Medya
  • 6.6.2008 03:25

DIŞ BASIN TÜRBAN YASAĞINI NASIL DUYURDU?

Dış basın türban kararını flaş haber olarak işte böyle duyurdu....

GUARDIAN: Türkiye’nin en yüksek mahkemesi İslami eğilimli hükümete ve onun kapatılmaktan kurtulma şansına ağır bir darbe vurdu.

BBC: Türkiye’de Anayasa Mahkemesi hükümetin üniversite öğrencilerine Müslüman başörtüsü takma izni verme hamlesini engelledi. Karar, AKP’nin laiklik karşıtı olduğu iddiasıyla hakkında açılan kapatma davasını da etkileyebilir.

NEW YORK TIMES: İktidar partisine darbe. Karar Erdoğan için uğursuzluk işareti: Çünkü aynı mahkeme onu ve 70 arkadaşının siyasetten men edilip edilmeyeceğine de karar verecek. Türban yasası laikleri olduğu kadar ifade özgürlüğü gibi diğer reformları uman liberalleri de hayal kırıklığına uğratmıştı.

WASHINGTON POST: Türk mahkemesi üniversitelerde başörtüsünün laikliği çiğnediğine hükmetti. Karar, ülkenin İslami hükümeti ile laik kurumları arasındaki ayrılığı derinleştirdi.

DIE ZEIT: Türk Anayasa Mahkemesi türban yasağını yeniden yürürlüğe soktu. Böylece iktidar partisi AKP’nin de kaderini tayin etti.

Reuters:

Türk Anayasa Mahkemesi'nin kadınların üniversitelere türban takarak girmesi için anayasada yapılan değişiklik kararını iptal ettiğini belirtti. Reuters, Anayasa Mahkemesi'nin yasayı iptal kararında laikliğe aykırı olduğu vurgusunu yaptığını duyurdu. Ajans Anayasa Mahkemesi'nin bu kararıyla AKP'ye büyük darbe indirdiği yorumunu yaptı.

AP:

Anayasa Mahkemesi'nin üniversitelerde İslam sembolü olan başörtüsünün takılmasına izin vermediğini duyurdu. Ajans haberinde, mahkeminin bu karanın muhafazakar İslamcı hükümet için bir yenilgi olduğunu yazdı. Haberde AKP'nin üniversitelerde türban yasağını dini ve kişisel özgürlük çerçevesinde kaldırmak istediği vurgusu yapıldı.

AFP:

Fransız haber ajansı AFP de, Anayasa Mahkemesi'nin üniversitelerde türbanın serbest bırakılması için anayasada yapılan yasal değişikliği laikliğe aykırı bularak iptal ettiğini duyurdu.

Der Spiegel:


Alman Der Spiegel dergisi de internet sayfasında flaş olarak verdiği haberde, Anayasa Mahkemesi'nin Erdoğan'nın türban konusunda yaptığı reformu iptal ettiğini yazdı. Haberde bundan sonra da Türk üniversitelerine türban takarak girilmesinin yasak olduğu belirtildi. Der Spiegel, Anayasa Mahkemesi kararıyla Türkiye'de muhafazakar İslamcı AKP ile laik güçler arasındaki çatışmanın daha da artacağı yorumunu yaptı.

BBC

İngiliz yayın kurumu BBC, “Türkiye’nin en yüksek mahkemesi, üniversite öğrencilerine Müslüman başörtülerini kullanmaya izin veren, parlamentonun yaptığı reformu iptal etti. Mahkeme, Şubat ayındaki düzenlemenin anayasanın laik ilkelerinin ihlali olduğunu söyledi” dedi.

Hükümetin ise türban yasağının birçok kızın eğitimden yoksun kalması anlamına geldiğini belirttiğini kaydeden BBC, “Ancak, laik sistemin önemli bir kısmı, İslam’ın Türk kamusal yaşamında daha büyük bir rol oynamasına izin vermeye yönelik bir adım olarak değerlendirerek, girişime direndi” yorumunu yaptı.

El Cezire

El Cezire televizyonu “Karar, dini ve bireysel özgürlükler çerçevesinde türbana izin vermeye çalışan iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi için bir yenilgidir” dedi.

El Cezire, “Türk mahkemesi, türban yasağını korudu” başlıklı haberinde bazı gözlemcilerin kararını, kapatma davası için olumsuz bir işaret olarak olabileceğini düşündüklerini kaydetti. El Cezire, karar üzerine liranın dolara karşı zayıfladığını, piyasaların, AB adayı Türkiye’de uzun siyasi belirsizliklerden korktuklarını bildirdi.

Bloomberg:

"Karar, AKP ve Erdoğan'a siyasi yasak getirilme şansını artırdı"

Merkezi New York’ta bulunan Amerikan Bloomberg Haber Ajansı, Anayasa Mahkemesinin türbanla ilgili kararını abonelerine flaş haber olarak duyurdu. Ajansın, Ankara mahreçli haberinde, Anayasa Mahkemesinin türbanı reddeden kararının, Başbakan Tayyip Erdoğan’a bir darbe niteliğinde olduğu belirtilerek, "İslam ile devlet işlerini karıştırdığı iddia edilen, AK Parti ve Erdoğan hakkında, Anayasa Mahkemesi'nin siyasi yasak kararı verme şansı yükseldi" şeklinde yorum yapıldı. Kararın, 9’a karşı 2 oyla alındığını kaydeden ajans, kararın açıklanmasının ardından Türk lirasının dolara karşı 1,3 oranında düştüğünü belirtti.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 11:47

İLGİLİ HABERLER