Medya
  • 10.11.2006 00:08

YÖNETİCİSİNİN KURBANI OLAN CİNER 1.2 TRİLYON ÖDEDİ

SABAH Gazetesi ve ATV, haklarını gasbeden sözleşmeyi imzalamadıkları için sürgüne gönderip işten attığı muhabirlere 1.2 trilyon lira ödemeye mahkum oldu. Yargıtay, haklarını almak için dava açan muhabirleri haklı buldu ve Sabah grubu geçen hafta ödemeyi yaptı.

‘Turgay Ciner’in parasını kimseye yedirmem’ diyerek çalışanlara yasal haklarını vermeyen Sabah‘ın eski Ankara Temsilcisi Muharrem Sarıkaya, en büyük zararı yine Ciner’e verdi. Sabah ve ATV'de hak kaybı getiren sözleşmeleri imzalamadıkları için dönemin yöneticileri tarafından önce sürgüne gönderilen, sonra da iş akitleri tazminatsız feshedilen 13 muhabirden 6'sı daha davayı kazandı.

Dava dosyasını onaylayan Yargıtay, Sabah grubunu, Şamil Tayyar, Erhan Seven, Fatih Atik, Fatma Can, Hüseyin Özalp ve Enver Erdem’e toplam 750 milyar ödemeye mahkum etti. Sabah grubu, Sarıkaya’nın yanlış yönetim anlayışı ve baskıları sonucu işten çıkardığı Sabah ve ATV çalışanlarına, 38 ila 270 milyar lira arasında değişen tazminat ödedi.

ATV eski Ankara temsilcisi Erhan Karadağ da aynı nedenle açtığı davayı kazanmış ve ATV’den 500 milyar tahsil etmişti.

Ergun Babahan ve Sarıkaya’nın başlattığı Sabah ve ATV'nin sürgün operasyonu gruba şimdilik yaklaşık 1 trilyon 200 milyara liraya mal oldu. Halen 6 muhabir daha tazminatlarını tahsil için yargı sürecinin sonuçlanmasını bekliyor. Sabah'ta krize yol açan olaylar zinciri Etibank'ın batması ve Dinç Bilgin'in gazeteyi Turgay Ciner'e devretmesi ile başladı.

OLAY NASIL OLMUŞTU?

Yeni yönetim şirket değişikliğine giderek Sabah ve ATV çalışanlarına yeni sözleşme getirdi. Bu sözleşmede muhabirlerin o güne kadarki kıdem tazminatı, fazla mesai, izin gideri, bayram ücreti gibi tüm haklarını aldıkları vurgulanıyordu. Hak kaybı getiren sözleşmeleri Sabah'tan 5, ATV'den de 8 muhabir imzalamadı.

Bunun üzerine dönemin Sabah ve ATV yöneticileri bu muhabir ve kameramanları Silopi, Diyarbakır, Van gibi doğu illerine geçici görev adı altında sürgüne gönderdi.

Birer aylık sürgün iki üç kez bir yıla kadar uzatılınca muhabirler bunun cezalandırma olduğunu belirtip yeni görevleri kabul etmedi. Yönetim, görevin kabul edilmediği yönünde tutanak tutarken muhabirler de Ankara bürosuna sokulmadı. Muhabirlerin o bölgelerden geçtikleri haberler alınmamış ve kabul edilmemişti.

Muharrem Sarıkaya bizzat mahkemeye gelerek muhabirler aleyhine tanıklık yapmıştı. Merkez grubunun avukatları, mahkemelerde davayı kazanan muhabirlere, ‘Sizinle Yargıtay’da görüşeceğiz’ diyerek davayı kazanacaklarını öne sürmüşlerdi.

Sarıkaya, Sabah’tan ayrılıp başka yerlerde işe başlayan bu isimlerin hakkında kurum yöneticilerin telefon ederek, “Bunları işe almayın” diye baskı yapıp çalışmalarına engel olmaya bile kalkıştığı öne sürülmüştü.

ATV'den Ankara Temsilcisi Erhan Karadağ ve Haber Müdürü Sedat Bozkurt ile Parlamento Muhabiri İbrahim Gündüz ve Kemal Aktaş, kameramanlar Enver Erdem, Serdar Ekeyılmaz, Halim Abanoz ve Nejat Sunal, Sabah’tan ise Şamil Tayyar, Fatma Can, Hüseyin Özalp, Erhan Seven ve Fatih Atik yargı yoluna gitti.

Toplam 38 ay süren dava geçen hafta sonuçlandı. Sabah’tan ise Şamil Tayyar, Fatma Can, Hüseyin Özalp, Erhan Seven, Fatih Atik ve ATV’den Enver Erdem davayı kazandı.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 01:02

İLGİLİ HABERLER