Dünya
  • 21.4.2006 00:44

BEYAZ SARAY BAHÇESİNDE PROTESTO ŞOKU!..

ABD'ye ilk resmi ziyaretini yapan Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao, Başkan Bush ile biraraya geldi. Görüşmeye ticari sorunlar, törene ise Çinli bir kadının protestosu ve küçük bir diplomatik gaf damgasını vurdu.

Güneşli bir havada, Beyaz Saray bahçesinde düzenlenen görkemli bir törenle karşılandı Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao. Ayrıntılar, Washington'ın bu ziyarete verdiği önemin işaretiydi. Ancak çok geçmeden aksaklıklar başgöstermeye başladı.

Sıra milli marşların çalınmasına geldiğinde, törenini sunan görevli; "Bayanlar baylar, Çin Cumhuriyeti'nin milli marşı" anonsunu yaptı. Ancak Çin'in resmi adı, Çin Halk Cumhuriyeti.

Daha kötüsü, Çin Cumhuriyeti adını, Pekin ile ilişkileri pek de iyi olmayan Tayvan kullanıyor.

Hu Jintao, bu ayrıntıyı fark etmedi, fark ettiyse de belli etmedi. Başkan Bush'un, daha fazla demokrasi çağrısını dinlerken de rahatsız olmuşa benzemiyordu.

Başkan George Bush, Çin Cumhurbaşkanı ile, Çin halkının hak ve özgürlüklerine saygı gösterilmesinin önemini tartışacaklarını söyledi ve şöyle devam etti;

"Çin başarıya ulaştı, çünkü Çin halkı, ticaret yapma ve üretme konularında özgür. Eğer Çin halkı, toplanma, ibadet etme, düşüncelerini ifade etme konularında da özgürlüğünü elde edebilirse, Çin daha da başarılı olacaktır."

Hu Jintao ise konuşmasında, ülkesinin İran ve Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetleri gibi sorunların çözümünde, elinden gelen gayreti göstereceğini dile getirdi. Ancak iki konuda da, diplomatik çözüm ısrarını sürdürdü.

Hu Jintao'nun konuşmasının tam ortasında, törenin ikinci sürprizi yaşandı. Basın mensuplarının arasına girmeyi başaran Çinli kadın protestocunun sesi yükseldi Beyaz Saray bahçesinde.

Falun Gong adlı tarikatın üyesi olduğu öğrenilen protestocu; "Başkan Bush, Hu Jintao'nun cinayetlerine son vermesini sağlayın" diye bağırdı. Çinli protestocu, güvenlik görevlileri tarafından apar topar alandan uzaklaştırıldı ve tören devam etti.

İki lider görüşmelerinin ardından da, kısa birer açıklama yaptılar ve soruları yanıtladılar.

Başkan George Bush, İran'ın nükleer silah geliştirmesine engel olma konusunda anlaştıklarını açıkladı. "Her konuda anlaştığımızı söyleyemem. Ancak fikir ayrılıklarımızı, dostane ve işbirliğine açık bir şekilde tartışabiliyoruz" diye de ekledi.

Çin Cumhurbaşkanı ise, Amerika'yı kaygılandıran en önemli konuda; değeri düşük seyreden para birimi Yuan konusunda adım atma sözü verdi, ancak ayrıntıya girmedi.

Amerika bu durumun, ihracatta haksız rekabete neden olduğunu savunuyor. (Justin Webb - BBC)

İŞTE FOTOĞRAFLAR...

 

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 07:22

İLGİLİ HABERLER