Dünya
  • 24.4.2006 00:01

İSVEÇ KRALI 16. GUSTAF'IN TAHTI TEHLİKEDE...

METİN ALTINIŞIK
STOCKHOLM (İHA) - 22 Mayıs'ta Türkiye'yi ziyaret edecek olan İsveç Kralı Carl 16. Gustaf'a İsveç halkının desteği gün geçtikçe azalıyor. Monarşi ile yönetilen İsveç'te kamuoyu yoklamaları, İsveç halkının cumhuriyet rejimine olan desteğinin arttığını gösteriyor.


İsveç medyası, İsveç halkının krala bakış açısını çeşitli programlarla değerlendiriyor. Son olarak İsveç televizyonunun 4. kanalı, parlamenterleri konuk ettiği bir programda, İsveç Kraliyeti'nin geleceği ve kralın harcamaları ile ilgili tartışmaları gündeme getirdi.

 Televizyonda yapılan tartışmada görüşlerini açıklayan parlamenterler, 'İsveç'te krallık mı, cumhuriyet mi?' yönündeki kamuoyu yoklamalarında cumhuriyet isteğinin arttığını ifade etti.

 2 yıl önce yapılan araştırmalarda cumhuriyet fikrine halkın yüzde 67'si olumsuz bakarken, son yapılan kamuoyu yoklamasında bu oranın yüzde 60'a indiği tespit edildi. Krala karşı olanlar, demokrasi ile kraliyet yönetiminin bağdaşmadığını öne sürerken, kraliyet yanlıları ise kraliyeti demokrasinin sigortası olarak değerlendiriyor.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 07:14

İLGİLİ HABERLER