Gündem
  • 26.4.2006 13:31

CHP'Lİ ŞİMŞEK, ARINÇ'I İSTİFAYA ÇAĞIRDI

ALİ ULURASBA
ANKARA - CHP İstanbul Milletvekili Berhan Şimşek, TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın kendisi de dahil, soru önergesi veren milletvekillerinin soru önergelerini cevaplamayarak, demokratlık görüntüsü altında "milletvekillerine sansür" uyguladığını, "vantrolog" gibi karnından konuştuğunu ve görevini yerine getirmediğini ifade ederek, "En büyük devrimci Mustafa Kemal Atatürk'ün koltuğunu derhal bırakmalıdır. İstifa etmelidir" dedi.
Şimşek, parlamentoda bugün düzenlediği basın toplantısında, "Dilinin freni olmayan, tarihi gerçekleri saptıran bir Başbakanla karşı karşıyayız" ifadelerini kullandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Gaziantep'teki temasları ve danışmanı Cüneyt Zapsu'nun ABD temaslarıyla ilgili 2 soru önergesi verdiğini, ancak TBMM Başkanı Arınç'ın bunları 14 gün boyunca inceledikten sonra içtüzüğün 96 ve 97. maddelerini gerekçe göstererek işleme almadığını hatırlatan Şimşek, her 2 konunun da basının ve kamuoyunun gündeminde önemli ölçüde yer aldığını kaydetti. Şimşek, "Sayın Meclis Başkanı kulak çekmeye meraklıdır, bizim soru önergesini iade edeceğine o sözleri kullananların ya da kullanılmalarına göz yumanların kulağını çeksin" diye konuştu.
Başbakan ile TBMM Başkanı'nın yıllarca aynı partilerde birlikte yürüdüklerini hatırlatan Şimşek, Başbakan'ın yakın tarihi çarpıtarak, "çamur at izi kalsın" anlayışıyla hareket ettiğini belirterek şöyle konuştu:
"Bana öyle geliyor ki Sayın Arınç'ın bu soru önergesini iade etmesinde, içtüzük hükümlerinden daha çok eski siyasal arkadaşlıklarını ve Başbakanı koruma duygusu etkili olmuş. Peki içtüzüğe, kanuna, Anayasa'ya uygun olan ne? 'Şeyini şey ettiğimin şeyi' içtüzüge uygun mu? Ahlaki mi, doğru mu, bir Meclis Başkanı'na yakışıyor mu? 'Meclis isterse Anayasa Mahkemesi'ni bile kapatır' demek parlamenter demokrasiyle bağdaşır mı? Bu Meclis'in toplumun bütün kesimlerini ilgilendiren yasaları, temel yasa kapsamında görüşüp, 24 saniyede bir maddesinin görüşülmesi, milli egemenlik kavramıyla, parlamenter demokrasiyle katılımcılıkla, şeffaflıkla açıklanabilir mi? Meclis'in yasamanın ana fonksiyonlarından birisi olan denetim faaliyetlerinin en sık başvurulan yöntemi soru önergelerinin cevapları ve soruların cevaplandırılma süresi konusunda Sayın Meclis Başkanı nerede? O zaman içtüzük hükümleri geçerli değil mi? Bu dönemde verilen 13 bin 800 soru önergesinin 3 bin 492 adedi içtüzüğün öngördüğü süre içerisinde yanıtlanmamış. Benim 160 civarında olan soru önergelerimden 50 tanesi süresi içerisinde yanıtlanmamış. Bu güne kadar 187 adet soru önergesini iade eden sayın Arınç'ı tarafsız olmaya, görevini yapmaya davet ediyorum. Eğer tarafsız bir şekilde görevini yapmayacaksa, yemin ettiği Anayasa ve laiklik konusunda yeminine sadık kalmayıp, laikliğe yeni tanımlar peşinde koşmak, laikliği tahrip etmek arayışında olacaksa o görevi, bu toprakların yetiştirdiği en büyük devrimci olan Mustafa Kemal Atatürk'ün koltuğunu derhal bırakmalıdır. İstifa etmelidir. Meclis Başkanı bizi sansürlüyor. Vantrolog gibi karnından konuşmaktansa burada görevini yerine getirsin. Milletvekillerinin soru önergeleriyle ilgili işlem yapsın. Meclis başkanı tarafsızdır."
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 06:50

İLGİLİ HABERLER