Gündem
  • 15.11.2009 17:34

BAŞBAKAN'DAN BAYKAL'A: GERİCİ

YUSUF KAHRAMAN-CEM ULUCAN-ALEV HAMİTOĞULLARI - HALİL KARAHAN-ARİF ÇAYAN / İZMİR

İzmir Ankara Bölünmüş Yolu, Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, Manisa Valisi Celalettin Güvenç, Ayın Valisi Hüseyin Avni Coş, İzmir milletvekilleri ve bürokratların katılımı ile açıldı.

İzmir’in Kemalpaşa ilçesi Ulucak kavşağında gerçekleştirilen açılış töreninde kürsüye gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Bugün ülkemiz için İzmirimizde tarihi bir anı yaşıyoruz. Bugün Türkiye için son derece önemli bir açılışı gerçekleştiriyoruz. İzmir, Uşak, Afyonkarahisar, Kütahya ve Ankara’nın bir hayalini daha gerçekleştiriyoruz. Bütün Türkiye’nin bir hayalini daha gerçeğe dönüştürüyoruz. Açılışını gerçekleştirdiğimiz yol çok daha geniş bir coğrafyayı yakından ilgilendiriyor. Ege’yi başkente bağlıyoruz. İzmir’i Turgutlu, Salihli, Uşak Afyonkarahisar üzerinden Ankara’ya bağlıyoruz. Bu yolla sadece İzmir’i Ankara’ya değil, ülkenin doğusuna bağlıyoruz. Türkiye’nin doğusunu batısına bağlıyoruz. İzmirliler bu yolun ne anlama geldiğini çok iyi bilirler. Uşaklılar, Afyonkarahisarlılar, Ankaralılar, Eskişehirliler bu yolun ne anlama geldiğini çok iyi bilirler.

İzmir’den Ankara’ya bayram tatillerinde ortalama 9 saatte ulaşabiliyordu. Şimdi biz bu yolla birlikte İzmir-Ankara arasındaki mesafeyi kapatıyoruz. İzmir-Ankara devlet yolu ile seyahat süresini 7 saate indiriyoruz. Bunlar dikkatli olarak tesbit edilmiştir. Sacede zamandan değil, yakıttan da tasarruf sağlıyoruz. Bu yolla ülkemize yaklaşık 150 milyon dolar kaynak kazandırdık. Bu 569 kilometre uzunluğundaki yol Ege ve iç Anadolu‘yu birbirine bağlıyor. Bu da demek oluyor ki bu yol güzergahındaki bütün il ve ilçe ekonomilerine önemli katkılar sağlayacaktır. Bu yol İzmir Limanı’na gelen ürünlerin iç bölgelere taşınmasında büyük kolaylık sağlıyor. Ege’nin turizmi de canlanacak. Ege’nin termal turizmi kullanma kapasitesi de aratacak. Otellerin yatak kapasiteleri de artacak. Bunlarla sınırlı değil, ulaşımın kolaylaşması nedeniyle Ege’de yeni yatırımların önü açılacak.

Bir kardeşiniz olarak rica ediyorum...

Daha da önemlisi, geçmiş yıllarda meydana gelen acı olaylardan dolayı bu yol kötü hatıralar taşıyor. Nice vatandaşımız bu yolun durumu nedeniyle bayramı göremedi. Nice vatandaşımız evine ulaşamadan burada yaşamını yitirdi. Nice ailelerimizin kavuşma hayalleri bu yola saplanıp kaldı. Şimdi yeni bir bayrama giriyoruz. Kurban Bayramı. Bir kardeşiniz olarak rica ediyorum, nasıl olsa yollar güzel bas basabildiğin kadar demeyeceğiz. Yolların kuralı olur. Gerçekten bu kurallara riayet edelim. Bizim savaşlarda kaybedilmeyen insanımızı trafik savaşında kaybettik. Bunu Yaşamak istemiyoruz. Bayramımızı bayram gibi kutlayalım. Acı haberlerle yakınlarımızı üzmeyelim. Bu dramatik hikayeyi nihayete erdirmek için bu yolu yapıyoruz. İnsanımızın hayallerini yolda kalmasına müsaade etmemenin gayreti olarak bu yolları yapıyoruz.

