Gündem
  • 21.9.2023 09:56

Netanyahu İsrail medyasına Erdoğan'la ne konuştuğunu anlattı

Netanyahu Erdoğan'la Amerika'da yaptığı görüşmenin içeriğini İsrail basınına anlattı… 
Haberlere göre toplantının başlarında, Netanyahu, Erdoğan'ın ilk toplantısında Suudi normalleşmesini anlattı..

İSRAİL GAZETELERİ GÖRÜŞMEYLE İLGİLİ ŞUNLARI YAZDI..

Başbakan Binyamin Netanyahu, görüşmenin başında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a "Bağlarımız güçleniyor" dedi.

Netanyahu , Salı günü New York'taki BM Genel Kurulu oturum aralarında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilk yüz yüze görüşmesini yaparken, beklemede olan İsrail-Suudi normalleşme anlaşması hakkında konuştu.

Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada, "Liderler, İsrail ile Suudi Arabistan arasındaki normalleşme de dahil olmak üzere bölgesel ve uluslararası konuları ele aldı" denildi.

Bu, Erdoğan'ın Netanyahu'yla ilk, eski başbakan Ehud Olmert'le buluştuğu 2008'den bu yana bir İsrail başbakanıyla yaptığı ikinci yüz yüze görüşmeydi.

Erdoğan, geçtiğimiz yıl çıkmaza son verdi ve aynı yılın başlarında Ankara'da Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'u ağırladıktan sonra eski başbakan Yair Lapid ile görüştü.

Türkiye-İsrail yakınlaşması Ocak 2022'de, Türkiye'nin İstanbul'da İsraillileri öldürmeye yönelik İran destekli bir komplonun engellenmesine yardım etmesiyle ivme kazandı.

Netanyahu, Türkiye-İsrail ilişkilerinin ısındığının bir göstergesi olarak bu yaz Ankara'ya bir gezi planlamıştı ancak sağlık nedenleriyle iptal edildi.

Netanyahu: İsrail-Türkiye ilişkileri güçleniyor

Başbakanlık Ofisi, "Yakında gerçekleşecek ziyaretlerin koordine edilmesi konusunda mutabakata varıldı" dedi.

Toplantının başında Netanyahu, her ikisinin de benzer kırmızı kravatlar taktığını söyledi ve ardından aralarındaki "bağlar" hakkında şaka yaptı.

Erdoğan'a " Bağlarımız güçleniyor " dedi.

İsrail ve Türkiye, 2010 yılında İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne gitmekte olan Mavi Marmara gemisine düzenlediği baskında 10 Türk vatandaşının öldürülmesinin ardından, önceden sağlam olan diplomatik ilişkilerinin seviyesini düşürmüştü . 

Ankara, gerginliklere yanıt olarak İsrail'in büyükelçisini sınır dışı etti. Bu hareket 2016'da iptal edildi, ancak iki yıl sonra Hamas'ın sponsorluğundaki "Büyük Dönüş Yürüyüşü" sırasında Gazze sınırındaki şiddetli protestolara katılan düzinelerce Filistinlinin öldürülmesi üzerine tekrarlandı.

Ankara'nın Hamas liderlerini ağırlamasından şikayet eden İsrail, 2018'de karşılıklı olarak Türkiye'nin elçisini sınır dışı etmişti.

İsrail, yeni geliştirdiği doğal gaz rezervlerinin ihracatına yardımcı olmak için başta Kıbrıs ve Yunanistan olmak üzere bölgesel ortaklar ararken, Ankara son yıllarda Yahudi devletiyle bağlarını yeniden kurdu.

ABD'nin İsrail, Ürdün, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni kapsayacak Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru (IMEC) planlarını duyurmasıyla bu bölgesel olasılıklar çarpıcı biçimde artabilir.

Kendisini bölgesel bir güç olarak gören Türkiye, İsrail ile ortak enerji projelerine ilgi duyuyor. Ekonomik projelere yönelmek ve bölgesel statüsünü geliştirmek amacıyla Mısır, Suudi Arabistan ve BAE'ye de tekliflerde bulundu.

Geçmişte, Erdoğan ve Netanyahu sık sık sert iğnelemelerde bulunmuşlardı ve Türkiye cumhurbaşkanı, BM Genel Kurulu konuşmalarında sık sık İsrail karşıtı açıklamalarla manşetlere çıkıyordu; bu konuşmalarda Filistinliler hakkında destekleyici açıklamalar da sıklıkla yer alıyordu.

Erdoğan bu yıl sesini yumuşattı ve 1967 öncesi hatlardaki çatışmaya iki devletli bir çözüm olmadan "İsrail'in aradığı barış ve güvenliği bulmasının zor olacağını" söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı, Salı günü Erdoğan ile Netanyahu arasındaki görüşmeyi anlatırken, Netanyahu ile Erdoğan'ın İsrail-Filistin meselesi de dahil olmak üzere siyasi, ekonomik ve bölgesel konuları tartıştıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı, X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı paylaşımda, Erdoğan'ın Netanyahu'ya iki ülkenin enerji, teknoloji, inovasyon, yapay zeka ve siber güvenlik alanlarında işbirliği yapabileceğini söylediğini söyledi.

Toplantıya katılan Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, şunları söyledi: "Başta doğal gaz arama, üretim ve ticaret olmak üzere enerji iş birliği fırsatları ele alındı."

Erdoğan, X hesabında "istişarelerin ülkemize ve bölgemize hayırlı olmasını umduğunu" yazdı.

İki adamın ekonomik vizyonları arasındaki benzerliğin bir işareti olarak, her iki lider de Pazartesi günü Tesla ve X'in CEO'su tartışmalı milyarder Elon Musk ile ayrı ayrı görüştü.

Çarşamba sabahı bir X gönderisinde Netanyahu, "ülkelerimiz arasında gelişen bağlardan cesaret aldığını, ticaret, ekonomi ve enerji alanlarında ikili ilişkileri ilerletmeye kararlıyız" dedi.

“ Güvenlik hizmetlerimizin saldırıları önleme ve hayat kurtarma konusundaki iş birliği için müteşekkiriz . Netanyahu, "Bu yenilenen ortaklığı geliştirmek için karşılıklı ziyaretleri sabırsızlıkla bekliyorum" diye yazdı. 

 

Güncellenme Tarihi : 21.9.2023 10:21

İLGİLİ HABERLER