Gündem
  • 27.3.2006 00:07

KÜRDİSTAN HÜKÜMETİ RESMEN KURULUYOR

Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) ve Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYP) ortaklığı ardından sözde Kürdistan Başbakanı seçilen Neçirvan Barzani ile yardımcısı Ömer Fettah, ilk basın toplantılarını yaptı. Neçirvan Barzani, 'toplantıda' İran ve Türkiye ile sadece sınır komşuluğunu değil siyasetlerini de paylaşacaklarını söyledi.


IKDP ile IKYP'nin birleşmesinin ardından sözde Kürdistan Başbakanlığına seçilen Neçirvan Barzani ile yardımcısı Ömer Fettah, Mesut Barzani'nin karargahı Selahaddin Kenti'ndeki Serereş'te bir toplantı düzenledi.

Toplantının asıl amacının Neçirvan Barzani yönetimindeki sözde Kürdistan hükümeti kabinesinin kurulması olduğu öğrenildi.

Çok sayıda gazetecinin katıldığı basın toplantısında konuşan Neçirvan Barzani, sözde Kürdistan hükümetinin 30 gün içerisinde kurulacağını belirterek, "Kürdistan'da bulunan 26 bakanlıktan 23'ünde anlaştık. Geriye kalan Maliye ve İçişleri bakanıkları ile peşmergelerin bağlı olacağı Peşmerge Bakanlığı'nda henüz anlaşmaya varamadık. Bu bakanlıklar her iki hükümette de iki adet bulunacaktır. Bu yeni hükümet eski hükümet gibi olmayacak. Artık IKDP ve IKYP ortak bir çalışma içerisinde bulunacaktır. Bundan sonra İran ve Türkiye ile aramız daha iyi olacak. Türkiye ve İran ile politik ilişkilerimizi geliştireceğiz. Dost gibi beraber hareket edeceğiz" dedi.


Güvenlik sorununa kısa sürede çözüm bulmaya çalışacaklarını söyleyen Barzani, "Kabinemizi 30 güz içerisinde kuracağız ve yeni hükümete tüm partiler katılacak. Eskiden sadece IKDP ve IKYP'lilerin memur olabildikleri doğrudur. Bundan sonra hiçbir ayrımı olmayacak. En büyük sıkıntımız elektrik ve asayiş. Bunları bir an önce yeniden kurmamız gerekir. Eskiden bakanlarımız ve siyasetçilerimiz para çalıyordu. Bunun farkına vardık ama bundan sonra kara para aklayamayacaklar. Bundan sonra Kerkük ve Hanakin bölgesini de sınırlarımıza kattıktan sonra oralara da hizmet götüreceğiz. Halepçe'ye şimdiye kadar yatırım ve hizmet yapılmadığı doğru. Bunun nedenine gelince; yürüyüş yapmak, protesto düzenlemek normal ama taşkınlık çıkartmak değil. Önceden buraya para en çok sınırdan geliyordu ama Irak hükümeti Türkiye ile görüşüp sınırı kapatıyordu. Bu nedenle ekonomik zorluk çekiyorduk" şeklinde konuştu.


Sözde Kürdistan Başbakan Yardımcısı Ömer Fettah ise yeni hükümete tüm partilerin katılacağını belirterek, "Eskiden katılım yarı yarıyaydı. Şimdi hükümette Kürdistan'da bulunan bütün partiler yer alacak. Bizde de bazı eksiklikler var. Bunun farkındayız ama başaracağımıza inanıyoruz. Kürdistan'da hiç fabrika yok. Asıl amacımız buralarda fabrika kurup ekonomiyi düzeltmek. Dünyada en çok petrol Kürdistan'da bulunmaktadır ama benzin sıkıntısı çekiyoruz. Bunun da üstesinden geleceğiz" ifadelerini kullandı.


Basın toplantısının ardından Neçirvan Barzani ile Ömer Fettah'ın, IKDP lideri Mesut Barzani'nin yanına giderek bir görüşme yaptıkları öğrenildi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:43

İLGİLİ HABERLER