Dünya
  • 25.12.2006 08:38

ETİYOPYA: SOMALİ'DE SAVAŞTAYIZ!..

Başbakan Meles Zenawi, televizyondan yayımlanan konuşmasında askerlerini komşusunun topraklarına 'egemenliklerini koruma' amacıyla sevkettiğini söyledi.

Zenawi, Somali hükümetini belirleme ya da iç işlerine karışma gibi bir niyetleri olmadığını, kendi ülkesini Şeriat Mahkemeleri Birliği'nden gelebilecek bir işgal tehdidinden korumaya çalıştığını savunuyor.

Daha önceki saatlerde de Etiyopya hükümet sözcüsü, silahlı kuvvetlerin Pazar günü Somali'de 'karşı taarruz' olarak ifade ettiği bir operasyon başlattığını belirtmişti.

Etiyopya askerlerinin dört ayrı noktada sıcak çatışma halinde olduğu duyuruldu.

Görgü tanıkları, Etiyopya uçaklarının bugün Bandiradley'de bir mahalleye füze saldırısı düzenlediğini, Baladvayne bölgesinde de bir mahalleyi bombaladığını belirtmişlerdi.

Ancak Etiyopya havadan bombardıman yapılmadığını belirtiyor.

Etiyopya yönetimi, askerlerinin şimdiye dek yüzlerce İslamcı militanı öldürdüğünü bildiriyor.

Şeriat Mahkemeleri Birliği, bu açıklamayı reddediyor ve kendilerinin Etiyopyalılara kayıp verdirdiğini öne sürüyor.

Birlik, yabancı savaşçıları Etiyopya'ya karşı 'cihat' için ülkeye çağırdı.

15 yıldır iç savaş içindeki Somali'de, yönetimi ele almaya çalışan Şeriat Mahkemeleri Birliği adlı gruba bağlı militanlarla güvenlik güçleri arasında yaklaşık bir haftadır yoğun çatışmalar yaşanıyor.

Bölgesel savaş kaygısı

Etiyopya'nın çarpışmalara müdahalesi krizin bölgesel bir savaşa dönüşmesi kaygılarını artırıyor.

Somali'nin başkent Mogadişu'da dahil olmak üzere, büyük bölümünü kontrol eden Şeriat Mahkemeleri Birliği, geçen hafta Etiyopya askerlerinin Somali topraklarına girdiğini; Baidoa yakınlarında çatışmalar olduğunu duyurmuştu.

Ancak Etiyopya hükümeti o zaman, bu iddiayı reddetmişti.

Baidoa, Somali'de kurulan geçici hükümetin merkezi. İslamcı militanlar, tanımayı reddettikleri geçici hükümete Etiyopya'nın aylardır askeri destek verdiğini iddia ediyorlar.

2004 yılında kurulan Somali geçici hükümetinin başına geçen Abdullahi Yusuf, Etiyopya'nın önemli bir müttefikiydi.

Etiyopya'dan bağımsızlığını kazanan Eritre'nin ise, Şeriat Mahkemeleri Birliği'ne destek vermek amacıyla kendi askerlerini ülkeye sevkettiği öne sürülüyor.

Bu iddialara göre, Somali'de Etiyopya'nın sekiz bin, Eritre'nin ise iki bin askeri var.

Somali'nin güneyi ile Etiyopya arasında resmi bir uluslararası sınır değil, idari bir hat bulunuyor. Sınırın iki tarafındaki aşiretler arasında yakın bağlar var.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 23:22

İLGİLİ HABERLER