yana bunun altını önemle çizdik. İnşallah en kısa sürede 15 bin km bölünmüş yol yapacağız demiştik. Muhalefet dalga geçmişti ne ile yapacaksın hangi parayla yapacaksın demişti. 79 Yılda 6900 km yol yapılmıştı o yüzden bunların aklı almıyordu. 7 Yılın sonunda 11 bin kilometreyi yakaladık ve aştık. Kendimize bu hedefi koyduk ve bunu başaracağız dedik. Yollarla anadolumuzu il il birbirine bağlayacağız dedik. Bırakın şehirlerimizi bir kenara yolu olmayan suyu olmayan bir ilimiz kalmayacak dedik. Suyu olmayan medeniyeti konuşamaz. Yolu olmayan medeniyeti konuşamaz.

MİLLETÇE EL ELE OMUZ OMUZA AYDINLIK TÜRKİYE'Yİ BERABER KURACAĞIZ

Hani bir söz vardır dile kolay diye! Biz böyle yaptığımız açılışlarda şu kadar kilometre bazılarının kafasında bu nasıl birşey diyebilirler. Bu onların hafızasını zorlayabilir. Çünkü onlar büyük düşünemezler. Ama karşımdaki toplumun büyük düşündüğüne inanıyorum. Çünkü bizler tarihte büyük düşünen bir milletin varisleri olarak bu emaneti devraldık ve yola devam ediyoruz. İnşallah bu mesafe dünyanın çevresinin dörtte birinden daha uzun. Bu mesafe Türkiye'ye Avustralya'ya kadar uzanıyor. 11 Bin 121 km yola yaptığımız yatırımla bu işi bitirmeyeceğiz. Cumhuriyetimizin 100. Yılına çok daha farklı hazırlanıyoruz. Tüm havaalanları ile tüm deniz ulaşımı ile tüm raylı sistemle Türkiye bir değişim yaşıyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, yurdun dört bir yanının demir ağlarla öreceğiz diyordu ki sadece onun söylediği ve yaptığıyla kaldı biz geldik kendisinin de söylediği gibi demir ağlarla, duble yollarla, otobanlarla yurdu ağlara örüyoruz. 10 Yılda yapılan yol 265 km, ondan sonra 7 yılda yapılan 362 km ve aradan 8 hükümet geldi gitti onlar hiç dokunmadılar. Ben emeği geçenlere tüm halkım ve hükümetim adına teşekkür ediyorum. İzmir'in Ankara ve İstanbul bağlantısı ile ne hale geleceğini. Bütün bunlarla birlikte başımızı iki elimizin arasına alacağız milletçe aydınlık yarınları birlikte kuracağız.

Baykal çağın çok gerisinde yaşıyor. Gider seçim zamanlarında işte bak bunlar gelince yıkacaklar oy alacak ya onun için. Öyle birşey söyle ki benim bu vatandaşım buralarda oturmasın. Biz gelince bak şurada şu binaları yapacağız ama şunları da yıkacağız de. 400 Bin konut yaptık, 300 bin konutu sahiplerine teslim ettik. Türkiye'de bir değişim dönüşüm olsun. Benim garip guraba vatandaşımı kenarda bırakmayalım diye bu adımları attık. 20 Vade ile 15-10 yıl vade ile kira öder gibi konutlar yaptık yapıyoruz. Bunu ben belediye başkanı olduğum zamanda yine yaptım şimdi Başbakan olarak yine yapıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik , sosyal bir devlettir. Sosyal devlet olmanın gereği budur onun için yapıyoruz. Bunların anlaması idraki buna yetişmez.

İdraki meali bu akla gerekmez
Zira bu terazi bu kadar sıkleti çekmez demiş şair. Herhalde bunun mealini yapacak bir kişi vardır yanında.

Salı günü pankartlarla Meclis'in genel kurulunda provokasyon yapıyorlar. Atam izindeyiz diyorlar. Atam'ın izindeyiz diyorlar ya doğru onlar izindeler biz çalışıyoruz. Farkımız bu! Biz 24 saat gece gündüz demeden çalışıyoruz.

