Gündem
  • 8.11.2012 15:13

Gül: "Esir gazeteciler" konusunu fazla dillendirmeyin

ÇANKIRI  - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, açlık grevlerine ilişkin, ''Yanlış mücadele metotları hiçbir zaman problemlerin çözümüne yardımcı olmaz. O bakımdan bu eylemlerden herkesin vazgeçmesi çağrısında bulunuyorum'' dedi.
     Gül, Çankırı Valiliği'ni ziyaretinde basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
     Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile yaptıkları açlık grevlerine ilişkin görüşmenin hatırlatılması ve bu konudaki değerlendirmesinin sorulması üzerine Gül, herkesin her şeyi söylediği bir konuda sağlıklı bilgi almak için Adalet Bakanı Ergin'i davet ederek, detaylı bir görüşme yaptığını belirtti.
     Türkiye'nin en aykırı düşüncelerin bile konuşulabildiği bir ülke olduğuna vurgu yapan Gül, ''Memlekette diyalog ortamları vardır. Dolayısıyla yanlış mücadele metotları hiçbir zaman problemlerin çözümüne yardımcı olmaz. O bakımdan bu eylemlerden herkesin vazgeçmesi çağrısında bulunuyorum ben de'' diye konuştu.
     Gül, AK Parti'nin başkanlık sistemine ilişkin TBMM'ye sunduğu teklifi nasıl değerlendirdiğine yönelik soru üzerine, bu konuların sağlıklı bir şekilde tartışılmasının, neyin ne olduğunun bilinmesinin iyi olduğunu daha önce de söylediğini hatırlattı. Türkiye'de herhangi bir sistem değişikliğine ihtiyaç olup olmadığının, mevcut sisteme devam mi edileceği yoksa sistemin revize mi edileceğinin önümüzdeki dönemde tartışılabileceğini ifade eden Gül, böyle bir değişikliğe de ya TBMM'nin ya da halkın karar vereceğini söyledi.
     ABD Başkanı seçilen Barack Obama'yı tebrik ettiğini bildiren Gül, Obama'nın ikinci kez başkan seçilmesini ''büyük bir olay'' olarak niteledi.
     Gül, şöyle konuştu:
     ''Özellikle ABD'nin içinde bulunduğu ekonomik şartları dikkate aldığınızda, böyle bir ortam içerisinde bir başkanın seçim kazanması gerçekten büyük başarıdır. Ayrıca bazı çok etkin çevreler, lobiler Başkan Obama'nın seçilmemesi için de çok uğraştılar biliyorsunuz. Tabana yayılan büyük bir destekle tekrar başkan oldu.
     Türkiye ile ABD'nin ilişkileri her zaman çok önemlidir, bizim dış politikamızda Amerika'nın çok ayrı bir yeri vardır. Başkan Obama'nın yönetimindeki ABD ile de en iyi dönemlerimizden birini yaşadığımızı ifade edebilirim. Hem Başkan ile olan hepimizin şahsi dostlukları hem yönetimle yakın işbirliği bugün Türk-Amerikan ilişkilerini çok daha değerli hale getirmiştir. Başkan Obama da bunun farkındadır, bizler de bunun farkındayız. İnanıyorum ki bu ikinci dönemde kurduğumuz ilişkiler çok daha sağlam bir şekilde geleceğe taşınmaktadır. Hem ikili ilişkilerimiz açısından hem de uluslararası konulardaki daha çok istişareye ihtiyaç duyulduğu bir dönemde Obama'nın seçimleri tekrar kazanmasının önemli olduğuna inanıyorum.''
     ABD gibi dünyanın en güçlü askeri gücüne sahip bir ülkenin başkanı olan Obama'nın, uluslararası anlaşmazlıklarda diplomasiye, diyaloğa büyük önem verdiğini vurgulayan Gül, ''Askeri güç kullanmayı son çare olarak düşünen bir başkan. Bu anlanmada da dünya barışı için bu dönemin iyi gelişmelere fırsat vereceğini ümit ediyorum'' dedi.
    
     -''Bölge ülkelerin önemli''-
    
     Başkanlık seçimini geride bırakan ABD'nin Suriye konusunda daha etkin bir rol üstlenmesine ilişkin beklentisinin olup olmadığına ilişkin soruya Cumhurbaşkanı Gül, şu yanıtı verdi:
     ''Şüphesiz ki bir seçim varken bir ülke bütün dikkatlerini kendi iç politikasına verir. Yalnız Suriye'deki olayda bölgenin çok daha önemi vardır, bölge ülkelerinin önemi çok daha fazladır. Bugün artık Suriye'de gelinen nokta bu işin daha fazla devam edemeyeceğini göstermektedir. Her gün yüzlerce insanın ölüyor olması... Uçaklar geçen cuma da camiyi ve cemaatleri, sivil halkı bombaladılar. Dünyanın gözü önünde bunlar. Bu kadar büyük insan hakları ihlallerinin yapılmasına dünya tabii ki göz yumamamaz. Bunlar artık iç mesele olmaktan tamamen çıkmış vaziyettedir, Suriye'deki olaylar. Eğer bu durum çok daha fazla uzarsa çok daha tehlikeli gelişmeler olur. Çünkü çok daha fazla radikal akımlar gelişir, intikam duyguları gelişir. Uluslararası dünyanın başta BM, BM'nin daimi üyeleri, Rusya başta olmak üzere herkesin bu konuya daha fazla önyargısız eğilmesi ve Suriye'de yeni bir dönemin, geçiş döneminin başlaması için kararlı bir şekilde hareket etmesi gerekir.
     ABD'de seçimlerin bitmiş olması bu açıdan büyük bir şanstır. Ümit ediyorum ki gerek Başkan Obama gerek ABD yönetimi iç politikadaki meseleleri bittikten sonra bu konuya daha çok önem verirler ve bölge ülkeleriyle diyalog, işbirliği içerisinde Suriye'de kanın durması için daha kararlı adımlar atılır.''
    
     -Suriye'de esir tutulan gazeteciler-
    
     Cumhurbaşkanı Gül, bir gazetecinin Suriye'de esir tutulan gazeteciler Cüneyt Ünal ve Beşar Kadumi'nin durumlarına ilişkin sorusunu yanıtlarken hem Türkiye'nin hem de başka ülkelerin gayret gösterdiğini belirtti.
     Gül, ''Bu konu çok fazla dillendirilince o zaman siyasi mesele haline geliyor. Siyasi mesele haline gelince de kurtarmak zorlaşıyor. O bakımdan belki yetkililer, hepimiz aleni konuşmuyoruz bu konuyu ama sadece haber toplamak, olup biteni dünyayı dünyaya duyurmaktan öteye bir görevi olmayan gazetecilerin kurtarılması için de büyük bir çaba gösterildiğini burada ifade etmek isterim'' diye konuştu.
     Gazetecileri esir tutanlara, bunun dünya kamuoyunda kendilerine olan tavrı çok daha fazla olumsuz hale getirdiğini söyleyerek seslenen Gül, herkesin bu kişilerin profesyonel gazeteci olduğunu, kimliklerinden ve geçmişlerinden bildiğine dikkati çekti.
     Gül, ''Dolayısıyla mesleği gazetecilik olan bu insanlara karşı, onları çatışanların bir unsuru gibi tutmak çok büyük yanlıştır. Bir an önce onların bırakılmasıyla ilgili de açık çağrıda bulunmak isterim'' dedi.
    
     Muhabir: Eda Ünlü Özen / Seval Güler
     Yayıncı: Tolga Özgenç
 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 11:19

İLGİLİ HABERLER