Dünya
  • 25.12.2006 08:35

TÜRKİYE'DEN TİFLİS'E ŞAHDENİZ MÜJDESİ!..

Tiflis yönetimi Cuma günü de, Rus doğal gaz şirketi Gazprom ile 2007 yılı için anlaşmasını yenilemiş, ancak fiyatlar iki kat artmıştı.

Fiyattaki artıştan şikayetçi olan Gürcü yetkililer uzun süredir enerji kaynaklarını çeşitlendirmek istediklerini belirtiyorlardı.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili de bu amaçla geçen hafta Türkiye'yi ziyaret etmişti.

Türkiye ile varılan anlaşmanın fiyatla ilgili ayrıntıları açıklanmadı.

Ancak alınacak gaz miktarı yaklaşık 800 milyon metreküp olarak öngörülüyor. Bu da ülkenin ihtiyacının neredeyse yarısı ediyor.

Gürcistan Gazprom ile toplam 1 milyar 100 milyon metreküp gaz satışı için anlaşma yapmıştı.

Bu konudaki ayrıntıların Pazartesi günü Azerbaycan'da görüşülmesine devam edileceği açıklandı.

Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasında bir süredir kotaların yeniden düzenlenmesi için görüşmeler yürütülüyordu.

Anlaşmaya göre, Gürcistan başta Türkiye'ye ayrılmış olan yılda üç milyar metreküplük kotadan bir dilim almış oluyor. Azerbaycan kendi kotasından da Tiflis'e bir bölüm aktarabileceğini belirtmişti.

İngiliz şirketi BP öncülüğünde bir konsorsiyumun yürüttüğü Şahdeniz porjesinde üretim, yaklaşık iki hafta önce başladı, ancak bazı teknik sorunlar nedeniyle aksamalar olduğu haber veriliyor.

Bakü-Tiflis-Erzurum adıyla da anılan doğal gaz boru hattının kapasitesinin 2007 yılında ise büyük oranda artması bekleniyor. Projenin gelecekte Avrupa ülkelerine de gaz sağlaması planları var.

Bölge ülkeleri için enerji güzergahlarını çeşitlendirmek aciliyeti gitgide artan bir öncelik.

Bölgenin en büyük doğal gaz satıcısı durumundaki Gazprom, son yıllarda Rusya'nın zengin enerji kaynakları üzerinde sıkı denetim sağlamakla eleştiriliyor.

Rusya hükümetinin ise Gazprom gibi dev şirketler eliyle enerji kaynaklarını siyasi amaçlarla kullandığı öne sürülüyor.

Gürcistan Gazprom'un yüksek fiyat talebinin ülkeyi batı yanlısı siyasetleri dolayısıyla cezalandırma anlamına geldiğini savunuyordu.

Gazprom ise artışlarla fiyatları diğer Avrupa ülkelerine verilenlerle uyumlu hale getireceğini belirtiyor. Gazprom son olarak Azerbaycan'a verdiği fiyatı da ikiye katlayarak 235 dolar düzeyine çekti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise alımı azaltma veya alıma son verme haklarının saklı olduğu uyarısında bulundu.

Geçen yıl sonunda benzer bir tartışma Ukrayna ile yaşanmış, Gazprom Ukrayna'ya gaz sevkiyatını kesmişti. Ukrayna Avrupa'ya giden hatların geçiş ülkesi olduğundan bu durum pek çok Avrupa ülkesine de olumsuz yansıdı.

Gürcistan ise sene başında ise Rusya'dan ülkeye giren gaz hattındaki patlamalar sonucu günlerce enerjisiz kalmış, Saakaşvili yönetimi durumdan Rusya'yı sorumlu tutmuştu.

İki ülke ilişkileri Saakaşvili'nin 2004'te iktidara gelişinden bu yana soğuk ve gergin seyrediyor.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 23:22

İLGİLİ HABERLER