Gündem
  • 5.5.2007 00:42

BÖYLESİ GÖRÜLMEDİ!.. CHP 10 BİN ÖNERGE VERDİ

SAFURE CANTÜRK
ANKARA - Anayasa Komisyonu'nda görüşülen Anayasa değişikliği teklifinde önerge rekoru kırıldı. CHP'li Anayasa Komisyonu üyeleri, cumhurbaşkanını halkın seçmesini de kapsayan Anayasa değişikliyle ilgili yaklaşık 10 bin önerge sununca AK Parti'li komisyon üyeleri önerge sayısı ve konuşma süresinin kısaltılmasına ilişkin teklif getirdi.


TBMM Anayasa Komisyonu'nda saat 16.00'da başlayan Anayasa değişikliği teklifiyle ilgili görüşmeler devam ediyor. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in de katıldığı toplantıda, CHP'li milletvekillerinin binlerce önerge vermesi tartışmalara neden oldu. AK Parti'li komisyon üyeleri, binlerce önergenin tek tek okunarak tartışmaya açılmasının komisyonun üyelere verdiği hakkın suistimali anlamına geldiği gerekçesiyle her üyeye her maddede bir önerge hakkı ve komisyon üyeleri ve komisyon dışı 5 milletvekiline 5'er dakika konuşma süresi verilmesi için önerge sundu.

CHP'li komisyon üyeleri söz konusu önergenin iç tüzük ihlali olduğu gerekçesiyle geri çekilmesini talep ederken, zaman zaman sert tartışmalar yaşandı. Komisyon Başkanı Kuzu, 550 milletvekilinin komisyona katılarak sınırsız konuşma yapması durumunda komisyonun maddeleri 1 yıl görüşmek zorunda kalacağını belirterek, "Gönderdiğiniz önergeleri biri kaldırmaya kalksa bel fıtığı olur" diyerek tepki gösterdi.


Toplantıda CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz'u Komisyon Başkanı Burhan Kuzu'ya talimat verdiği gerekçesiyle eleştirdi. Kart'ın komisyon başkanının tarafsız olmadığı ve komisyonu iç tüzüğe aykırı yönettiği şeklindeki eleştirilerine Komisyon Başkanı Kuzu, "Siz burada Anayasa'yı değiştireceksiniz beni değil" diye karşılık verdi.


Yemek arası verilmeyen komisyonda üyeler ve milletvekillerine ekmek arası tavuk döner ve ayran dağıtıldı. CHP'li üyelerin Anayasa değişikliği gibi önemli bir konuda üyelerin masada bir taraftan ekmek arası yemek yerken diğer taraftan Anayasa değişikliğini görüşmelerinin gayri ciddi olduğunu ve sağlıkı bir yapı olmadığını belirtmesi üzerine Komisyon Başkanı Kuzu, "Anayasa pirzola yiyerek değişir diye bir kural yok efendim" dedi.
Komisyon 5 dakika ara verdikten sonra çalışmalarına tekrar başladı.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 19:29

İLGİLİ HABERLER