Gündem
  • 3.5.2007 12:02

CHP 22 TEMMUZ'DA SEÇİMİ KABUL ETMEDİ

CHP, erken seçim için 22 Temmuz tarihinin uygun olmadığını, seçimin haziran ya da eylül başında yapılması gerektiğini bildirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise, daha önce de tatil döneminde seçim yapıldığını belirterek, CHP'nin önerisinin ''oyalama'' olduğunu söyledi.
      Meclis Genel Kurulu'nda söz alan CHP'li Haluk Koç, itiraz gerekçelerini, "Erken seçim istiyoruz ancak uygun bir tarihte yapılması arzumuz" sözleriyle dile getirdi.
      TBMM Genel Kurulu da Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında saat 11.00'de toplandı.
      Oturumda, AK Parti'nin, genel seçimin 22 Temmuzda yapılmasına ilişkin önergesi ile bu seçimde milletvekili seçilme yaşının 25 yaş olarak uygulanması ve bağımsız adayların birleşik oy pusulasında yer alması konusundaki Anayasa değişiklik teklifinin 2'nci tur oylamasının 6 Mayıs Pazar günü yapılmasına ilişkin grup önerisi görüşülmeye başlandı.
     
     Danışma Kurulu'nda uzlaşı yok
      TBMM Danışma Kurulu'nda, Anayasa değişiklik teklifinin ilk tur oylaması ve seçim tarihiyle ilgili önergenin bugün görüşülmesi konusunda uzlaşma sağlanamadı.
      CHP ve ANAVATAN grup başkanvekillerinin, 25 yaşla ilgili Anayasa değişiklik teklifinin görüşülmesini kabul ederken, diğer önerilere karşı çıkması üzerine uzlaşma sağlanamadı.
     
     Seçim tarihi dün benimsendi
      Dün AK Parti, seçimin 24 Haziran'da yapılması için teklif verdi. Ancak Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 22 Temmuz olarak görüş bildirdi. YSK Başkanı Muammer Aydın, Meclis Anayasa Komisyonu'na verdiği bilgide, 22 Temmuz'da seçim yapılabilmesi için, seçim takviminin 4 Mayıs'ta başlamasının planlandığını söyledi.
      Meclis Anayasa Komisyonu da, Yüksek Seçim Kurulu'nun görüşüne uyarak, seçim tarihini 22 Temmuz Pazar günü olarak benimsedi.
      Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "İşi yokuşa sürme durumunda değiliz. Bizim açımızdan bir mahzuru yok" dedi.
      Bu takvime göre, milletvekili adayı olmak isteyen memurların da 5 Mayıs Cumartesi günü saat 17.00'ye kadar istifa etmesi gerekiyor.
     
     Köşk oylamasının ilk turu 6 Mayıs'ta
      Bu arada Cumhurbaşkanlığı seçim turları da 6 Mayıs'ta tekrar başlayacak. İlk turda 367 sayısı bulunamazsa, cumhurbaşkanlığı seçim süreci, otomatikman tamamlanacak. Çünkü, Anayasa'da öngörülen sürede cumhurbaşkanı seçmek imkansız hale gelecek.
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 19:33

İLGİLİ HABERLER