Bütün derdimiz aziz milletimize uzun yıllar eser hizmet üretmek. Biz hoş sözlerle anılmak istemiyoruz biz eserlerimizle konuşmak eserlerimizle hatırlanmak istiyoruz. 2012 için hedefimiz bölünmüş yol hedefimiz 22 bine çıkarmak. Bugün sizlerle birlikte Ankara İzmir arasındaki bu 569 kmlik yolu açıyoruz. Daha bir çok yolumuz var açılışı bekleyen. Bunlardan biri Afyon - Antalya yolu, diğeri 134 kmlik Bozöyük Adapazarı yolu. Hamdolsun onlarda bitti açılışını yapacağız. Bursa İzmir yolu, 367 km olan Şanlıurfa Habur yolu bunları yıl sonuna kadar açılışa hazır hale getiriyoruz ve bu açılış törenlerini de yapacağız inşallah. 2023'e hedefimiz 32 bine çıkarmak. Kuzey Güney koridorlarına öncelik vereceğiz. Burada bizi bağlayan hedefleri çizmiş oluyoruz. Şimdi bugün İzmir'de önemli bir konuyu paylaşmak istiyorum.

MİLLİ BİRLİĞİ İSTEMEYENLERE SORUN, SİZ NE İSTİYORSUNUZ?

Herkesin şunu iyi anlamasını istiyorum. Demokrasi hepimiz içindir özgürlükler hepimiz içindir. Geçmiş dönemleri bir hatırlayın, Türkiye'de ne zaman demokrasi askıya alındı ise Türkiye'nin kalkınması ve ilerlemesi askıya alınmıştır. Demokrasinin zaafa uğradığı yıllarda Türkiye hep geri adım atmıştır. Türkiye'nin artık geri adım atmayacağını herkesin bilmesi gerekir. Demokratik süreciin geriye doğru işlemesine asla izin vermeyeceğiz. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Türkiye'de demokrasinin aldığı mesafenin ekonomi ile ne kadar bağlantılı olduğunu son 7 yılda gördük. Demokrasi adaletin diğer adıdır. Demokratikleşme ekonomik büyümenin, refahın, hukukun özgürlüklerin diğer adıdır. Demokrasi halkın yönetiminin diğer adıdır. Şiddet ve terörün olduğu yerde üretim, istihdam, kalkınma refah nasıl kaçıyorsa huzurun olmadığı yerde de refah olmuyor. Bu tarihi problemleri çözmek için büyük reformlar yaptık. Demokrasiye hukuka ve insana büyük yatırım yaptık. Bu adımları atarken insanı merkez aldık. Ülkenin büyüklüğü insana verdiği değerle ölçülür. İnasın yaşat ki devlet yaşasın, insanı yücelt ki devlet yücelsin. Milli birliği istemeyenler milli birlikle beraber kardeşliğimizi istemeyenler sorun siz ne istiyorsunuz. Siz milli ayrışma mı istiyorsunuz? Siz her zamanki gibi kin nefret kokan bir topluluk mu istiyorsunuz? Benim ülkemde şuanda sorun alanları yok mu sorunsuz muyuz? Sormak lazım niçin Sivas'ın ötesine gidemiyorsunuz, niçin Van'da, Hakkari'de, Ağrı'da Kars'ta Bitlis'te yoksunuz. Söyledikleri şu denizlerin kenarı bizim orada AK Parti yok. Bunlara ne diyeceksin bakınız bizim iktidarımız 81 vilayetin tamamında var. Geçmişe baktığımız zaman batıyı ihya eden güneydoğuyu, doğuyu, ihmal eden anlayışlar iktidarda idi. Biz şimdi bu iktidarların yanlışını kenara koyduk. Milli Birlik ve Kardeşlik projesi bir devlet projesidir ve muhatabı şuan karşımda, millettir. Bu sorun alanları soruyor Sayın Baykal anlamıyor ben bir daha anlatayım sana!

