Sağlık
  • 7.5.2006 02:11

YAPAY TATLANDIRICILAR TEMİZ ÇIKTI

Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu (EFSA), 6 binden fazla gıda maddesi, ilaç ve içeceğin içeriğinde bulunan yapay tatlandırıcı "aspartam"ın kanserojen olmadığı ve rahatlıkla tüketilebileceğini açıkladı.

 EFSA Müdürü Dr. Hermann Koeter, geçen yıl İtalya’daki Ramazzini Enstitüsü’nün yaptığı ve aspartamın kansere yol açtığının belirtildiği araştırma raporuna ilişkin olarak, bu araştırmanın aspartamın kullanımının engellenmesini gerektirecek bilimsel temele dayanmadığı sonucuna vardıklarını belirtti.

Dr. Moranda Soffritti başkanlığındaki ekibin yaptığı araştırmada, kobaylara insanların alabileceğine yakın dozda aspartam verilmiş, dişi kobaylarda lenf ve kan kanserine yol açan tümörlerde belirgin artış gözlenmişti. EFSA, yapılan bu araştırmada, verilen doz ve etkiler arasında hiçbir bağlantının olmadığını, dolayısıyla bu kanserlerin oluşumuna aspartamın neden olduğunun ispatlanamadığını söyledi.

Her şeye rağmen, aspartamın piyasaya sürülmesinden bu yana çok tartışılan bir madde olduğunu hatırlatan Dr. Koeter, gelecekte konuya ilişkin yeni bilgiler edinilirse EFSA’nın bunları inceleyeceğini kaydetti.


Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 06:05

İLGİLİ HABERLER