Dünya
  • 30.9.2004 01:30

EVCİL HAYVANLARA PASAPORTSUZ YOLCULUK YASAK!..

Evcil hayvanlar bundan sonra AB üyesi ülkelerde pasaportları olmadan yolculuk yapamayacak. AB Komisyonu'nun 1 Ekim'de yürürlüğe koyacağı uygulamayla sahipleriyle birlikte yolculuk yapacak evcil hayvanlara tek tip pasaport verilecek.

Bu belgede kuduz aşısı kanıtı ile hayvanların sağlık durumuna ilişkin çeşitli bilgiler de yer alacak. Pasaportlar hayvanlara veterinerler tarafından veriliyor.

Avrupa Birliği Komisyonu'nun sağlıktan sorumlu üyesi David Byrne, evcil hayvanlara tek tip pasaport uygulaması hazırlıklarının 25 üye ülkede tamamlandığını bildirdi. Üye ülkeler, 8 yıl içinde her evcil hayvana mikroelektronik kimlik plakası takılmasını ve bu plakaların pasaportlarla bağlantılı olmasını sağlayacak. İngiltere, İrlanda ve Malta mikroelektronik kimlik plakaları ile hayvanların pasaporttaki kimliklerinin kanıtlanmasını şimdiden şart koşuyor.

Birlik dışı ülkelerden Avrupa Birliği'ne gelecek evcil hayvanların ise kuduz aşısı belgesi taşıması gerekiyor. İngiltere, İrlanda, İsveç ve Malta, AB dışından gelecek hayvanlara daha katı koşullar ve karantina süreci uyguluyor. Evcil hayvanların bakım kağıdı ve sahibi olmadan sınırlardan geçmesi uzun zamandan beri mümkün değil. Hayvan sahiplerinin şimdiye kadar kontrol için seyahatten önce veterinere gitmeleri gerekiyordu. Ancak her ülkede ayrı yönetmelik olduğu için sınırlarda tekrar kontrolden geçmeleri zorluklara yol açıyordu.

Zaman

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:00

İLGİLİ HABERLER