İKTİDARIMIZ HİÇBİR ZAMAN İLLEGAL BİR ÖRGÜTLE BİRARAYA GELMEDİ GELMEYECEKTİR

Türkiye'de bütün etnik unsurların sorunları var. Bu sorunları çözmek kimin görevi hükümetin devletin bunun için bir adım atıyorsun isyan ediylor neden çünkü kendileri yapamadılar. AK Parti iktidarı bunu yapıyor diye rahatsız oluyorlar. Biz hala tabutların bayraklara sarılı olarak gelmesini istemiyoruz. Artık şehitlerimizn bu şekilde gelişlerini görmek istemiyoruz. Bu şehit olmayacak anlamına gelmez tabii ki şehitlerimiz olacak ama bir de bu sürecin nasıl işlediği önemli. Bu çok önemli biz şehadet makamının ne olduğunu en iyi bilenparti ve iktidarız. İstiklal şairimizin dediği gibi İsteme benden makber sana avucunu açmış bekliyor Peygamber. Anneler babalar hepsi yüreğinin yanması noktasında mutmain olsun bu çok önemli. İktidarımız hiçbir zaman illegal bir örgütle biraraya gelmemiştir gelmez ve gelmeyecektir. İktidarımız hiçbir illegal şahısla biraraya gelmemiştir gelmeyecektir. Bu tamamen yalandır. Bizi terörle el ele kol kola gösterenler kendi geçmişlerine baksınlar. Bizden önceki 3,5 yıllık iktidarlarında kimlerin neyin altına imza attıklarıını Meclis'te arkadaşlarım söyledi. Benim ülkemde inanç gruplarının sorunları yok mu?, ekonomik sorunlar yok mu var. Hepsinin üstüne gideceğiz. Biz tüm yaradılanları yaradandan ötürü seviyoruz ve bu anlayışla bakıyoruz.

BİZ NE ALDANAN OLACAĞIZ NE ALDATAN OLACAĞIZ

Anamuhalefetin Genel Başkan yardımcısı Dersim'de yaşananların bugün yaşanmasını tavsiye ediyor. Zihniyete bak. Bu CHP zihniyetinin yansımasıdır. Yani hala biz, ben Tunceli'li değilim burada öğretmenim, muallimim diyen öğretmene kanasla ateşin içine itiyorlar ve orada öğretmenin yanmasına izin veriyorlar ve bu mantığı tescil ediyorlar alkışlıyorlar ve bakıyorsunuz bunun içinde Tunceli'li bir beyde var. İnanıyorum ki benim Tunceli'li kardeşim bunlara gereken dersi cevabı verecektir. Yıllarda aldattılar öyle oy çaldılar. Biz ne aldanan olacağız ne aldatan olacağız. 72 Milyon vatandaşımız bizim için eşittir aynıdır. Bu demokratik açılım sürecimizi sürdürüyoruz ben milletimin yardımını istiyorum. Bunu mahallenizde sokağınızda tek tek lütfen anlatınız. Türkiye büyük bir ülke. Büyük bir ülkede büyük düşünmek büyük projeler gerekiyor. Biz hep bunun gayretini taşıdık ülkemizin ihtiyaçlarını belirledik bu çözümleri geliştirdik ve bunu geliştirirken dar bir çerçeveye sıkışıp kalmadık. Sadece askeri güvenlik tedbirleri ile bu olmuyor. Bunun psikolojik yöntemleri var diplomatik yöntemler var. Dışarıdan da bu işi teşvik edenler var. Ekonomik alınması gereken tedbirler var. Yapılan çalışma bu. Dün 40 vilayeti arkadaşlarım dolaştı bugünde kalan 41 vilayeti arkadaşlarım hep birlikte dolaşıyoruz. Çünkü biz her adımda 30-40-50 yıl sonrasını düşünüyoruz. Yurtta Sulh, Ciha nda sulh anlayışıyla ilerliyoruz. İşte kazanılan başarı ortada kırılan rekorlar ortada. Zira sizler büyük düşünüyorsunuz bizlerden inanıyorum büyük şeyler bekliyorsunuz bende sizden büyük destek bekliyorum.

Ülkemizin kaynakları israf edilmeyince nelerin yapılabileceğini gösteriyor. Artık milletimizi beklemeye, bekletmeye oyalamaya hakkımızın olmadığını biz çok iyi biliyoruz. Bu yollarda emeği geçen 92'den bu yana iktidarları bütün bürokratlarımı, teknokratlarımı bütün mühendisleri huzurlarınızda tebrik ediyorum ve diyorum ki yolumuz, bahtımız açık olsun Allah yar ve yardımcımız olsun' dedi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 14:00

İLGİLİ HABERLER