Gündem
  • 13.10.2007 00:50

BAYKAL'I ŞIRNAK GEZİSİNDE ÜZEN TRAJİK OLAY!..

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Şırnak'a yaptığı ziyaretten, ''vicdan huzuru içinde döndüğünü'' belirterek, ''Asker ve sivil her iki kesimin de bu bölgede aslında nasıl aynı anlayış içinde bulunduklarını görmek beni çok sevindirdi. Terörün kurbanının bazen asker, bazen sivil olabildiğini, terörün hiçbir ayrım gözetmediğini, acımasız yüzünü gördük'' dedi.

Baykal, Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen ile birlikte bu sabah özel uçakla geldiği Batman'dan askeri helikopterle önce 13 askerin şehit olduğu Şırnak'ta geçici görevle bulunan birliğin de bulunduğu Şırnak 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı'na, oradan da 7'si köy korucusu 12 sivil vatandaşın terörist saldırı sonucu hayatını kaybettiği Beytüşşebap'ın Beşağaç Köyü'ne geçti. Akşam saatlerinde Batman'dan Ankara'ya dönen Baykal, uçakta gazetecilere izlenimlerini anlattı.

Baykal, Beşağaç Köyü'nde ziyaretinden vatandaşların çok memnun olduklarını belirten Baykal, ''İyi ki gelmişiz. Böyle bir bayram gününde, Türkiye'nin kendilerine sahip çıktığını, desteklediği, bizim ziyaretimizin arkasında bütün milletimizin ilgisinin bulunduğunu ifade ettik. Çok memnun oldular'' dedi.

Şırnak 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığını ziyaretleri sırasında da güç koşullarda görev yapan askerler ve komutanlarla bir araya geldiklerini belirten Baykal, şunları söyledi: ''Onlara milletimizin desteğini, dayanışmasını ifade ettik. Onlar da tam bir bilinç içinde, ne yaptıklarını çok iyi bilerek, inançla görevlerini yapıyorlar. Böyle bir dayanışmadan onlar da çok mutlu oldular. Karargahta onları ziyaret ettik. Askerlerimize çok iyi bakılıyor. Ailelerine onların iyi dileklerini iletiyorum. Milletimiz bu evlatlarıyla iftihar edebilir. Hepimiz iftihar ediyoruz. O bölgede şehit veren vatandaşlarımız da inançla ülkeye sahip çıkıyorlar. Bizim de bütünleşmeye katkı getiren bir ziyaret yaptığımızı düşünüyorum. Görevimizi yerine getirdik, çok iyi oldu. Vicdan huzuru içinde dönüyorum.''

''TERÖRÜN ACIMASIZ YÜZÜNÜ GÖRDÜK''

Baykal, bir gazetecinin ''Sizi en çok etkileyen ne oldu?'' sorusu üzerine, şunları kaydetti: ''Asker ve sivil her iki kesimin de bu bölgede aslında nasıl aynı anlayış içinde bulunduklarını görmek beni çok sevindirdi. Burada terörün kurbanının bazen asker, bazen sivil olabildiğini, terörün hiçbir ayrım gözetmediğini, acımasız yüzünü gördük. Bütün milletimiz gibi ben de orada şehit edilen 12 vatandaşımızın her biri için ayrı ayrı üzüldüm ama Hakkari Lisesi'nde okuyarak ÖSS'de Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesini kazanmış olan genç bir evladımızın ailesiyle vedalaşmak üzere köyüne gelirken şehit edilmiş olmasının büyük acısını yaşıyorum. Her ölüm acıdır ama genç ölümü bir başka acıdır. Yunus'un söylediği gibi, yeşil ekini biçmek gibi. Gencecik bir fidanımız orada kırıldı. Babasıyla konuştum; 3 evladı bulunduğunu, onları da okutacağını anlattı. Bu insanları sahipsiz bırakmamalıyız, her türlü desteğe layık insanlar. Bunu bir kere daha gördüm.''

Tümen Komutanlığını ziyareti sırasında, orada görevli bir komutanın bölgede 20 yıldır görev yaptığını anlatarak, askerlerine ''Ben sizin babalarınızla da görev yaptım'' dediğini aktaran Baykal, ''20 yıl boyunca o koşullarda, o güç coğrafyada vatanı, milleti için görev yapan insanlara her birimizin şükran borcu var'' dedi.

''ASKERLERİMİZ KAYA GİBİ''

 Baykal, son olayların ardından askerlerin morallerinin nasıl olduğuna ilişkin bir soru üzerine de şunları söyledi: ''Kaya gibiydiler. Çok güçlü gördüm. Komutanlarla, askerlerle konuştum. Her birisi çok yüksek bir bilinç içinde, aslanlar gibi görev yapıyorlar. En küçük bir moral zafiyeti yok. Onlar bizi teselli ediyor. Biz kayıplar nedeniyle Türkiye'nin büyük bir infial içine girdiğini ifade edince, 'Sakın ha, öyle düşünmeyin. Bu doğaldır. Bizim görevimizdir, biz bunun için yetiştirildik' diyorlar.

O olayda şehit olan askerlerin hiçbirisinin kendisini düşünmediğini, arkadaşlarına sahip çıktıklarını, eğer kendilerini düşünmüş olsalar bazılarının kendilerini kurtarabileceklerini anlatıyorlar.''

ASKERLERLE YEMEK-

Baykal, Şırnak 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı'nı ziyareti sırasında askerlerle birlikte yemek yedi. Buradan askeri helikopterle Beytüşşebap'ın Beşağaç Köyü'ne geçişi sırasında bir alay komutanının da Baykal'a eşlik ettiği bildirildi. Baykal'ın beraberinde götürdüğü okul malzemeleri ile kazak ve montlar, Beşağaç Köyü'ndeki çocuklara dağıtıldı.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 16:04

İLGİLİ HABERLER