Ekonomi
  • 23.4.2013 12:56

"Büyümenin önü açıldı, gayrimenkul satışları artacak"

Bezci, "Büyümenin önü açıldı, ticari gayrimenkul satışları artacak" dedi.
Bezci, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) 5267 sayılı kararıyla, ticari gayrimenkul alımı amacıyla kullanılan kredilerde, kredi tutarının teminat olarak alınan gayrimenkulün değerinin yarısıyla sınırlandırılmasının kaldırmasını değerlendirdi. Bezci, BDDK’nın 2010 yılında aldığı kararla iş yeri finansmanında krediyi gayrimenkul değerinin yüzde 50’siyle sınırlamasının bu alandaki kredilerin küçük kalmasına neden olduğunu söyledi.
Türkiye’de Mortgage Kanunu ile birlikte konut finansmanı kredilerinin büyük ölçüde arttığını ve konut satışlarının hızlandığını hatırlatan Bezci, ticari amaçlı gayrimenkul kredilerinin söz konusu sınırlama nedeniyle gayrimenkul kredileri içinde yaklaşık yüzde 5 oranında kaldığını belirti. Dükkan ve depo türü ticari gayrimenkul satışlarının ekonominin seyriyle birlikte artış ve azalış gösterdiğini anlatan Bezci, “İş yeri finansmanında kredilerin gayrimenkul değerinin yüzde 50’si kadarla sınırlandırılmasının kaldırılması iş alemi için çok sevindirici olmuş, ticaretin önü açılmıştır” dedi.
Fabrika binası, dükkan, otel, iş merkezi gibi gayrimenkullerin ticari kullanım amaçlı gayrimenkul olarak kabul edildiğini ve bu şekilde kredi kullanabildiğini hatırlatan Bezci, şunları söyledi: “BDDK’ nın bu kararı hem iş yeri satın almak amacında olan iş adamlarımıza rahat nefes aldıracak hem de Türkiye’nin lokomotif sektörü olan inşaat sektörünü harekete geçirecektir. İnşaat sektöründeki hareketlenme mobilyacılıktan tutun da seramik sektörüne kadar pek çok alanda hareketlenmeye yol açacaktır. Kredide yapılan bir düzenlemeyle onlarca sektör rahat nefes alacak, Türkiye’nin büyümesinin önü biraz daha açılmış olacaktır.”
(İHA)

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:58

İLGİLİ HABERLER