Gündem
  • 19.1.2013 13:03

Esad'ın devrilmesi an meselesi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AA Editör Masası'na konuk olarak, AA'nın yurt dışı temsilcileri ve birim editörlerinin Türkiye, bölge ve dünya gündemine ilişkin sorularını yanıtladı.

Davutoğlu, uluslararası toplum içinde Suriye halkının istekleri ve iradesi yönünde bir değişimin kaçınılmazlığı konusunda mutabakat bulunduğunu ifade ederek, ''Biz tahminlerden hep kaçındık. Ancak şunu söylemek mümkün, bu artık bir süre meselesidir'' dedi.

''Suriye'deki durumun bu kadar uzun sürmesini bekliyor muydunuz?'' sorusunu yanıtlayan Davutoğlu, ''Biz hiçbir zaman, Suriye meselesinin kısa dönemde çözüme kavuşturulacağını ya da kolay bir mesele olduğunu iddia etmedik'' şeklinde konuştu.

Türkiye'ye bir asır teşekkür etsek az

Bir anısını da paylaşan Davutoğlu, ''Bir Suriyeli muhalefet lideri, Marakeş'teki Suriye'nin Dostları Grubu toplantısında, 'Türkiye'ye yaptıkları dolayısıyla bir asır teşekkür etsek az olur' dedi. Biz de şunu söyledik: " Ortada alacaklı bir durum yok. Bu bizim için tarihte karşılığı ödenmiş bir görevdir.''

Hamas ile El Fetih arasında yürütülen müzakereler

Davutoğlu, Hamas ile El Fetih arasında yürütülen müzakerelere ilişkin de ''Bu konuda ümitliyiz. Son birkaç gün içerisinde ümidimiz daha da arttı. İnşallah önümüzdeki günlerde daha pozitif, daha güzel neticeler göreceğiz'' dedi.

Küreselleşen bir Anadolu Ajansı var

Anadolu Ajansı'nın yaşamakta olduğu değişim sürecine de değinen Davutoğlu, ''Anadolu Ajansı, son dönemde geçirdiği yapısal değişimle, gerek yayın yaptığı insanlar gerek yurtdışı yapılanmasıyla küresel etki yapacak bir ajans haline dönüşmeye çalışıyor. Bundan çok mutluyum, tebrik ediyorum'' dedi.

Davutoğlu, "Son on yıldır dünyada bir Türkiye mucizesinden söz ediliyor. Bu başarı hikayesinin anlatılması, dünyadaki önemli olayların Türk kamuoyuna süratle yansıtılması bağlamında Anadolu Ajansı'nın oynadığı rol bizim açımızdan en önemli rollerden birisi. Çünkü nihayetinde, faaliyetin kendisi kadar bu modern dünyada oluşturduğu algı da önem taşıyor" şeklinde konuştu.

Toplantının ardından, AA Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Öztürk, Dışişleri Bakanı Davutoğlu'na AA arşivinde bulunan en eski fotoğrafını ve AA'nın İngilizce olarak hazırladığı 2012 Almanağını hediye etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Başmüşaviri olduğu ve Ankara'ya ilk geldiği dönemde AA fotomuhabiri tarafından çekilen fotoğrafını alan Davutoğlu, ''O zaman basından uzak durmaya çalışıyordum, iyi yakalamışlar'' dedi.

Almanak için Öztürk'e teşekkür eden Davutoğlu, ''Gerçek anlamda küreselleşen bir Anadolu Ajansı var'' diyerek sözlerini tamamladı.

Güncellenme Tarihi : 21.3.2016 12:18

İLGİLİ HABERLER