Yüzdük yüzdük sonuna geliyoruz


Her zaman söylüyoruz, yol tek başına yol değil, Yol medeniyettir, umuttur, vizyondur, Birliktelik, dostluktur. Büyük medeniyetler büyük yollar üzerinde inşa edilmiştir. Bizim de yolları genişleşmemiz büyütmemiz gerekiyor. Yol demek, kalkınma demektir. Biz göreve geldiğimizden bu yana bunun altını çizdik. Göreve geldiğimizde 15 bin km yol yapacağız dedik. O zaman muhalefet dalga geçmişti. Biz yapacağız, muktediriz dedik. 79 yılda 6100 km yol yapılan Türkiye’de bunların aklı bunu almıyordu. 7 yılda 11 bin km.yi yakaladık ve aştık. Kendimize bu hedef koyduk ve başardık. Anadolumuz birbirine bağlayacağız dedik. Bırakın şehirlerimizi bir kenara, yolu olmayan suyu olmayan köyümüz kalmayacak dedik. Yolu suyu enerjisi olmayan medeniyeti konuşamaz . Biz bunu başardık. Dediğimiz yaptık. Köydes ile yolu, suyu enerjisi olmayan köy bırakmayacağız dedik. Yüzdük yüzdük sonuna geliyoruz.

11 bin Türkiye’den Avusturalya’ya uzanır Los Angales’e uzanır


Bir söz vardık. Dile kolay diye. Bazılarının kafasında da 11 bin km nasıl bir şey? Onların hafızasını zorlar. Çünkü bunlar büyük düşünemezler. Ama ben karşımdaki topluluğunun büyük düşündüğünü biliyorum. Türkiye’nin büyük düşündüğünü biliyorum, buna inanıyorum. Bizler tarihte büyük düşünen milletin varisleri oyarak bu emaneti devraldık. Bu mesafe dünyanın 4’te biri, Türkiye’den Avusturalya’ya uzanır. Los Angales’e uzanır. 11 bin 121 km yola yaptığımız yatırımla biz bu işi bitirmeyeceğiz. Cumhuriyetin 100. yılına çok daha farklı hazırlanıyoruz.

muhalefet lideri laf üretiyor


Tüm hava deniz raylı sistemleri ile Türkiye’de bir değişim yaşanıyor.

Ben emeği genlere huzurunuzda teşekkür ediyorum. Ama hızlı gitmemiz lazım. Şimdi İstanbul’u İzmir oto yolunu yapıyoruz. İhalesi bitti, görüşmeler devam ediyor. Yolu yapacak olan firma belli. Bu yol yapıldığı anda İzmir’in Ankara ve İstanbul bağlantısı ile bu bölgenin ne hale geleceğini düşünün.

Özelikle yol kenarlarındaki hali görünce belediye başkanlığı yapmış bir insan olarak üzülüyorum. Böyle bir belediyecilik anlayışı olmaz. Böyle bir yerel yönetim anlayışı olmaz. Sizin imar planımız nerde, bunları ne zaman hayata sokacaksınız. Ben iktidara talibim diyeceksin. Ana muhalefet lideri laf üretiyor. Ne yaptığın ortada. Bir değişim istiyoruz, her şeyi ile bütün imar planları ile kaçak yapı kaçak inşaat ortadan kalkmazsı lazım.

Baykal 4’4 lük gerici misin?

Hangi devirde yaşıyoruz. Peki sayın Baykal muassır medeniyetler seviyesinin neresindesin yada 4’4 lük gerici misin?. Çağın çok gerisinde yaşıyorsun. Öyle bir şey söyle ki benim vatandaşım bu kaçak yerlerde oturmasın. Ne yapacaksın, biz gelince şunları yapacağız, ama bunları da yıkacağız diyeceksin. Biz 400 bin konut yaptık 300 bini teslim ettik. Benim vatandaşım sokakta kalmasın. Modern çağdaş yerlerde yaşasın diye yaptım. Ayda kira öder gibi taksitle konutlar yaptık. Bunu ben belediye başkanı olduğum zaman da yaptım şimdi Başbakan olarak da yine yapıyorum. Çünkü Türkiye demokratik, laik sosyal bir devlet. Ama bunların hafızası dahi buna yetişmez. Bu terazi bu kadar sikleti çekemez diyor şair. Bunun tercümesini yanındakiler kendisine yapar. İnsanımızın enerjisinin boşa harcandığı yıllara geri dönmeyeceğiz.

