Gündem
  • 15.11.2009 00:55

BAYKAL: TÜRKİYE GERİLEMESİNİ SÜRDÜRDÜ

ANTALYA - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''AKP iktidara geldiği zaman G-20 içinde Türkiye'nin büyüme hızı 3. sıradadır. 2007'de 9. sıraya düşmüştür. Kriz döneminden sonra da Türkiye'nin yeri sondan üçüncü, yani onyedincilik olmuştur'' dedi.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) 123. kuruluş yıldönümü ve geleneksel ödül töreninde konuşan Baykal, ekonomik büyüme temposunun tarihsel düzeyine bakıldığında Türkiye'nin, dünyada büyümenin çok uygun olduğu konjonktürde gerilemesini sürdürdüğünü belirtti.
Baykal, ''Bu gelişmenin arkasında ne var? Neden Türkiye dünyadan geri kalmaya başladı? Dünyadan, en uygun ekonomik konjonktürde de krizde de koptuk. Yanlış ekonomik politikalar izlenmiştir. Yanlış maliye politikaları ile buna yanlış büyüme stratejsi refakat etmiştir. Ekonomik kriz doğru değerlendirilmemiş, gerekli önlemler alınamamıştır'' diye konuştu.
"Açıklanan son verilerin, büyümenin maalesef istenilen düzeye gelemediğini göstermektedir" diyen Baykal, "Sanayi üretimi sıçrama noktasına gelememiştir. 2009 yılındaki sanayi üretimi, 2005 yılının altındadır. 2009 yılının son çeyreğinde umut ediyorum bu daralma süreci bir son noktaya ulaşır ve 2010 yılında büyüme istikrarlı şekilde ortaya çıkar" dedi.
AK Parti iktidarı döneminde Türkiye'nin yabancı sermaye yanlışlarıyla, kendi kurulmuş sermayesini sarstığını, bozduğunu ve kendisine karşı bir tehdit haline dönüştüğünü ifade eden Baykal, şöyle devam etti:
''İzlenen maliye politikaları üretim ve sosyal adalet bakımından da yanlıştır. 2009 yılında, yılın tamamına yakını bütçesiz geçmiştir. Bütçe müzakerelerinde 'böyle bütçe olmaz' uyarısı yaptığımız halde, yüzde 4 büyüme olacak şekilde denge oluşturulmuştur. Onun ferahlığı içinde daha rahat at oynatabiliriz düşüncesi ortaya konmuştur. 10 katrilyon olan bütçe açığı 65 katrilyona çıkmıştır. İki seçimin finansmanı, Türk ekonomisinin büyük fedakarlıklarla oluşturulmuş dengelerini ve bütçesini tahrip etmiştir.''

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 14:01

İLGİLİ HABERLER