Gündem
  • 21.1.2013 19:18

'Deprem Dede'yi de kaybettik!

METİN BAŞAR
İSTANBUL - Bir süredir yoğun bakımda tedavi gören Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, 71 yaşında yaşama veda etti.
Göztepe Medical Park Hastanesi yönetimi adına açıklama yapan Anestezi Uzmanı Doktor Uğur Erol, “Yaklaşık 15-20 dakika önce Ahmet Bey’i kaybettik” dedi.
Kamuoyunda “Deprem Dede” olarak bilinen Jeofizikçi ve Eğitimci Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, yaşama veda etti. Göztepe Medical Park Hastanesi’nde görevli Anestezi Uzmanı Doktor Uğur Erol, yaptığı açıklamayla haberi doğruladı.
Hastane yönetimi adına açıklamayı yapan Anestezi Uzmanı Doktor Uğur Erol, “Kaybımız çok büyük. Ahmet Bey yaklaşık 44 gündür hastanemizde yoğun bakımda tedavi görmekteydi. Organ yetmezliği söz konusuydu. Zatüre tanısıyla geldi. Kalp yetmezliği vardı. Diyalize girdi çıktı. Çoklu organ yetmezliğinden vefat etti. Yaklaşık 15-20 dakika önce Ahmet Bey’i kaybettik” dedi.
Acı haberi alır almaz hastaneye gelen Ahmet Mete Işıkara’nın kızı Yeşim Hekimoğlu, gözyaşlarına boğuldu.
Öte yandan hastaneye gelenler arasında yer alan Deprem Uzmanı Prof. Dr. Doğan Kalafat ise, “Şimdi öğrendik, çok üzgünüz. Uzun süredir tedavi görüyordu. Ama acı haberi aldık” diye konuştu.
Işıkara’nın eşi Ayten Işıkara ise, görevlilerin yardımıyla tekerlekli sandalye ile hastaneden gözyaşları içerisinde ayrıldı.
Ahmet Mete Işıkara, bir süredir solunum yetmezliğinden dolayı genel yoğun bakım ünitesinde tedavi görüyordu.

EŞİ GÖZYAŞLARINA BOĞULDU

Kamuoyunda Deprem Dede olarak bilinen Kızılay Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara tedavi gördüğü hastanede solunum ve organ yetmezliği nedeniyle vefat etti. Işıkara'nın eşi Aysel Işıkara eşinin ölümü üzerine gözyaşlarına boğuldu.

Kızılay Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara bir süredir tedavi gördüğü Kadıköy Göztepe'deki Medical Park Hastanesinde bugün akşam saatlerinde vefat  etti. 71 yaşında vefat eden Işıkara'nın eşi Aysel Işıkara gözyaşlarına boğulurken yakınları tarafından tekerlekli sandelyede bir otomobile bindirilerek teselli edilmeye çalışıldı. Kamuoyunda Deprem Dede olarak bilinen Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara'nın ölümüyle ilgili olarak Genel Yoğun Bakım Ünitesi Sorumlu Hekimi Dr. Uğur Erol, "Yaklaşık 44 gündür yoğun bakımda yatmaktaydı,solunum yetmezliğiyle kabul ettik. Altta yatan diğer hastalıkları nedeniyle de çok organ yetmezliği gelişti ve ne yazık ki tedavimize cevap veremedi. Bugün hayatını kaybetti çok üzüntülüyüz, 4 kez yoğun bakımızda yatmıştı ama her seferinde çıkarmayı başarabilmiştik. Ancak bu sefer ciddi organ yetmezlikleri de tabloya ilave oldu. Saat 18.50'de vefat etti" dedi. Hastaneye gelenler arasında bulunan Kızılay Başkanı Ahmet Lütfi Akar'da "hepimizin başı sağolsun çok üzüntülüyüz. Özellikle Kızılay ailesi ve onların başı olarak ben çok üzüntülüyüz.  Işıkara bizim başdanışmanımızdı çok yakın mesai arkadaşıyız. Bizi çok derinden yaraladı yokluğuna zor alışacağız. Allah'tan rahmet diliyorum, ailesiyle görüşmeye geldim. Bu bizim cenazemiz bizim ailemizin cenazesi, sahip çıkacağız ve Işıkara'ya layık bir şekilde, Onun aziz hatırasına hürmet ederek, törenlerini yerine getireceğiz. Türkiye'nin başı sağolsun ciğerimiz yanıyor şuan" dedi. 71 yaşında solunum yetmezliği ve organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybeden Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara'nın cenaze işlemlerinin  yarın netlik kazanacağı öğrenildi.

