Dünya
  • 25.12.2006 08:42

CASUSLA GÖRÜŞEN İTALYAN'A GÖZALTI!..

Litvinenko'yu son gören kişilerden biri olan Scaramella, Londra'dan dönerken Napoli havaalanında gözaltına alındı.

Gözaltı kararının gerekçesi açıklanmadı, ancak bunun doğrudan cinayetle ilgisi olmayabilir.

Litvinenko olayının gündeme gelmesinden önce, Scaramella hakkında ülkesinde açılmış bir soruşturma vardı.

Geçen ay ise Scaramella üzerinde yapılan testler Litvinenko'nun ölümüne yol açan polonyum 210 maddesinden kendi üzerinde de bulunduğunu göstermiş, bu nedenle İtalyan zanlı bir süre Londra'da hastanede kalmıştı.

Ancak sağlık durumunda herhangi bir sorun ortaya çıkmadı.

Litvinenko'nun bilgi kaynakları arasında olduğu söylenen Scaramella, KGB konusunda uzman bir kişi olarak ifade ediliyor.

Scaramella'nın İtalya'da Soğuk Savaş döneminde kıtadaki casusluk faaliyetlerini araştıran bir parlamento komisyonunda da danışmanlık yaptığı belirtiliyor.

Ancak Romalı savcılar, geçtiğimiz aylarda Scaramella hakkında, devlet sırlarını ihlal ve silah kaçakçılığı suçlamalarıyla soruşturma başlatmıştı.

Scaramella, 1 Kasım'da Londra'daki bir suşi restoranında Aleksander Litvinenko ile görüşmüştü.

Bu tarihten sonra anlaşılamayan bir şekilde polonyum 210 adı verilen çok zehirli, radyoaktif bir maddeye maruz kalan Litvinenko, uzun süre hastanede kaldıktan sonra 23 Kasım'da öldü.

Litvinenko, ölüm döşeğinde, zehirlenmesi ile ilgili olarak Rusya Federasyonu lideri Vladimir Putin'i suçlamıştı.

Rusya hükümeti, eski casus Aleksander Litvinenko'nun cinayetinin arkasında istihbarat servisleri ile bağlantılı unsurlar olabileceği iddialarını ısrarla reddediyor.

Londra Emniyet Teşkilatı konuyla ilgili soruşturması kapsamında, iki hafta süreyle Moskova'da da araştırmalar yapmış, Litvinenko ile ölümünden kısa süre önce Londra'da bir araya gelen iki kilit tanık ile ikişer kez görüşmüştü.

Eski Sovyet subayı Dmitri Kovtun ile eski KGB subayı Andrey Lugovoy ile yapılan görüşmelerin içeriğine dair bir açıklama yapılmadı.

Kovtun ve Lugovoy olayla ilgileri olmadığını söylüyor.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 23:22

İLGİLİ HABERLER