Gündem
  • 27.3.2006 09:33

REJİMİ SARSAN GAZETECİ HAKLI ÇIKTI!

GEÇEN hafta Ankara Kulisi'nde, Şemdinli iddianamesi konusunda Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'e yönelttiği soru nedeniyle adı "rejimi sarsan gazeteciye" çıkan Habertürk Ankara Temsilcisi Taki Doğan'ı konu etmiştik.
Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'a yönelik ağır suçlamalar içeren iddianameyle ilgili ilk açıklamasında "hukuki ve teknik" ifadelerle yetinen Genelkurmay'ın bu üslubunu konu eden Doğan, Özkök'e, "Daha sert, sanki muhtıra gibi bir açıklama yapmanız bekleniyordu" sorusunu yöneltmişti. Bu soru, yanıtı kadar yankı uyandırmıştı. Doğan, darbe çığırtkanlığıyla suçlanmış, İslamcı ve liberal kesimin hışmına uğramıştı. 35 yıllık gazeteci Taki Doğan bir soruyla rejimi sallamıştı!

Gündemi sarstı
Rejimi değil ama gündemi sarsan açıklamanın gelmesi gecikmedi. Genelkurmay Başkanlığı, 20 Mart sabahı yaptığı zehir zemberek açıklamada, iddianamenin Türk Silahlı Kuvvetleri'ni rahatsız ettiğini, bu maksatlı suçlamalar karşısında anayasal sorumluluğu olanların tavır alması gerektiğini duyurdu. Silahlı Kuvvetler'in içine kimsenin nifak sokamayacağını kaydeden Genelkurmay, bu karalamaların arkasındaki çarpık zihniyetin temsilcilerinin de, makamları ne olursa olsun ortaya çıkarılmasını istedi.
Bu açıklama tam da Taki Doğan'ın "sözünü ettiği" açıklamaydı. Orgeneral Özkök, Doğan'ın sorusunu, "İlla masaya pata küte yumruk mu vurmamız gerekiyor? Masaya yumrukla değil beynimizle vururuz" diye yanıtlamıştı.

Ne imama ne papaza
Anlaşılan Taki Doğan, yılların verdiği deneyimle, böyle bir açıklamanın sinyalini almıştı. Soruyu da zamanında sormuştu. Genelkurmay açıklamasının şifrelerini çözmek zor olmadı. Açıklamanın yansımaları da birer birer gündeme geliyor.
Darbe çığırtkanlığıyla suçlanan Doğan, o günlerde Milliyet'e, "Sayın Genelkurmay Başkanı soruma verdiği yanıtla demokratik rejimi rahatlatmıştı. Bu durumda ben aslında rejimi rahatlatmış oldum" demişti. Doğan, şimdi de görüşlerinin arkasında, üstelik bu kez haklı çıkmanın rahatlığını yaşıyor:
"Ben iddianameye sert bir yanıt vereceklerinden emindim. Anlaşılan sürprizi haber vermişim. Sorumu eleştirdiler. İktidar yanlılarına da yaranamadım, entellektüellere de. Ne imama yarandık, ne papaza. Neyse ki yaptığım gazetecilikti. Sorumu sordum, cevabını aldım."
Doğan, "Şimdilerde adımı rejimi sarsan değil, rejimi kurtaran gazeteciye çıkardılar" diyor. Ankara'da ise Genelkurmay açıklamasının hangi makamları sarsacağı merak ediliyor.

(milliyet)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:43

İLGİLİ HABERLER