IŞIKARA, ÇARŞAMBA GÜNÜ TÖRENLE SON YOLCULUĞUNA UĞURLANACAK 

Hayatını kaybeden Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara için Boğaziçi Kandili Rasathanesi’nde Çarşamba günü tören düzenlenecek. Işıkara, Teşvikiye Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Feriköy Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlanacak.
Vefat habernii aldıktan sonra hastaneye gelen Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Işıkara ailesine başsağlığı diledi. Akar, “Allah rahmet etsin. Kızılay ailesi olarak çok üzüntülüyüz. Uzun yıllardan beri birlikte çalıştığımız Sayın Işıkara bizim başdanışmanımızdı. Çok yakın bir mesai arkadaşımızdı. Bizi çok derinden yaraladı. Yokluğuna zor alışacağız” dedi.
Tedavi süresinde Işıkara ile ilgilenen hastane personeline teşekkür eden Akar, “Hastanede gösterdikleri güzel bakımdan dolayı başhekimimize ve doktorlarımıza ve hemşirelerimize teşekkür ediyoruz. Bende ailesi ile görüşmeye geldim. Ailesi ile görüştükten sonra cenazenin kaldırılması ile ilgili tertibatı alacağız. Bu bizim cenazemiz, ailemizin cenazesi. İnşallah Işıkara’ya laik bir şekilde onun aziz hatırasına hürmet ederek cenaze töreni yerine getireceğiz” diye konuştu.

GÖZTEPE MEDİCAL PARK HASTANESİ’NDEN YAZILI AÇIKLAMA
Göztepe Medical Park Hastanesi, Ahmet Mete Işıkara’nın vefatıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada; “Kronik akciğer hastalığı, kalp yetmezliği, koroner arter hastalığı, böbrek yetmezliği ve geçirilmiş pnömoni mevcut olan Sayın Ahmet Mete Işıkıra 08 Aralık 2012’de solunum rahatsızlığı nedeniyle 112 ambulansı ile Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesine götürülmüş, ileri derecede solunum sıkıntısı bulunduğundan dolayı solunum cihazına bağlanarak saat 16.00’da ambulansla hastanemize nakledilmiştir” denildi.
Açıklamada, Işıkara’nın gün içerisinde üç kez kalbinin durduğu belirtilerek, “21 Ocak 2013 tarihinde saat 13.25’te hastamızın kalbi durdu. Kalp masajına başlandı. Saat 13.40 hastamız geri döndü. Saat 13.45’te tekrar kalbi durdu. 13.55’te kalp destek tedavisine başlandı. 18.20’de hastamızın yeniden kalbi durdu. 18.50’de cevap alınmaması dolayısıyla hastamızı kaybettik” ifadelerine yer verildi.
IŞIKARA, ÇARŞAMBA GÜNÜ TÖRENLE SON YOLCULUĞUNA UĞURLANACAK.
Işıkara, Boğaziçi Kandili Rasathanesinde Çarşamba günü düzenlenecek töreninin ardından Teşvikiye Camii’nde ikindi namazının müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Feriköy Mezarlığı’na defnedilecek.

AHMET METE IŞIKARA KİMDİR?
Ahmet Mete Işıkara (1941) Türk bilim insanı, jeofizikçi ve eğitimci Işıkara, 1941 yılında Mersin'de doğdu. 17 Ağustos 1999'da Marmara bölgesinde yaşanan ve büyük yıkımlar ile ölümlerin olduğu Mw 7.4 büyüklüğündeki deprem sonrası yaptığı toplumu bilinçlendirme çabaları nedeniyle özellikle dönemin çocuklarının bilincine deprem dede, deprem amca gibi isimlerle de yerleşti.
Ahmet Mete Işıkara AHDER (Afete Hazırlık ve Deprem Eğitim Derneği)'in yönetim kurulu başkanlığını yapmaktadır.

TARİHLERLE HAYATI
1965 yılında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Jeofizik Bölümü’nü bitirdi ve aynı bölüme asistan oldu.
1969 yılında Necmi Rıza Ahıska'nın kızı Aysel Ahıska ile evlendi.
1973 - 1974 yılları arasında askerlik görevini Harita Genel Komutanlığı’nda yaptı
1976 - 1983 yılları arasında Türkiye Ulusal Jeodezi ve Jeofizik Birliği Ulusal Jeomagnetizma ve Aeronomi Komisyonu Başkanlığı yaptı.
1979 - 1982 yılları arasında Avrupa Depremlerin Önceden Belirlenmesi Çalışma Grubu’nda koordinatör
1980 - 1983 yılları arasında Türkiye adına Avrupa Konseyi Deprem Uzmanları Komitesi’nde temsilcilik yaptı.
1985 yılında Boğaziçi Üniversitesi'nde göreve başladı.
1985 yılında Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırmaları Enstitüsü’nde müdür yardımcısı oldu.
1991 yılında Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırmaları Enstitüsü’nde müdür oldu.

 

Güncellenme Tarihi : 21.3.2016 12:14

İLGİLİ HABERLER