Medya
  • 2.11.2006 19:38

DÜNYA HABERCİLERİ İSTANBUL'DA BULUŞTU

İSTANBUL - Tüm dünyadan TV haber ve haber ajansları yöneticileri ile sunucu ve muhabirlerin katıldığı ''News Xchange'' toplantıları başladı.
     Avrupa'da her yıl farklı bir kentte yapılan ve bu yıl 5'ncisi İstanbul'da gerçekleştirilen toplantıya, 55 ülkeden 115'den fazla medya kuruluşu ve 500'ün üzerinde de medya çalışanı katıldı.
     Conrand Otel'de düzenlenen toplantının ilk oturumunda konuşan BM İnsani Yardım Koordinatörü Jan Egeland, dünyanın neresinde olursa olsun yaşanan insani dramlara ve krizlere dünya medyasının ilgisini çekmek için çalıştıklarını ifade etti.
     ''Eğer dünya basınının ilgisi olmasa hayat kurtarmak için yeterli parayı maalesef toplayamayız'' diyen Egeland, son dönemde yaşanan krizlere bakıldığında en çok ilginin Darfur olayları ve tsunami felaketinin çektiğini dile getirdi.
     Ancak medyanın Kuzey Uganda'da 20 bin çocuğun kaçırılarak asker yapılması ve ardından eve dönebilenlerin hikayeleriyle yeterince ilgilenmediğini de ifade eden Egeland, yine Doğu Kongo'da yaşanan soykırımın da aynı ilgiyi görmediğini dile getirdi.
     Daha sonra toplantıya katılan TV ve haber ajanslarının yöneticileriyle sohbet eden Egeland, BM'nin pek çok ülkede sözcüsünün bulunduğunu, isteyen tüm medya kuruluşlarının yaşanan krizlere ilişkin birinci elden bilgiyi bu kişilerden alabileceğini, hatta görüntü ve fotoğraf desteği de sağladıklarını anlattı.
     Toplantıda daha sonra İngiliz ITV kanalından Mark Austin'in yönettiği ve savaş gazeteciliğinin tüm taraflarıyla ele alındığı oturum gerçekleştirildi.
     İngiltere eski Genelkurmay Başkanı General Sir Mike Jackson, ordunun çatışma alanlarına beraberinde götürdüğü gazetecilerin de güvenliğini sağlamakla yükümlü olduğunu kaydederek, o bölgelerde yapılanların doğru yansıtılmasının önemli olduğunu ve karşılıklı anlayış gerektiğini anlattı.
     Toplantıda, Bağdat'ta Amerikan güçlerinin saldırısı sonucunda ölen gazeteci Terry Lloyd'un hatırlatılması üzerine de söz alan Joel Amstrong, ''22 yıllık meslek hayatım var. Hiç bir meslektaşım doğrudan bir gazeteciyi öldürmez'' dedi.
     Lloyd'un ölümüne ilişkin soruşturma yapılıp yapılmadığının sorulması üzerine de Amstrong, bir askerin görev kurallarını ihlal etmesi ve cinayet kapsamına giren bir fiil işlemesi durumunda mahkemeye çıkacağını, ancak bu olayda durumun bu olmadığını söyledi.
     Hollandalı serbest kameraman Victor Franka da toplantıya Hollanda'dan canlı bağlantıyla katıldı. Franka, belgesel çekmek için Hollanda özel kuvvetleriyle embedded kameraman olarak Afganistan'a gittiğini dile getirdi.
     Franka, 5 haftalık bir süre boyunca askerlerle birlikte yaşadığını ve bu sırada bir çatışma bölgesine de gittiklerini anlatarak, ''Talibanlar, 360 dereceden ateş açıyordu. Tuzağa düşmüştük. Ben de bulduğum bir silahla ateş açtım. 20 yıl önce ben de askerlik yapmıştım. Ördek gibi avlanmak üzeresiniz, siz olsaydınız ne yapardınız?'' diye konuştu.
     Bu sırada söz alan bazı TV yöneticileri de bir kameramanın ya da bir gazetecinin silah kullanmasının daha sonra tehlikeler yaratacağına işaret ederek, bir başka zaman bir embedded kameramanın akıllarda ''Acaba ne zaman kamerasını bırakıp, silahını eline alacak'' izlenimi yaratacağını, bu nedenle gazetecilerin çok dikkatli ve sorumlu davranmaları gerektiğini dile getirildi.
     Oturumun sonunda, 2005 yılında tüm dünyada öldürülen 194 gazeteci için saygı duruşunda bulunuldu.
     Toplantı, yarın sona erecek. Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 01:56

İLGİLİ HABERLER