Dünya
  • 28.9.2004 00:18

20 BİN İŞÇİNİN TAM 22 YILDA YAPTIĞI ÜNLÜ ANITTA YILDÖNÜMÜ KUTLAMALARI...

Dünyanın en ünlü anıtlarından ve Hindistan'ın en turistik yerlerinden biri olan Tac Mahal'in yapılışının 350'inci yıldönümü kutlamaları başladı.

Tarihçiler, anıtın ne zaman tamanlandığı konusunda fikir birliğine varamasalar da, hükümet yıldönümünü altı ay sürecek kutlamalar kapsamında anmayı kararlaştırdı.

Kutlamalar, gökyüzüne güvercinlerin bırakılması, uçurtma uçurma yarışması ve yakınlardaki bir kalede klasik müzik konseri ile başladı.

Sütbeyaz cephesi ve bir soğanı andıran olağanüstü kubbesi ile Tac Mahal, sadece dünyanın en bilinen binalarından biri değil, aynı zamanda mimarının aşka inancının en güzel ifade bulduğu yerlerden biridir.

Tac Mahal, 17'inci yüzyılda Moğol hükümdarı Şah Cihan'ın emriyle, büyük bir aşkla sevdiği eşinin ölümü üzerine inşa edildi.

Şah Cihan, eşinin hatırasını onun güzelliğine eş değer bir anıtta saklamak istedi.

Öyle bir ustalıkla inşa edildi ki, türbenin yapımı 20 bin işçinin emeğiyle, tam 22 yıl sürdü.

Amaçları, Şah Cihan'ın sevgisini tarihe kazımaktı.

Türbeye zarar verileceği endişeleri, yıldönümü kutlamalarının sınırlı tutulmasına neden oldu.

Tac Mahal'de 1996 yılında verilen bir pop konseri sırasında, ses titreşimlerinin yapıya zarar verdiği düşünülüyor, bu nedenle, yakınlardaki bir kalede günbatımında bir konser verilecek.

Organizatörler aynı mantıkla, havai fişek gösterileri ya da projektörlerle aydınlatma yapmak yerine, gökyüzüne güvercinler bırakılması ve uçurtma uçurulması gibi etkinlikler hazırladılar.

bbc

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:59

İLGİLİ HABERLER