Türkiye nin geliceğinin temellini bugün atmak zorundayız


Çağımıza yakışmayan geri kalmışlık manzaraları kaldırmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Ülkemizin bütün şehirlerine köylerine varıncaya kadar geziyor. En ücra köşesine kadar hizmet götürüyoruz. İlerleme coşkusunu milletimizle paylaşıyoruz. 50 yıldır yapılması gereken yatırımları gerçekleştiriyoruz. Türkiye nin geliceğinin temellini bugün atmak zorundayız.



CHP’li milletvekili izleyici türbünene eylemci getiriyor. Solgan attırıyor. Meclisin sukunetine ters hareketler yapılıyor. Bir hafta önçce Salı günü yaşadık. TBMM nin genel kurulunda oturumu proveke etmeye kalktılar. Atam izindeyiz diyorlar, eserlerinin takipçisiyiz diyorlar. size alıştık. Hep bunu yaptınız. Bir dikili ağacınız var mı bu ülkede yok. İzindeyizdiyorlarlar ya doğru, onlar izindeler biz çalışılyoruz. Farkımız bu. Biz 24 saat gece gündüz demeden çalışıyoruz.


Başbakan Erdoğan, yakındaki bir camide okunan ezan üzerine konuşmasını keserek ezanı dinledi.



Ezanın ardından konuşmasına devam eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Tek derdimiz var ülkeye uzun yıllar hizmet edecek serler ortaya koymak. Biz milleti oyalayan boş sözlerle sadece gönül eğlendirmek için sarf edilmiş sözlerle anılmak istemiyor. Eserlerimizle anılmak istiyoruz. Hedefimiz bölünmüş yol ağını 22 500 km ye çıkarmak. Bugün sizlerle birlikte inşallah Ankara İzmir arasındaki 569 kmlik yolu açıyoruz. Daha bir çok yol var, açılmayı bekliyor. Bunlardan biriside afyon Antalya, bir dieğir Bozüyük-adapazır yolu. Orasıda ölüm yoluydu. Hamdolsun bitti. Diğeri Bursa İzmir, bir diğeri urfa haber yolu. Bunları yıl sonuna kadar açılışa hazır hale getirip açacağız. Sevili vatandaşlarım. Cmhuriyetin 100. yılında hedefimiz 32 bin km bölünmüş yol haline getirmek. Kuzey güney korudorlarına öncelik vereceğiz.

Demokratik sürecin geriye doğru işlemesine asla izin vermeyeceğiz



Çok önemli bir konuşu paylaşmak istiyorum. Herkesin şunu iyi anlamsını istiyorum. Demokrasi ve özgürlükler hapimiz için. Geçmişi hatırlayın. Türkiye'de nre zaman demokrasi askıya lındıysa tr nin ilerlemesi de ne yazık i askıya alınmış. Demokrasinin kesintiye uğradığı dönemlerde Türkiye hep geriye gitmiştir. Onun için Türki nin geldiği noktada geri adım atmayacağını herkesin bilmeli gerikir. Demokratik sürecin geriye doğru işlemesine asla izin vermeyeceğiz. Bütün meselelerimiz demokrasi içinde çözeceğiz. Demokrasi adaletin bir başka adıdır. Demokratikleşme kalkınmanın diğer eadı, rafehin, özgarlüklerin., hukukun değir adıdır. Zira demokrası kalkınmanını ön şartı. Kalkınma demokrasinin tabi sonucudur. Terörün olduğu yerden kalkınma nasıl



Bu tarihi problemleri çözmlek için büyük reformlar yaptımk. Hukuka büyük yatırımlar yaptık. Bize göre ülkenin büyüklüğü insana verdiği değerle ölcçülür. Şeyh edebali dediği gibi insanı yaşat ki devlet yaşasın, bu anlayışla yola devam ediyoruz.

Devlet projesidir. Muhatabı karşımda millettir



Milli birliği isteleyenen , siz ne istiyorsunuz. Siz milli ayrışmamı istiyorsunuz. Benim ülkemde sorun yok mu? Sormak lazım niçin Sivas'ın ötesine gidemiyorsunuz. Niçin hakkaride muştu yoksunuz, ağrıda vanda kars ta yoksunuz. Niye gidemiyorsunuz. Oralar tr değil mi. Söyledikleri şu, denizlerin kenarı bizim, orada AK parti yok. Bakınız, bizim iktidarınız 81 vilayetin tamamında var. Geçmişe baktığımız zaman batıyı ihya eden doğuyu ihlmayl eden anlayışlar iktidardaydı. Bu yanlışları kenara koyduk. Bu proje siyAsi projesi değil. Devlet projesidir. Muhatabı karşımda millettir.

