Gündem
  • 19.1.2013 12:08

Doktoru : Birand'ın nasıl öldüğünü bilmiyorum

Mehmet Ali Birand'ı tedavi eden doktoru onkolog Sualp Tansan konuştu...

Vatan Gazetesi'ne konuşan Mehmet Ali Birand'ı tedavi eden doktoru onkolog Sualp Tansan, "Bu hastalığa muhteşem şekilde cevap verdi. Mehmet Ali Bey beklemediğimiz bir yerde tıkandı. Klinikten güle oynaya yolladık. Stent değişimi sırasında hayatını kaybeden hiç hastam olmadı daha önce. Ne oldu bilmiyorum" dedi.

Ünlü onkolog Sualp Tansan, hastası gazeteci Mehmet Ali Birand’la ölmeden bir gün önce yaptıkları son görüşmeyi anlattı. Tansan, “Birand’ı klinikten güle oynaya stent değişimine yolladım. Hastalığında kötü bir bulgu yoktu. Mehmet Ali Bey bizi beklemediğimiz bir yerden vurdu” dedi. Mehmet Ali Birand’ın bir ay sonra kanser hastalığının ikinci yıl dönümüne gireceğini söyleyen onkolog Tansan, şunları söyledi: “Pankreas kanseri hem kadın hem erkeklerde son yıllarda görülen en önemli kanserlerden biri. En çok ölüme yol açan neredeyse üçüncü kanser türü. Akciğer, kolon kanserinden sonra geliyor. Erken teşhisi çok zor olan ve teşhis edildiği zaman genellikle lenf bezlerine, karaciğere atlamış olan bir kanser. Aynı zamanda pankreas bezinin yeri itibariyle hemen arkasındaki damarlara yapışarak ameliyatı da yüzde 90 vakada imkansız kılan bir kanser tipi. Pankreas kanseri özel bir risk faktörü olmamakla beraber özellikle sigara içenlerde ve kontrolsüz şeker haslarında çok önemli. En yüksek risk grubu kontrolsüz şeker hastaları. Şeker hastalığının tedavisinde kullanılan metformin içeren bir hap vardır. Bu hapı kullanmayan şeker hastalarında çok yüksek olasılıkta gelişiyor pankreas kanseri. Bir insanda durduk yere şeker hastalığı ortaya çıktığı zaman, bunun altında bazen 6 ay 1 yıl içerisinde pankreas kanserinin çıktığı görülür. Bu hastalıkta yüzde 90 vakada tam iyiletirici bir cerrahi neredeyse imkansız oluyor. Ameliyat yapıldığı zaman da tekrar nüksetmesi özellikle karaciğere atlaması yüksek olan bir kanser.”


TORUNUN ÇORABINI ALINCA GÖZÜNÜ AÇMIŞ

BİRAND Yapım’ın 18 yıllık çalışanı Mehmet Kılıç, Birand’ın ölümünde ihmal olabileceği yönündeki iddiaların ailesi tarafından kabul edilmediğini belirtti. Kılıç şunları söyledi: ”Ölüm sebebine ilişkin bana verilen raporda ‘kalp krizi ve safrada görülen enfeksiyon’ anlamına gelen ifadele var. Birand’ı kaybettiğimiz gece savcı bey geldi, ailenin ifadesini almak istedi. Bunun şu anda doğru olmayacağını söyledim ve herhangi bir işlem yapılmamasını rica ettim. Saat 11.00’den sonra durumu netleşmişti. Biz sadece bir imdat bekliyorduk. Sabah torunu Umberto’yu götürdük yanına. Umberto’nun çorabını eline verdiğimizde gözünü açıp kapadı ve bir daha da hiç açmadı.”
 

Güncellenme Tarihi : 21.3.2016 12:18

İLGİLİ HABERLER