Gündem
  • 26.9.2004 10:51

TÜRKMEN LİDERDEN İNANILMAZ İDDİALAR... "TÜRKİYE'NİN PARÇALANMASI DAHİL, BÜYÜK SENARYONUN SON PARÇASI OYNANIYOR"

İHSAN ALTIKARDEŞ - SUAT ARVAS
BURSA - Türkmen Danışma Meclisi Başkanı Prof. Dr. Ümit Akkoyunlu, Kuzey Irak'ta Türkmenler'e karşı katliam ve asimilasyon yapan Kürtler arasında Amerika himayesindeki PKK'lılar da bulunduğunu öne sürdü. Akkoyunlu, Türkmenler'in kendi coğrafyasında bin 500 yıldır var olduğunu belirterek, "Bunun için çok savaştık, kanımızın son damlasına kadar da savaşacağız. O toprak ne Amerikalılar'a, ne de başka etnik gruplara ait değildir. Barzani'nin tehdidi vız gelir, umurumuzda da değil" dedi.
Prof. Dr. Akkoyunlu, Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (Bal-Göç) ve Bursa Büyükşehir Belediyesi Yerel Gündem 21 tarafından, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Eğitim Araçları Salonu'nda düzenlenen ''Kuzey Irak Türkmenleri'ne Uygulanan Soykırım'' konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.
Konferans öncesinde İHA muhabirinin sorularını cevaplandıran Prof. Dr. Akkoyun, Telafer kentinde son 7-8 gündür yaşanan olayların ardından 200 Türkmen'in kayıp olduğunu, resmi kayıtlara göre 65 Türkmen'in de öldürüldüğünü ifade ederek, buna rağmen mücadele etmeyi sürdüreceklerini bildirdi.
Akkoyun, önümüzdeki ay Irak'ta sözde demokratik sayım ve seçim yapılacağını hatırlatarak, "BM'den evvela katliamın durdurulmasını istiyoruz. Türkmenler olarak da bu şartlarda yapılacak sayım ve seçimi tanımayacağımızı dünyaya ilan etmek istiyoruz. Demografik yapıyı bozarak, kendi emellerine göre yapı oluşturmak istiyorlar. 3,5 milyon Türkmen üzerinde baskı var. Bu şartlarda veriler doğru olmaz. Amerikan işgalinin yanısıra yerel işgal de var, tehditler var" diye konuştu.
Türkiye'nin tezkere ile kendisini bağladığını, ancak bundan dolayı sitemkar olmadıklarını ifade eden Akkoyunlu, "Türkiye, bu politikayla çok uzun soluklu bir politika bölgede yürütemez. Allah korusun, Türkiye'nin parçalanması dahil, büyük bir senaryonun en son parçası uygulanmak isteniyor. 1920'lerden çok önce sahneye konulmuş planlar. 1990'a kadar belli bir aşama kaydetmişti. Körfez Savaşı'ndan sonra başka safhada ve bugün yeni bir safhadadır. Irak'ta oluşacak başka etnik yapıdaki devlet çok ciddi tehdit oluşturur. Bu tehdit de vardır. PKK ordadır, giderseniz göstereyim. PKK kampları Amerikan himayesindedir. Telafer'de katliamı yapanların büyük çoğunluğu Kürt militanlardır. İçinde PKK'lılar da var. Bunlar bizi Türk dünyası açısından ürkütüyor, endişeliyiz" dedi.

"BARZANİ'NİN TEHDİDİ VIZ GELİR, KANIMIZIN SON DAMLASINA KADAR GİTMEYECEĞİZ"
Türkmenler'in, toplu göçe zorlandığını, bunun da bir asimilasyonun parçası olduğunu öne süren Akkoyunlu, şöyle konuştu:
''Elimizde hiçbir şey kalmadı. İnsanların, ne yerleri kaldı, ne de yurtları. Bundan sonra yapabileceğiz, Türkmenler'in geleceklerini belirlemek için daha ciddi bir takım adımlar atmaktır. Türkmenler bin 500 senedir orada yaşıyorlar. Bin beşyüz sene daha yaşayacaklar. Barzani'nin tehdidi bize vız gelir. Umurumuzda bile değil. Türkiye'ye sitemimiz yok, ama 3-5 terörist bahanesiyle zulüm varsa, katliam varsa, bütün dünya sessiz kalıyorsa, Türkiye'nin sessiz kalmaması gerekir. Bizim meselemizi Türkiye'nin duyurması lazım. Irak'ta yapılan insan kıyımı Amerikan işgalinden sonra Saddam yönetimini çoktan geçti. Saddam'dan sonra biz 'tavadan sıçrayıp ateşe düştük'. Mesele Türkmen meselesi değil, Türkiye'nin meselesidir. İlk defa Amerika Türkmenler'le çatıştı, bu son derece tehlikeli, sonu müphem bir şeydir. Biz kendi coğrafyamızda bin 500 yıldır varız, bunun için çok savaştık. Bin beşyüz yıldır onbeş asırdır buradayız. Amerika'nın kurulmasından üç defa daha fazla. Kültürümüzle, dilimizle, milletimizle herşeyimizle varız. Ölene kadar biz savaşacağız. O arazi bize aittir, Amerikalılar'a değil, hatta başka etnik gruba hiç değil. Kanımızın son damlasına kadar savaşacağız."
Akkoyunlu, konferansta dinleyicilere, Irak'ta yaşanan son gelişmeler, Türkmenler'e yönelik yapılan 11 katliamı anlattı. Konferansı organize eden Balgöç'ün Genel Başkanı Doç. Dr Emin Balkan ise, dünyanın neresinde olursa olsun bütün Türkler'in sıkıntısına ortak olmaya hazır olduklarını ifade ederek, bu amaçla bugün Bursa'da geniş katılımlı imza kampanyası düzenleyeceklerini bildirdi.

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:58

İLGİLİ HABERLER