Artık şehitlerimizin bu şekilde gelişlerini istemiyoruz



Sayın Baykal anlamıyor. Türkiye’de etnik unsurlan sorunları var. Bütün etkin unsunların sorunu var. Kimin görevi bu sorunu çözmek. Hükümetin. Bunun için adım atıyorsun. İstemiyorlar, isyan ediyorlar. Çünkü kendileri yapamadılar. Biz hala tabutların bayraklara sarılı olarak gelmesini istemiyoruz. Artık şehitlerimizin bu şekilde gelişlerini istemiyoruz. Tabii ki şehiti olacak. Ama bir de bu sürecin nasıl işlediği önemli. Biz şahadet makamının ne olduğunu en iyi bilen iktidarız. Ey şehid oğlu şehit isteme benden makdeber sana… biz bunun ne olduğunu en iyi bilen iktidarız. Attığımız adımlarda verdiğimiz şehitlerde anneler babalar hepsi yüreğinin yanması konusunda mutmayin olsun.

Bizi terör örgütü ile elle gösterenler kendi geçmişlerine baksınlar



Buradan tekrar sesleniyornum. İktidarımız hiçbir zaman illegal bir örgütle bir araya gelmemiştir. Gelmeyecektir. İllegali kişi sile şahıs ile gelmeyecektir. Bu tamamen yalandır iftradıdır. Bizi terör örgütü ile elle gösterenler kendi geçmişlerine baksınlar. Bundan önce kimlerin neylin aklına imza attığını arkadaşlarım söyledi. İnanç gruplarının sorunlar yok mu var, Ekonomik sorunlar yok mu var. Bütün bu sorunların düzeltkme üzere üstüne gideceğizç. Biz tüm yaratılanları yaradandan ötürü seviyoruz. BU anlaşıytaşız, Biz etkin milliyetçiliğe karşıyız. Türk Kürt şu bu yok. Bunlar alt kimliktir. Bunun üzerinde ne var TC vatandaşmığı var. Burada birleyşeceğiz. Biz bölgesel milliyetçilğie karşıyız,D oğu ne alıyorsa batı da onu alacak. Ayrımı asla olmayacak. Tamamını ayağı kaldıracağız

.Dinsel miliyetçiliğe de karşıyız. Bütün farklı inanaç guruplarına hükümet olarak devlet olarak eşit mesafedeyiz Alevilikte 5 çalıştay yapıldı. Ama bakıyorum şimdi ana muhalefetin genel başkan yardımcısı benim dersimdeki vatandaşlarıma karşı geçmişte yaşanan o talihsiz olayları yaşanmasını tavsiye ediyor. Mantığa bak. Zihniyete bak. CHP zihniyetinin yansımasıdır. Yani hala biz ben tuncehili değilim. Buradabir öğretmenim diyen öğretmene düşünebiliyor musunuz kalasla ateşin içine itiyorlar. Orada o öğretmenin de cayır cayır yanmasını temin ediyorlar. Bu mantığı alkışlıyorlar. İçinde ne yazık ki Tuncelili olan beyefendi de var.

Nazmiyeden anlamak mükün değil. İnanıyorum ki. Tuncelili kardeşim de benim bunlara gereken cevabı verecektir. Aldattılar öyle oy çaldıhlar devşirdiler. 72 milyon vataşdaşımız bizim için eşittir aynıdır. Onun için de bu demokratik açılım sürecini bu anlaşıla sürdürüyoruz sizlerin yardımı istiyorum mahallenimizde apartmanda sokakta tüm vatandaşlara tek tek anlatınız.



Dün 40 vilayeti bakan milletvekili arkadaşlarım dolaştı. Tek tek millete anlatıyoruz anlatacağız. Sizler bizlerden büyük şeyler bekliyorsunuz bende sizlerden büyük destekr bekliyorum. Türkiyenin nereden hnereye geldiğini somut olarak gösteriyor. Ülkemizin kanakları israf erilmeyince nelerin yapılacağı biliyoruz"





Yaklaşık 570 kilometre uzunluğundaki İzmir-Ankara Bölünmüş Karayolu’nun açılışının ardından Başbakan Erdoğan, Manisa’nın Turgutlu ilçesine geçerek burada da vatandaşlarla bir araya geldi. Başbakan Erdoğan daha sonra Ankara’ya gitmek üzere İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na hareket etti.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 14:00

İLGİLİ HABERLER