Spor
  • 1.3.2005 05:36

BEŞİKTAŞ MAÇINDA BURNU KIRILAN SAKARYASPORLU FUTBOLCU: "ÖLDÜRÜLECEĞİMİ SANDIM!.."

Sakarya maçındaki olaylar yüzünden Disiplin Kurulu'na gönderilen Beşiktaş, güvenlik ekibinde operasyon yaptı. Özel güvenlikçilerin günlük yevmiye ile çalıştıkları öne sürüldü.



Beşiktaş-Sakarya maçında yaşanan güvenlik skandalı siyah-beyazlı kulübe pahalıya mal olacak. Maçın gözlemcisi Ali Kunak ve temsilcisi Baykal Kazancıoğlu'nun raporlarını inceleyen Futbol Federasyonu Hukuk Kurulu, Beşiktaş'ı Disiplin Kurulu'na sevk etti. Raporlarda güvenlik görevlilerinin Sakaryasporlu futbolcularla kavgalarının ve Beşiktaşlı taraftarların rakip futbolculara, hakeme ve federasyona küfürlü tezahüratlarının yer aldığı öğrenildi. Disiplin kurulunun daha önceden de sabıkası bulunan Beşiktaş'a para cezası dışında 2 maç saha kapama cezası vermesi bekleniyor.

Siyah-beyazlıların 9 Mart'taki Gençlerbirliği maçını tarafsız sahada oynamasına kesin gözüyle bakılıyor. Beşiktaş'ın daha sonraevindeki maçları 25. haftada Trabzonspor ve 27. haftada Ankaragücü ile.. Raporlarda Sakaryaspor kalecisi Şenol'un da tahriğinden bahsedildiği ve bunun cezada indirime yol açabileceği de sızan haberler arasında... Beşiktaş yönetimi de, İnönü Stadı'nda güvenlik görevlilerinin Sakaryasporlu futbolcularla yumruk yumruğa kavgası ve bir güvenlikçinin konuk ekip futbolcusu Serdal'a kafa atarak burnunu kırmasından sonra STFA Euroserve güvenlik firmasıyla sözleşmesini feshetti. Bu firmanın görevlilerinin statta sarı-yeşil yeleklerle görev yaptığı ve farklı işkollarında çalışan güvenlik konusunda deneyimsiz kişileri günlük 15 milyon yevmiyeyle çalıştırdığı iddia edildi. Serdal'a kafaatan Harun Köseleci'nin Beşiktaş emniyetinde gözaltına alındığı öğrenildi.


Beşiktaş Kulübü'nün güvenlik görevlisi olan siyah montlu elemanların da olaya karıştığı ve stadın güvenlik sorumlusu Gürkan Öner'in de işine son verilmesinin gündemde olduğu öğrenildi. İnönü Stadı'nda geçen seneki G.Saray maçında Ayhan Akman'a vuran "Boksör İbo" lakaplı güvenlik görevlisi Cihat Aktaş'ın öldürüldüğü gün kameralara yine görevli olarak yansımıştı. Yaşanan bu son olay, polisin stat içi güvenliği özel güvenlik elemanlarına bırakacağı 7 Mayıs 2005'ten sonra neler yaşanacağı konusundaki endişeleri de arttırdı.

BEŞİKTAŞ maçında stat özel güvenlik görevlisinin kafa darbesi ile burnu kırılan ve bugün ameliyat olacak Sakaryasporlu futbolcu Serdal Kurt, ‘Bir an öldürüleceğimi sandım. Korkuyla sahanın içerisine kaçtım’ dedi. Serdal, "Penaltı olunca kaleci Şenol’la kale arkasındaki sivil biri tartıştı. ‘Ne oluyor’ diye araya girdim. Kulağında kulaklık olan sivil biri geldi. Güvenlik görevlisi değildi. O esnada aramızda tartışma yaşandı. Beni itip kafa attı. Kalabalığa seyirci de girdi. Hakemin yanına kadar gittim. Can güvenliği olmadığı için hakem de soyunma odasına gitti. Rapor tuttuk. Şikayetçi olduk. Arkadaşı dikkatli göremediğimiz için tespit edemedik. Tribünden inenlerin yanında kesici alet olsaydı ne olurdu’ diye konuştu.

SAKARYASPORLU Serdal'a kafa atan özel güvenlik görevlisi hakkında geniş çaplı soruşturma başlatıldı. Beşiktaş Emniyet Müdürlüğü'nde yapılan tahkikatta, görgü tanıkları Sakaryasporlu futbolcuların özel güvenlik görevlilerini tahrik ve darp ettiği, onları ayırmak isteyen güvenlik görevlisinin kafa attığını belirtti. Euroserve güvenlik şirketinde görevli iki kardeş Harun ve Hasan Köseleci de "Olayları yatıştırmaya çalışırken bize küfür ettiler. Susmalarını söyledik, üstümüze yürüdüler. Olay çıkartan Sakaryasporlu futbolcular hakkında adliyeye şikayette bulunduk" dedi.

Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören, göreve geldiklerinden bu yana her hafta kendilerini olayların içinde bulduklarına değinirken, son Sakaryaspor maçında yaşanan olayların üzerine titizlikle gittiklerini ve sert kararlar aldıklarını söyledi. Demirören, "BJK İnönü Stadı'nda yaşanan olaylar nedeniyle çok üzgünüz. Stat için ihale yoluyla anlaştığımız güvenlik şirketi ile sözleşmemizi son yaşanan olay nedeniyle feshettik" dedi.

Güvenlik şirketiyle ilgili yargı yolunu da seçtiklerine değinen Demirören, "Şirket hakkında yüklü bir tazminat davası açtık. Eğer göreve karışan başkaları varsa da araştırıyoruz. Bu konuda çok hassasım. Hata istemiyorum. İnönü Stadı'nda olay çıkaranı yakarım. Bu olaylar konusunda gerekenlerden hesap soracağım" diye konuştu. 

Trabzonspor Başkanı Atay Aktuğ, İnönü Stadı'nda maçın oynamanın çok zor olduğunu söyledi. Başkan, Beşiktaş-Sakarya maçındaki olaylar için şu yorumu yaptı: "BJK İnönü Stadı'nda maç oynamak gerçekten çok zor. O olayı federasyon, ceza kurulları düşünsün. Federasyon bu doğrultuda iyi gidiyor, taraf olmuyor. Bu maçta da yan tutmayacağını düşünüyorum." 

İNGİLTERE'de polise sahalarda yardımcı olmak üzere işe alınan özel güvenlik görevlilerinin (stewart) kulüpler tarafından 6 hafta eğitime tabi tutuluyor. Sahada seyirciyle temasları iyi yapabilmeleri ve asayişi sağlayabilmeleri için 6 hafta staj yapmaları şart koşulan özel güvenlik görevlileri, "Özel Güvenlik Görevlisi Diploması" alıyor. Maç günleri 20-30 sterlin günlük alan özel güvenlik görevlileri, diplomalarıyla başka sahalarda da iş bulunabiliyor. Katı kuralları nedeniyle eleştirilen stewartlar, sigara içilmeyen bir yere gitmek isteyen 10 yaşındaki astımlı kızı tartaklayınca tepki çekti. Eylül 2004'teki A.Villa-QP Rangers maçında ise özel güvenlik görevlisi David Ireland 100 rakip holigan arasında çıkan kavgada öldürüldü. (Sabah, Hürriyet)

 

Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 11:12

İLGİLİ HABERLER